Slovenský home office z Rakúska/Maďarska
Zdravím,
Je tu niekto, kto býva v Rajke, Kitsee, alebo okolo Viedne? Plánujem sa presťahovať, zatiaľ iba na podnájom.
Problém je v tom, že 90 % roka pracujem z home office a do kancelárie chodím len raz alebo dvakrát za mesiac. To znamená, že podľa zákona by som bol daňovým rezidentom danej krajiny, keďže viac ako 50% roka by som pracoval odtiaľ.
Mám síce trvalý pobyt na Slovensku a firma platí dane za mňa tu, ale nechcel by som to firme hlásiť, pretože by home office komplikovalo veci. S manažérkou som to riešil, že jej to nevadí, pokiaľ budem v blízkosti BA.
Otázka je, že ideálne by som sa chcel vyhnúť zdaneniu tam, keďže sa to rieši tu. Oficiálne by som sa "tváril", že viac ako 50 % roka som na Slovensku (na trvalom pobyte), ale zaujíma ma, ako to krajiny skutočne kontrolujú, a či by som mal problém z toho, že ak budem dlhšie v Rakúsku/Maďarsku bez toho, aby som nejako extra riešil tieto dane.
Ďakujem
@boris94 dan je najmensi problem. Ak pracujes co i den zo zahranicia (ako HO), tak by po spravnosti mali ta prihlasit na odvody tam a za dane dni platit odvody do AT / HU... podla toho, kde si. Preto sa to robi tak, ze do dochadzky pises SK adresu na HO a ked tak sa dohodnes s manazmentom / HR...
@boris94
Pocas covidu to bolo kvazi tolerovane, poznam pripad kde dakdo "uradoval" z Brazilie, ale teraz to nie je take jednoduche a korprat okrem dani moze mat problem so zdravotnym poistenim, ale dakde v US mozno nemaju ani sajnu kde Slovensko je a aj tak si myslia ze robis zo Slovinska
Ja si osobne myslim, ze to nemaju ako zistit. Ked sa vies dostavit do prace, ked je to potrebne a mas aj trvaly pobyt na SK, ktory zadas ako adresu, nevidim dovod, preco by to bolo treba riesit.
Ja si osobne myslim, ze to nemaju ako zistit. Ked sa vies dostavit do prace, ked je to potrebne a mas aj trvaly pobyt na SK, ktory zadas ako adresu, nevidim dovod, preco by to bolo treba riesit.
@pele
Co sa stane ked by mal uraz v Madarsku? Plus daco ako 180 dni existuje.
no ano, ak sa niečo stane či úraz či zomená noha a budeš mimo Slovenska, máš problém....poistenie bude na Slovensku, predpokladám že pri vracaní alebo rozbitej hlave nepôjdeš k lekárovi na Slovensko
@pele Napr. Dell kontroluje ludi cez vpn. Maju pocet dni, ktore mozu robit zo zahranicia. Ak sa blizia k limitu, dostanu email.
na základe zmluvy zrejme máš prácu z SK - bolo by to porušenie zmluvy
treba sa dohodnúť so zamestnávateľom
Firmy sledujú VPN, IP adresy a čas prihlásenia; ak si stále prihlásený z inej krajiny, je to nápadné.
K tomu, čo tu odznelo ešte doplním - to, že si sa o tom bavil s tvojou manažérkou, je úplne bezpredmetné. Ak nemá kompetenciu rozhodovať a konať z firmu v tom, že povolí prácu zamestnanca zo zahraničia. A áno, ako tu bolo spomenutá, firma vie zistiť, že pracuješ zo zahraničia.
Čiže riešenie je oficiálne požiadať o zamestnávateľa o možnosť práce zo zahraničia. Ak to nepovolí, akceptovať to.
Väčšina to tu napísala, tak v skratke, ak chceš pracovať zo zahraničia legálne a bez problémov, musíš mať súhlas zamestnávateľa a musí to byť v súlade s legislatívou oboch krajín.

plus ta mozu okamzite vykopnut ked bude treba ak nehras podla HO pravidiel