icon

Skúsenosti so znížením stupňa invalidity pri brigáde

22. apr 2025

Prosím o skúsenosti s posudzovaním miery invalidity. Jedná sa o moju sestru, ktorá je 7 rokov po operácii nádoru na mozgu (má za sebou 2 deväťhodinové operácie mozgu!!!), má mnohé trvalé následky: semiparéza tváre, vidí len na jedno oko, sluch veľmi slabý, neustále závrate, slabosť, psychiatrické dg. Doteraz jej bol 7 rokov priznávaný ID 3.stupňa. od septembra sa zamestnala na dohodu v chránenej dielni. Rozhodne nie je schopná si nájsť normálne a plnohodnotné zamestnanie. Dnes jej prišlo oznámenie a znížení stupňa invalidity a to rovno z tretieho na prvý!
Prosím, má niekto s niečim podobným skúsenosti? To ako invalid nemôže ani len brigádovať? Je matka samoživiteľka a má ešte jedno nezaopatrené dieťa. Ani ten tretí stupeň jej nestačil, aby z toho vyžili, ale teraz by už mala dostávať úplné minimum. Ešte doplním detail, že žije v ČR, ale predpokladám, že toto sa u nich veľmi nelíši. Naozaj jej môžu o dva stupne znížiť len preto, že má brigádu?

rozculena
22. apr 2025

U nás také stupne ani neexistujú,oni majú úplne iné zákony.
Asi môžu,keď znížili.
Bolo sa treba odvolať

autor
22. apr 2025

@rozculena prislo jej to len dnes, bude sa samozrejme odvolavat. No ja som bola v tom, ze aj u nas nejake stupne su, ale nemam s tym absolutne ziadne skusenosti, preto som aj napisala sem.

autor
22. apr 2025

@rozculena no ale moja otazka bola, ci to mozu znizit kvoli tej brigade. Lebo to mi vazne pride ako nonsens.

rozculena
22. apr 2025

už v prvom komentári som napísala,že oni majú iné zákony,treba sa pýtať v ČR

katarinaba
23. apr 2025

Zaregiatruj sa na modrykonik.cz a tam sa opytaj, tam skor najdes odbornika na ceske zakony.

kacena4
23. apr 2025

neviem ake maju platne zakony v CR treba si ich pozriet. u nas moze pracovat popri ID a my nemame stupne ake percenta. stupne su len pri odkazanosti na opatrovatelku

danielad9
23. apr 2025

Čo som sa kedysi dopočula (priamo od Čechov) tak v CR pri 3 stupni ID sa pracovať nemôže. Či to je však pravda netuším, treba sa poinformovať tam . U nás sa aj pri plnom ID pracovať môže

marsmykkok
23. apr 2025

Však nech si sestra pozisťuje skúsenosti iných, prečo sa nás pýtaš v inom štáte kde sú iné zákony? Prípadne aj ty môžeš skúsiť cez FB nejaké české skupiny pre invalidov, tam to poradia. Ale celkovo aj na SK pri nádoroch/rakovine ak si v liečbe máš plný ID a ak sa vyliečiš znížia ti alebo zoberú. Teda podľa mňa hlavne tu bude problém, že sestra je už stabilizovaná, hoci s nejakými následkami

autor
23. apr 2025
@marsmykkok

Však nech si sestra pozisťuje skúsenosti iných, prečo sa nás pýtaš v inom štáte kde sú iné zákony? Prípadne aj ty môžeš skúsiť cez FB nejaké české skupiny pre invalidov, tam to poradia. Ale celkovo aj na SK pri nádoroch/rakovine ak si v liečbe máš plný ID a ak sa vyliečiš znížia ti alebo zoberú. Teda podľa mňa hlavne tu bude problém, že sestra je už stabilizovaná, hoci s nejakými následkami

@marsmykkok prosim ta, toto bola taka odpoved zbytocna, ze si si ju fakt mala usetrit. Sestra si nepozistuje, lebo to nedokaze 🤦 pisala som, ze nevidi dobre, tazko sa jej cita a tiez tuka do klavesnice. Nemala rakovinu, mala nezhubny nador na mozgu, ktory jej vybrali, aby ju nezabil, ale to zdaleka neznamena, ze je vyliecena 🤦 U nas som poznala pripady, ktore mali plny ID napr.na to, ze chalan mlady sa prefetoval a musel ist na protidrogove, alebo si chlapik zranil kolienko, tu vybral od statu vsetko, co sa dalo, dostal prispevok na auto a isiel do Nemecka robit na stavby. Tak toto rozhodne nie je pripad mojej sestry, ktore ma mnozstvo obmedzeni v beznom zivote a stale je aj v liecbe v niekolkych odbornych ambulanciach. Takze nie, teba som sa to naozaj ani nepytala. Je aj tu mnoho zien z CR, alebo naopak Sloveniek zijucich v CR, na tieto moja otazka smerovala. Ale ty si z nejakeho dovodu musela odpovedat totalne zbytocne a este aj hlupo.

autor
23. apr 2025
@danielad9

Čo som sa kedysi dopočula (priamo od Čechov) tak v CR pri 3 stupni ID sa pracovať nemôže. Či to je však pravda netuším, treba sa poinformovať tam . U nás sa aj pri plnom ID pracovať môže

@danielad9 zistovala som to samozrejme na oficialnych strankach, podla zakona moze mat prijem v neobmedzenej vyske a moze aj podnikat, ale presne ma zaujimali nejake skusenosti a realita, ci je to aj naozaj tak. Tak dakujem, mozno na tom ozaj nieco bude, ze si uz nasli sposob, ako zakon obchadzat.

marsmykkok
23. apr 2025

autorka OK, ak ti je hlúpa rada že aj TY môžeš si nájsť nejaké skupiny na FB české a pýtať sa tam, kde je viac ľudí čo má priamu skúsenosť tak fajn. A mimochodom aj sestra, vyhľadať sa dá aj hlasom, dať hlasom prečítať stránku, takže len proste prskáš a zbytočne a rovnako že neakceptuješ to, že proste ak máš nejakú diagnozu a si v ohrození života dajú ti plný a ak proste sa stav stabilizuje, často percentá/stupne klesnú, hoci sú tam rôzne komorbidity, ale proste vždy je najdôležitejšia tá hlavná diagnoza a proste tie vedľajšie sa veľmi do úvahy neberú.

autor
23. apr 2025
@marsmykkok

autorka OK, ak ti je hlúpa rada že aj TY môžeš si nájsť nejaké skupiny na FB české a pýtať sa tam, kde je viac ľudí čo má priamu skúsenosť tak fajn. A mimochodom aj sestra, vyhľadať sa dá aj hlasom, dať hlasom prečítať stránku, takže len proste prskáš a zbytočne a rovnako že neakceptuješ to, že proste ak máš nejakú diagnozu a si v ohrození života dajú ti plný a ak proste sa stav stabilizuje, často percentá/stupne klesnú, hoci sú tam rôzne komorbidity, ale proste vždy je najdôležitejšia tá hlavná diagnoza a proste tie vedľajšie sa veľmi do úvahy neberú.

@marsmykkok ale ja neprskam, to len ty mas potrebu sa vyjadrovat, aj ked vlastne nemas co k tomu povedat. ID sluzi podla teba len pre ludi v smrtelnom ohrozeni? Nie je to nahodou prispevok, z ktoreho by mal dokazat vyzit clovek, ktory zo zdravotnych dovodov nemoze uz pracovat? Ty si asi nevidela vela ludi po narocnych operaciach mozgu, ze? To nie je clovek, ktory ma len nejake nasledky. Ona ma diagnozu celozivotnu. Prosim ta, len uz neodpisuj, naozaj na teba nemam energiu a usetri si svoje rady pre ludi, ktori su na ne zvedavi. Pekny den ti prajem.

lienka.7
23. apr 2025
@anonym_autor

@danielad9 zistovala som to samozrejme na oficialnych strankach, podla zakona moze mat prijem v neobmedzenej vyske a moze aj podnikat, ale presne ma zaujimali nejake skusenosti a realita, ci je to aj naozaj tak. Tak dakujem, mozno na tom ozaj nieco bude, ze si uz nasli sposob, ako zakon obchadzat.

@autorka popozeraj na FB české skupiny a popýtaj sa tam. Co ja viem, tak kedysi nebolo možné pracovať pri 3 stupni (ale to bolo 10 r.dozadu). V každom prípade sa treba odvolať, lebo preradenie len tak do 1tky je zase nonsens! Držím palce

autor
23. apr 2025
@lienka.7

@autorka popozeraj na FB české skupiny a popýtaj sa tam. Co ja viem, tak kedysi nebolo možné pracovať pri 3 stupni (ale to bolo 10 r.dozadu). V každom prípade sa treba odvolať, lebo preradenie len tak do 1tky je zase nonsens! Držím palce

@lienka.7 dakujem za odpoved. Mne to tiez pride ako totalne od veci. Ja uz neviem, ako tito posudkovi lekari pracuju, lebo sestra ma vazne postihnutia uz na prvy pohlad aj pre laika. Urcite sa bude odvolavat, len chuda uz ma z toho depresie a nemoze spavat. Snad sa to vyriesi...