icon

Slováci pracujúci v Nemecku

krevetka
10. jún 2018

Je tu niekto koho manžel pracuje ako vodič kamiónu v Nemecku?
Moj pracuje pre slovenskú firmu, jeho šéf je veľmi dobrý a slušný chlap. Manžel by už chcel zarobiť patrične tomuto povolaniu. No jeho šéfovi nemecká firma nie a nie pridať . Stretol sa tu už niekto s týmto nedodržiavaním nemeckej minimálnej mzdy? Prečo nemožu slovenským dopravcom zaplatiť aby mohli zaplatiť vodičov.

krevetka
autor
11. jún 2018

@vevesh neviem, či v tej sfére robíš ale pravda je tá, že čím máš mladšie auto tak tým je menšia cestná daň. Veď predsa nemontujú do auta z roku 2017 motor ktorý vytvára emisie ako 20 ročný ? A čo sa týka objemu motora tak to beriem do úvahy taký ten priemer. Žiješ a robíš v DE, prosím Ťa? Neviem či si to už písala alebo nie

vevesh
11. jún 2018

@krevetka ano a studovala som aj cestne odvetvie

vevesh
11. jún 2018

@krevetka nie, cim starsie auto, tym je dan nizsia- ale nemysli si teraz, ze je to enormny rozdiel- pri tom istom modele a aute ti to spravi cca. 50-100e na rok, co pri firemnom vozidle vela nepocitis(akurat co usetris, das na telefon ci bankove poplatky- aby si bola v cenach). Na internete su kalkulacky na vypocty cestnej dane , tak si to mozes sama pozriet..

krevetka
autor
11. jún 2018

@vevesh veľmi, veľmi sa mýliš. Ale presviedčať Ťa nebudem. Čím novšie auto tým nižšia cestná daň

vevesh
11. jún 2018

@krevetka vsak si to hod do kalkulacky na nete- zmen len rok vyroby u auta a uvidis sama...ale je to jedno, pretoze na teme to nic nemeni..

krevetka
autor
11. jún 2018

@vevesh presne , na téme to nič nemení. Neviem do ktorej kalkulačky to nahadzuješ ale nové auto má ešte 25% úľavu na cestnej dani, s vekom auta tie percentá klesajú. Proste top nový kamión s návesom ročne €1.800,-

daakotaa
11. jún 2018

@krevetka som na materskej.
A ty v DE pracujes alebo len pises co Ti povie manzel? Uplne som sa stratila celej tvojej diskusii , lebo stale len preberas cestnu daň. Tvoj manzel ma podpisanu zmluvu so slovenskou firmou? A ked je prava ruka sefa tak preco robi šofera?

natalienka12
11. jún 2018

Ja tiez nechapem o com tu dievca keca. Splieta mzdu s cestnou danou, ktoru plati zamestnavatel. Ak je zamestnavatel slovenska firma co splieta nemecku minimalnu mzdu.

sissi2183
11. jún 2018

@krevetka naozaj vidno, ze si v zahranici nezila. Vsetci vidia vyssie platy, ale figu borovu vedia o zivotnych nakladoch. Nie, nemyslim potraviny, ale napr. byvanie. Pre Slovakov je vlastna nehnutelnost samozrejmost. V Nemecku ta stavba domu na dedine v okoli mensieho mesta vyjde na 500tisic Eur. Podotykam jednoduchy dom. Ty by si chcela, aby tvoj muz napriek tomu, ze nezije v Nemecku poberal taky isty plat ako jeho nemecki kolegovia, pricom tvoj muz si postavi na Slovensku ten isty dom, ktory stoji v Nemecku 500tisic za 150tisic, ak nie aj lacnejsie.

majkeel
11. jún 2018

Nemecka firma plati nemecke platy, slovenska slovenske.
Jedine, ze by sa manzel zamestnal priamo v Nemecku, nasiel si tam adresu na registraciu pobytu (kamionisti spia v aute) a robil nejak na turnusy, alebo by robil po-pi a na vikend sa po vlastnej osi dopravil domov a v nedelu naspat. Potom bude mat nemecky plat, ale nebudes ho mat doma, resp. pride ustvany.
Plus manzel by musel vediet aspon priemerne po nemecky.
Dalsia moznost je, ze sa prestahujete do Nemecka alebo Ciech niekde blizko nem.hranice a manzel by dochadzal max 100km do prveho vacsieho mesta v de.

natalienka12
11. jún 2018

@sissi2183 presne tak a este dodam ze v DE zije vela ludi v prenajme...nie vo vlastnom. My sme s manzelom isty cas zili v DE ked som bola na MD a to sme platili 900 eur za maly 1 izb byt asi 70km od Mnichova. Takze asi tak. A kolko plati nemecka firma slovenskej, je vec ich obchodnej dohody. Nechapem co to ma spolocne so mzdou zamestnanca.

daakotaa
11. jún 2018

Rok ci dva vysiel v nemecku zakon ze ked sa sofer nachadza v nemecku tak mu musi zamestnavatel platit podla nem.minimalnej mzdy( neviem presne kolko ale asi 10 eur na hodinu) a musi mat ten sofer aj o tom doklad ze mu zamestnavatel tak plati. ASPON TAK SI TO NEJAK PAMATAM, Mozno sa mylim. Len nechapem autorku preco chce donutit nemca ked jej manzel je slovensky zamestanec.

natalienka12
11. jún 2018

@daakotaa ked je na uzemi Nemecka ma predsa cestovne nahrady a tie su 45 eur / den. So mzdou to nic nema spolocne.

daakotaa
Autor odpoveď zmazal
daakotaa
11. jún 2018

@natalienka12 to sa nejedna o cestovne nahrady ale mzdu. Ja uz to velmi nesedujem len si pamatam ze nemci mali uzakonit taky zakon.

natalienka12
11. jún 2018

@daakotaa ano to sa ale tyka len vyslanych zamestnancov, kamionistov sa to netyka

daakotaa
11. jún 2018

@natalienka12 aj kamionisto sa to tyka, ale neviem ci to reali aj tak funguje.

natalienka12
11. jún 2018

@daakotaa nie netyka pozri si zakonnik prace kto je vyslany zamestnanec

daakotaa
11. jún 2018

Pozri nahadam sa....aj tak nam dvom to moze byt jedno. 🙂 Ja len ze v desnej dobe ma clovek moznost vyberu a ak sa mi nepaci slovensky zamestnavatel najdem si v nemecku a budem dostavat nemecky plat aj rodinne. Aj tak ten dotycny sofer je viac v nemecku ako doma. Ale to je take slovenske len sa rozculovat a neurobit nic co by situaciu zmenilo.

natalienka12
11. jún 2018

@daakotaa ak by robil pre nemecku firmu nedostane diety na uzemi nemecka takze tazko povedat...plus nemecke danove a odvodove zatazenie je vyssie ako u nas.

daakotaa
11. jún 2018

@natalienka12 ale aj platove podmienky su ktomu pridposobene....viac sa to oplati ako na slovensku.

vevesh
11. jún 2018

@krevetka @krevetka na internete ponukaju rozne firmy dokonca aj samotny danovy urad danovu kalkulacku na auto- zadas parametre ako r. Vyroby alebo tsn kluc a vyjde ti rocna dan za auto. Ten algoritmus je stanoveny danovym uradom a podla kalkulaciek to vychadza tak, ze rocne auto ma cca. O 50e vyssiu dan ako 10 rocne na ten isty model. Ja co firme nemam ziadne nove auta, lebo sa neoplatia oproti starym.
A je jedno ci ta dan je 300 alebo 1800e, kedze je to jedna z najzanedbatelnejsich poloziek firmy v nemecku.

krevetka
autor
11. jún 2018

@daakotaa manžel je v slovenskej firme, majú 3 kamióny, jeho šéf jazdí s jedným z nich. Takže zrovna to není situácia, že pravá ruka pije kávu so šéfom celé dni

krevetka
autor
11. jún 2018

@natalienka12 cestná daň bola debata medzi mnou a @vevesh

krevetka
autor
11. jún 2018

Kamionisti ešte nie sú vyňatí zo zákona o vysielaní pracovníkov. Mali by počas práce v Nemecku dostávať minimálnu nemeckú mzdu €8,84 na hodinu. Snáď už konečne niekto pochopí pointu - ak slovenskému dopravcovi za prepravu uskutočnenú v Nemecku nezaplatia ako nemeckému dopravcovi, AKO MÁ ON POTOM ZAPLATIŤ NEMECKÚ MZDU VODIČOVI.
V zahraničí som žila , nemám slamu za ušami ani vidly v ruke. Viem, že niečo je lacnejšie u nás niečo v zahraničí. Viem aké sú náklady keď žiješ napr. v Berlíne.
Rady typu, veď keď sa Tebe alebo manželovi nepáči v slovenskej firme , nech sa zamestná v nemeckej mi pošepol už aj vrabec na streche.

fokuska
11. jún 2018

@krevetka Ak ty chces riesit to, ze manzel nedostava taku mzdu, na aku ma zo zakona narok, tak nech sa obrati na slovensky inspetkorat prace. Kedze je zamestnany na Slovensku v slovenskej firme.
To, ze majitel firmy mu neplati, lebo mu neplatia Nemci, to nie je starost ani tvojho manzela, ani tvoja, ani to vy nijako neovplyvnite a "nedonutite" (musim sa smiat, pardon) Nemca, aby nieco platil.
Sef firmy ma platit podla zakonov a ak na to nema, alebo ak jemu niekto neplati podla zakonov, tak to ma riesit s tym, kto neplati jemu. Alebo si najst takeho zakaznika, ktory platit bude.

A tak isto, ak by som bola zamestnana niekde, kde mi neplatia a nedodrziavaju zakony, tak je to davno na inspekatorate, vyuzivam vsetky zakonne postupy, alebo som z danej firmy davno prec.

krevetka
autor
11. jún 2018

@fokuska a že mňa toto skor nenapadlo? Úplne si mi rozširila horizont zmýšľania

fokuska
11. jún 2018

@krevetka Neviem, ci je to teraz ironia, alebo to myslis vazne 🙂

Faktom je, ze nemas co riesit Nemcov, lebo ti manzela priamo neplatia, nema s nimi zmluvu ani nic. Nech riesi svojho sefa.

krevetka
autor
11. jún 2018

Nikto z Vás nikdy nemal kamaráta , dlhoročného kamaráta a snažil sa niečo pre neho zistiť???? Šéf je náš kamarát, takže manžel od neho neodíde. Nie sme vo finančnej núdzi . Keď má niekto podobnú skúsenosť nech poradí . Ďakujem

majkeel
11. jún 2018

@krevetka V tom pripade porusuje zakon sef Tvojho muza, ked Tvojho muza neplati min.nemeckou mzdou. Asi na to nema, lebo berie zakazky za cenu, ktoru by nemecka firma nezobrala.
Na jednej strane je nemecky zakon, ktory prikazuje zaplatit min.nemecku mzdu, na druhej je slovensky zakon, ktory prikazuje platit diety.
Ked dodrzis jeden zakon (nemecka min.mzda), nemas peniaze na druhy (diety) a naopak. Tak ktory dodrzis? Danova kontrola na sk je pravdepodobnejsia ako kontrola v de.
Ked som este robil v de, bol dopyt z sk po it odbornikovi. Po informacii, ze su ochotni zaplatit sadzbu 400 eur na den, pricom bezna sadzba na projekte v zap.europe bolo 800-900 eur+travel expenses na den sef rozhodol, nie, nejdeme pod cenu, radsej sed v ofise a urob si certifikaty. Pre nemecku firmu je neprijatelne (dlhodobo) ist pod svoju cenu/naklady. Radsej necha cloveka nevytazeneho sediet vo firme.