icon

Školský klub detí - využite času s deťmi

oknibukaj
25. jan 2021

Dievčatá, nájde sa medzi vami niekto, kto robí družinárku v ŠKD? Máte nejaké tipy, ako efektívne využívať čas s deťmi? Predstavte si dedinskú malotriedku, ročníky 1-4 spolu, maličká trieda, nedostatok financií, teda žiadne pomôcky a hračky pre deti. Navyše, deti často nezmotivovateľné na výtvarné, či kreatívne činnosti, už ani pozrieť rozprávku ich nebaví, ako tomu bolo za našich čias.. Poraďte, prosím, či robíte s deťmi vy? Viem, plány a portály s inšpiráciami sú jedna vec... Ale realita je často úplne iná. Nechávate deti hrať sa aj na PC? Kupujete si pomôcky za vlastné, ak nedostávate od vedenia nič na materiál? Koľko času trávite vonku? Ďakujem za každú radu.

Strana
z2
oknibukaj
autor
26. jan 2021

@eeffka Aj to je veľmi individuálne. Voľná činnosť sa často po 10-15minútach zvrhne na nekontrolovateľný cirkus. Treba ich zamestnávať. Sčasti by to poriešili spoločenské hry alebo hračky. No tie nie sú. Ani pri písaní úloh nie sú samostatní a rovnako rýchli. Niektorí majú hotovo a potom začnú robiť hluk, kresliť ich nebaví, malí sa potom nevedia sústrediť a pokračovať v písaní. Nie je podľa mňa dobré mať všetky 4 ročníky pokope, ale tu sa inak nedá.

oknibukaj
autor
26. jan 2021

@ivka_makovica Kontaktovala som miestnu charitu nedávno, ale školské potreby vraj rozdali na začiatku školského roka a už nič nemajú. Ale do budúcna je to jedna z možností. Vraj do tej charity ľudia ponosia aj super veci, čo som počula. Na druhej strane, charita je pre ľudí v núdzi, tak nechcem brať niečo, čo môže pomôcť deťom v núdzi. Ale viem, že aj na FB sú skupiny, kde si ľudia vymieňajú alebo darujú veci. Dobrý nápad.

jasminet
26. jan 2021

@oknibukaj našim sa do ŠKD kúpili napr. Skladacie bránky, ale z triedneho fondu. Rovnako keď druzinarka potrebuje niečo, tak sme dohodnuté, že si kúpi - výkres, bavlnky atď a ja jej ako pokladnička triedy preplatok. Nič zo svojho neplatí. Robia pre deti karneval, varenie gulášu, občas idú do kina, občas divadielko. Ale to je veľká škola v Bratislave a veľa tried v ŠKD. Aj úlohy robia, čítajú, ale deti sú najradšej vonku. Ak ste bez knižiek, hračiek, pomôcok, skúste osloviť rodičov, isto každý má doma nejakú drobnosť, či by deťom urobila radosť a zabavila ich - švihadlo, gumy na skákanie, lopty, podložky na zem

katulienkax
26. jan 2021

si pamatam za mojich cias ze 3 a stvrtaci uz moc do klubu ani nechodili, ale dnesna doba je des, naozaj sa deti nevedia samostatne hrat, co sme sa my nahrali samostatne na dvore hry aj ako stvrtaci sme sa hodne hrali, v zime smykali dnes len animatorov potrebuju tie deti ☹

jasminet
26. jan 2021

@katulienkax no naši chalani v klube - aj u dcéry pred pár rokmi, aj u syna teraz - ti by len vonku boli, futbal, florbal... Vychovávatelka ich vypustila, o 2 hodiny zavolala... Len vo vnútri nevedeli čo so sebou.

ivka_makovica
Autor odpoveď zmazal
mila23
26. jan 2021

@oknibukaj inak, my = rodicia sa kazdy rok tusim skladame po 10eur na klub - na papiere a veci na tvorenie. Neviem ci by take nieco u Vas bolo mozne...mozno aspon po 2-3 eura - aspon farebne papiere a pod. kupit. Popr. sa spytat rodicov - ak maju nazvys nejake papiere, popr. spolocenske hry a hracky po detoch - ci by nedarovali.

hviezdickaa28
17. jún 2021

@oknibukaj, chcela som sa spýtať, ako sa Vám, teraz s odstupom času, darí. Ešte stále bojujete? Ja pracujem tiež v maličkej škole, kde je 1-4 ročník, takže si viem živo predstaviť, ako musíte každý deň bojovať. Ja by som tým deťom dala naozaj všetko, dávam im dostatok priestoru na vlastnú hru a nápady, samozrejme, hodinku denne majú riadenú činnosť bez výnimky, potom sú to už len hry vonku. Ako už bolo vyššie písané, dnešné deti sú veľmi nevdacne...vidia len to, čo som im zakázala, nič ich nebaví, všetko je blbosť, oni to robiť nebudú, nudia sa... Prídu domov a rozprávajú, ako v klube nič nerobili, rodičia zazeraju...dnes prišiel jeden rodič na pohovor, pretože chlapec všetkých mláti, nič nechce robiť, drzý je, straší deti hororovými postavičkami ..a otca trápi, že keď príde o 15.30 (klub končí o 16.00), že len stojím a nič nerobím ...ale to, že od 11.00 robím policajta a snažím sa tie deti zaujať, to je nič...Na deti nikdy "nezalujem" rodičom, všetko sa snažím riešiť s deťmi a odmenou mi je "pochvala" od rodiča za dobrú prácu. Dakedy mám pocit, že som handra a nič nemá zmysel, ale aj tak mám svoju prácu rada 😊, len je to demotivujúce...asi som na ne príliš dobrá a to je chyba.

fanfi
28. nov 2021

@adriana1980 ahoj vedela by si mi. Pomôcť prosím?Ja by som potrebovala prípravy do ŠKD študujem popri zamestnaní mam 3deti svoje dosť mam veľa so školy, som v MS asistentkou kde si ma chce nadriadena nechať ako učiteľku mam toho vyše hlavy,, nemám si koho tieto prípravy zohnať potrebovala by som 2 na rozvíjanie matematických predstav, 2x metodika telesnej výchovy, 2x z tvorivej dramaticky, 2x výtvarnú, a 1plan činnosti krúžku (plán na jednotlivé mesiace škol. roka september - jún,, ak by bol niekto ochotný mi s týmto pomôcť budem veľmi rada pre môj nedostatok času mi to pomôže. Ďakujem krásne co i len za jedinú pomoc v tomto. Fany

palicka
28. nov 2021

@fanfi Milá Fany! Pokial si nedokážete napísať ani len prípravu, nemyslím si, že sa nadriadená rozhodla správne!

fanfi
29. nov 2021

@palicka nič o mne neviete dokážem si tu prípravu napísať sama potrebovala som len pomôcť nie mi ju dat pod nos skôr ako niečo napíšete premýšľate, čítajte s porozumením! V nadpise je pomoc! Nie urážanie nič o mne neviete myslela som ze stránka je o pomoci nie o urážkach, osočovaní jedna husa (prepáčte za výraz) dačo napíše a všetky za ňou? Ženy zamyslite sa nad sebou. Ja som tu XY ľuďom pomohla nie som ti jeden mesiac, nie som soplana o ktorú si môžete utierat ústa. To ze niekto konkrétne napíše aké veci potrebuje riešiť neznamená ze mu to musíte dať rovno na tacke ani to som nenapísala že chcem hotové! Ale dobre beriem aj vasu reakciu prajem vám v živote veľa dobrého aby ste s neho vedela čerpať a rozdávať ďalej dobro.

palicka
30. nov 2021

@fanfi tak neviem, ale už v tretej diskusii pýtate prípravy. Tak niekde problém bude!

Strana
z2