icon

Slovenský home office z Rakúska/Maďarska

boris94
Včera o 19:50

Zdravím,

Je tu niekto, kto býva v Rajke, Kitsee, alebo okolo Viedne? Plánujem sa presťahovať, zatiaľ iba na podnájom.

Problém je v tom, že 90 % roka pracujem z home office a do kancelárie chodím len raz alebo dvakrát za mesiac. To znamená, že podľa zákona by som bol daňovým rezidentom danej krajiny, keďže viac ako 50% roka by som pracoval odtiaľ.

Mám síce trvalý pobyt na Slovensku a firma platí dane za mňa tu, ale nechcel by som to firme hlásiť, pretože by home office komplikovalo veci. S manažérkou som to riešil, že jej to nevadí, pokiaľ budem v blízkosti BA.

Otázka je, že ideálne by som sa chcel vyhnúť zdaneniu tam, keďže sa to rieši tu. Oficiálne by som sa "tváril", že viac ako 50 % roka som na Slovensku (na trvalom pobyte), ale zaujíma ma, ako to krajiny skutočne kontrolujú, a či by som mal problém z toho, že ak budem dlhšie v Rakúsku/Maďarsku bez toho, aby som nejako extra riešil tieto dane.

Ďakujem

martinmmartin
Včera o 20:20

plus ta mozu okamzite vykopnut ked bude treba ak nehras podla HO pravidiel

anonym_7d34df
Včera o 20:56

@boris94 dan je najmensi problem. Ak pracujes co i den zo zahranicia (ako HO), tak by po spravnosti mali ta prihlasit na odvody tam a za dane dni platit odvody do AT / HU... podla toho, kde si. Preto sa to robi tak, ze do dochadzky pises SK adresu na HO a ked tak sa dohodnes s manazmentom / HR...

anonym_ff3a38
Včera o 21:39

@boris94
Pocas covidu to bolo kvazi tolerovane, poznam pripad kde dakdo "uradoval" z Brazilie, ale teraz to nie je take jednoduche a korprat okrem dani moze mat problem so zdravotnym poistenim, ale dakde v US mozno nemaju ani sajnu kde Slovensko je a aj tak si myslia ze robis zo Slovinska

pele
Včera o 22:41

Ja si osobne myslim, ze to nemaju ako zistit. Ked sa vies dostavit do prace, ked je to potrebne a mas aj trvaly pobyt na SK, ktory zadas ako adresu, nevidim dovod, preco by to bolo treba riesit.

anonym_ff3a38
Včera o 23:23
@pele

Ja si osobne myslim, ze to nemaju ako zistit. Ked sa vies dostavit do prace, ked je to potrebne a mas aj trvaly pobyt na SK, ktory zadas ako adresu, nevidim dovod, preco by to bolo treba riesit.

@pele
Co sa stane ked by mal uraz v Madarsku? Plus daco ako 180 dni existuje.

mogaa
Dnes o 06:02

no ano, ak sa niečo stane či úraz či zomená noha a budeš mimo Slovenska, máš problém....poistenie bude na Slovensku, predpokladám že pri vracaní alebo rozbitej hlave nepôjdeš k lekárovi na Slovensko

zuzanaete
Dnes o 06:47
@pele

@pele Napr. Dell kontroluje ludi cez vpn. Maju pocet dni, ktore mozu robit zo zahranicia. Ak sa blizia k limitu, dostanu email.

alenka58
Dnes o 07:02

na základe zmluvy zrejme máš prácu z SK - bolo by to porušenie zmluvy
treba sa dohodnúť so zamestnávateľom
Firmy sledujú VPN, IP adresy a čas prihlásenia; ak si stále prihlásený z inej krajiny, je to nápadné.

melanta
Dnes o 07:03

K tomu, čo tu odznelo ešte doplním - to, že si sa o tom bavil s tvojou manažérkou, je úplne bezpredmetné. Ak nemá kompetenciu rozhodovať a konať z firmu v tom, že povolí prácu zamestnanca zo zahraničia. A áno, ako tu bolo spomenutá, firma vie zistiť, že pracuješ zo zahraničia.
Čiže riešenie je oficiálne požiadať o zamestnávateľa o možnosť práce zo zahraničia. Ak to nepovolí, akceptovať to.

alenka58
Dnes o 07:07
@pele

@pele toto je vtip

alenka58
Dnes o 07:13

Väčšina to tu napísala, tak v skratke, ak chceš pracovať zo zahraničia legálne a bez problémov, musíš mať súhlas zamestnávateľa a musí to byť v súlade s legislatívou oboch krajín.