icon

Skúsenosti s prácou v hoteli Ondava v Stropkove?

7. apr 2024

Máte niekto skúsenosti s prácou v hoteli Ondava (Stropkov), ako je to s platom a zmluvami?
Počula som, že sú tam zlé platobné podmienky a že ľudia nedostávajú zmluvy a sú nútení pracovať načierno za nízky plat, ktorý vraj ani nedostávajú cely.

Je na to niečo pravdy.
Tania

melanta
7. apr 2024

Ľudia sú nútení pracovať načierno a za nízky plat? Čo sme v stredoveku? Nič také ako "byť nútený" neexistuje. Existuje že ľudia sú hlúpi a nastúpia do práce skôr než majú zmluvu podpísanú zamestnávateľom, že nastúpia do práce s nízkou mzdou či robia načierno či robia presčasy zadarmo. Každý dospelý svojprávny človek sa rozhoduje, čomu prikývne. Ak prikývne tomuto, nemá nárok vyhovárať sa že bol prinútený. Kým sa nájdu ľudia, ktorí sú ochotní toto robiť, budú existovať zamestnávatelia, ktorí si toto dovolia.

autor
7. apr 2024

@melanta Stropkov je malé mesto a nie sú tu pracovné ponuky ako vo veľkom meste, takže zamestnávatelia to zneužívajú a dávajú nízke mzdy bez odmien za víkendy a sviatky a vo väčšine prípadov aj bez zmluvy (čest vynimkam). Mladá mamička nemá inú možnosť, ako vziať takúto prácu alebo sa presťahovať do väčšieho mesta. Sama som prešla viacerými firmami, kde mi do očí povedali, že zákonník práce je pre nich toaletný papier, pričom keď som pred rokmi pracovala v Nitre, bola to pre nich biblia, aspoň vo firme, kde som pracovala. Keď som videla pracovnú ponuku v hoteli Ondava, chcela som zistiť, či je to to rovnaky pajzel ako kde som bola na pohovory, alebo či je táto spoločnosť na inej, lepšej úrovni. Len aby som bola pripravená.

autor
7. apr 2024

@melanta Všimla som si, že ste z Bratislavy, takže asi ťažko pochopíte môj príspevok.

petramangusova
7. apr 2024

Dobry deň, som z Breznice a pracovala som na Ondave. Majiteľ je Hirsko a pracu unho vam vobec neodporucam ako pisete v predchadzajucom prispevku tak tento hotel spada do kategorie pajzel co sa pracovnych podmienok tyka. Ludia reaguju na ponuku prace cez facebok a prichadzaju v domienke ze je to seriozny podnik no opak je pravdou. Praca bez zmluvy 3,50 na hodinu bez priplatkov v mojom pripade ako upratovacka som mala 4 hodiny denne a o vyplatu som musela prakticky zobrat a prijst na dvakrat kedze majitelovi pripadal vtipny napad okradnut na vyplate aj upratovačku. Kazdy tyzden sa tam niekto novy zauca a niekto odchadza ako na kolotoci v cirkuse.
Momentalne som v Holandsku aj s manzelom a synom.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
7. apr 2024

Ďakujem pani Mangusova

melanta
7. apr 2024

Nie nie, sebaúcta a rozum nemá nič spoločné s tým, či je niekto z Bratislavy, Stropkova alebo Čadce. Pracovať bez pracovnej zmluvy a načierno je rozhodnutie ľudí. Nikto ťa nenúti robiť to. Keď to každý odmietne, zamestnávateľ bude musieť robiť inak. Keď mu to vždy niekto s týmto postojom zoberie, tak sa to nezmení. Preto to v regiónoch ako Stropkov takto funguje. Pretože ľudia sú ochotní pracovať bez zmluvy za 3,50. Kým budú ľudia ochotní robiť zo seba otrokov, nezmení sa to.V Bratislave je takýchto zamestnávateľov malo nie preto, že je to Bratislava. Ale preto, že ľudia/zamestnanci to nie sú ochotní akceptovať.

autor
7. apr 2024

Peniaze nie sú všetko, ale chudobný sa bez nich nenaje. Môžem ja mať sebaúctu, keď nemám príjem okrem prídavkov na dieťa. Mladý pán je vo väzení a ja som na všetko sama v okrese, kde firmy využívajú situáciu a robia z chudobných ešte chudobnejších. Robí to tu každý, takže podľa vás by som ani nemala pracovať a zmieriť sa s osudom a čakať, kým zamestnávateľ neurobí nejaké "zmeny". Zmeny budú také, že si zavolá ľudí z Ukrajiny alebo Kazachstanu a úrad práce vybaví pracovné povolenia. Takže vás prosím, ak nemáte tušenie, ako sa žije na východe a o uvedenom hotely, aspoň sa neoháňajte sebaúctou a rozumom. Ja, keď odmietnem prácu, niekto iný si ju vezme. Komentar pani Mangusovej vam asi nic nepovedal.