icon

Skončenie pracovného pomeru a tehotenstvo

vilma30
8. jún 2017

Prosim viete mi niekto poradit?? zamestnavatel mi oznamil, ze bude predavat prevadzku a to uz k 1.7.2017 a ze novy majitel bude mat svoj vlastny personal. Moze len tak z dna na den somnou skoncit pracovny pomer? A k tomu som este tehotna a nastup na matersku dovolenku mam 29.8.2017. Poradte prosim. Dakujem

kxrxn16
8. jún 2017

Ahoj podla mna ano moze ti dat vypoved,lebo sa jeho prevadzka rusi (paragraf 63 ods 1 pis. a Zakonnika prace). Jedine sa skus dohodnut s novym majitelom ci ta nezamestna,ale kedze na konci augusta pojdes na matersku tak neviem ci ta zamestna. Potom ti ostava jedine zapisat sa na urad prace na tych par mesiacov a potom od konca augusta nastupit na matersku tym ze sa zahlasis na socialku. Narok na matersku budes mat ak si bola aspon 270 dni nemocensky poistena v priebehu 2 rokoch = cize ak si bola zamestnana a boli za teba riadne odvadzane odvody do socialky. 🙂

evittam
8. jún 2017

@vilma30 Suhlasim s
@kxrxn16
A na tvojom mieste ak mas narok na podporu tak bud by som da teda evidovala na UPSVaR a poziadala i podporu-vyplatia ti alikvotnu cast do nástupu na MD a po MD napisat RP na manzela,otca dietata a dobrat podporu. Alebo druha moznost ísť do nástupu na MD na PN a o podporu poziadat po skončení MD (mozes tak spravit max.do roka od skončenia PP).

evittam
8. jún 2017

Ospravedlňujem sa za preklepy.😇

vilma30
autor
8. jún 2017

@evittam
@kxrxn16 Baby, ja teraz neviem. Podla mna by mala platit aspon vypovedna lehota (v mojom pripade 2 mesiace) kedze zamestnavatel nevyhlasuje konkurz, ale prevadzku aj s menom predava. Musim sa poradit s nejakym pravnikom alebo personalistkou. Ach jaj. Narok na matersku mi vznika, ale mam strach, ze v pripade ked sa zahlasim na uprvar, tak mi tie posledne dva mesiace pokazia vysku materskej. ☹

evittam
8. jún 2017

@vilma30 Tak samozrejme,ze ak ti da vypoved tak tam plynie vyp.lehota podla ZP. A vysku MD ti to urcite nepokazi pokial si u tohto zamestnavatela pracovala aj cely min.rok. Pripadne ak si zamestnavatela menila tak odpracovala min.90dni bez PN a OCR. Podpora nema s vyskou MD nič spoločné.

danyb
8. jún 2017

selský rozum mi vraví, že ak nebude mať prevádzku od 1.7.2017 tak ti asi nemôže dať 2 mesačnú výpovednú lehotu, ako by ti potom zabezpečil prácu na ďalšie dva mesiace? keď už nebude jej poskytovateľ? ale mohol by ti poskytnúť prácu na inej prevádzke, ale to je už len jeho dobrá vôľa, zákon mu to určite neprikazuje ☹

evittam
8. jún 2017

@danyb To je tiez pravda...No tak nech spisu dohodu ale aj s odstupnym...
@vilma30

vilma30
autor
8. jún 2017

@evittam
@danyb Akurat sa o tom informujem a par veci som nasla :

"V praxi často dochádza k mylnému názoru, že zrušenie zamestnávateľa automaticky spôsobuje skončenie pracovného pomeru. Aj v prípade zrušenia zamestnávateľa či jeho časti je však potrebné pracovné pomery riadne skončiť v súlade s požiadavkami Zákonníka práce."

"Z dôvodu zrušenia zamestnávateľa alebo jeho časti nemôže zamestnávateľ naďalej prideľovať dotknutým zamestnancom prácu podľa ich pracovnej zmluvy. Zrušenie zamestnávateľa alebo jeho časti však nespôsobuje automaticky skončenie pracovných pomerov zamestnancov dotknutých takýmto rozhodnutím."

"Skončenie pracovného pomeru je potrebné skoordinovať s dňom, ku ktorému nastáva zrušenie zamestnávateľa. Aj z tohto dôvodu je žiaduce naplánovať zrušenie zamestnávateľa (alebo jeho časti) vopred, ideálne tak, aby ku dňu zrušenia uplynuli výpovedné doby, či nastal deň skončenia pracovného pomeru v prípade jeho skončenia iným spôsobom. "

Tak asi to bude na dohode so zamestnavatelom . Dakujem za vyjadrenia.

evittam
8. jún 2017

@vilma30 No ved to je jasne,ze to bolo a je na nom ako si to zariadil. Urcite sa nerozhodol zo dna na den. A to,ze to neriesil je len jeho problem.

seblicek
8. jún 2017

To je pravda, musel o tom vedieť aspoň nejaký čas dopredu takže aj tebe to mal oznámiť skôr ale čo už s tým teraz. Nový majiteľ bude mať svoj personál a on to už riešiť nebude, lebo sa ho to v podstate netýka a tento ťa už nebude mať kde zamestnať takže ta či tak zostaneš bez práce. Ale môžeš to urobiť tak, že pôjdeš ešte rýchlo teraz na pnku a tú ti budú vyplácať aj keď už nebudeš zamestnaná takže budeš mať nejaký príjem a potom už dostaneš materskú. 🙂

evittam
8. jún 2017

@seblicek Nemusi ist rýchlo na PN. PN by platenu dostavala aj keby isla po skončení PP na PN-je totiž v 8mesacnej ochrannej lehote.😉