Sociálna pedagogika a vychovávateľstvo
Myslite ze sa da s tym odborom ist pracovat do detskeho domova, skolky alebo na 1.stupen do skoly ?
@efa123456789 detsky domov ano, skola len vychovavatelku nie 1. st., skolka statna nie ak si nespravis MŠ, sukromna ano.
Za mna skolka ano. Uz to robim 14 rokov. Ale len v sukromnej. Do statnej ma to nelaka.
@gir nezaraduje, kedze nejdu podla platovych tried, ale dohodou medzi zamestnavatelom a zamestnancom. Sukromne MŠ su len v ojedinelych pripadom naozaj skolkami, zvycajne su oficialne detske centra a podobne. Sama som zazila, ze v niektorych sukromkach stacilo byt zdr. sestrickou alebo mat socialnu pracu. Takze ta socialna pedagogika je pre nich ako super vzdelanie 🙂 Aktualne myslim staci akekolvek pedagogicke vzdelanie, nemusi byt predskolka ani specka. Samozrejme, chvalabohu toto v statnych neplati. Tam musi byt kvalifikovana.
A mozem ist z odbornej skoly 3rocnej ak by som si spravila maturitu ako nadstavbu 2rocnu na vysoku skolu pedagogicku na odbor socialny pracovnik a vychovavatelstvo ?
@efa123456789 najskor musis spravit maturitu, potom dvojrocnu nadstavbu pedagogicku (ak nemas maturitu nemozes si robit nadstavbu pedagogicku alebo inu) a potom ak chces VS. Cize skratene ak mas maturitu na akejkolvek skole mozes si podat prihlasku na akukolvek VS. Ale teda viem si predstavit ak uzitocnejsi odbor ako soc. pedagogika.
mám presne túto kombináciu ukončenú 1. stupeň vychovávateľstvo a 2. stupeň sociálna pedagogika a pracovala som ako sociálno - výchovný pracovník - čiže vychovávateľka v krízovom centre....
Baby,prepacte,moja chyba,zle som si precitala otazku zadavatelky. Ja mam ped. a soc. akademiu. Samozrejme,na pracu v statnej materskej skole je presne dane,ake vzdelanie musi mat ucitelka.
@xxxkatka pracujem v MŠ ktorej zriaďovateľom je obec. Starostovia v rámci šetrenia radšej zamestnajú nekvalifikovanú, dajú jej najnižší plat a hotovo. Alebo zmluvu na dobu určitú a potom menia za absolventky. Dúfam že sa zmení legislatíva a budeme financované ako ZŠ. Starostovia sa stále ohradzujú že na učiteľky nemajú peniaze. Oni nepotrebujú kvalifikované z praxou,na "dávanie pozor na deti stačí ktokoľvek". Toť realita.
V akej profesii sa da uplatnit potom v tom odbore soc.ped. a vychovavatelstvo ? ?
@efa123456789 mozes pracovat ako socialny pedagog na skoke v detskom domove alebo vychovavatelka škd, dd, cvč a podobne. V statnom musis splnat kvalifikaciu podla tabuliek. U nas robia s tymto vzdelanim ale vysokoskolskym aj asistentov ucitela.
@efa123456789 mozes robit vychovavatelku (DD, skola,cvc, krizove centrum,reedukacny domov...), ako socialny pedagog na skole malokedy resp. s velmi nizkym uväzkom, mozes ako kvalifikovana robit asistenta ucitela, mozes robit aj soc. prac. Kazdopadne najväcsie uplatnenie je v skolskom klube v skole, ale tam je zvycajne naprd pracovna doba- trhackova (nie vsade, ale casto) no a plat... skoda hovorit...
Dobry den, ako to chodi na prijmackach na vysoku skolu odbor predskolska a elementarna pedagogika ? Co treba vsetko vediet ? Popripade je mozne ma prijat aj ak mam oslobodenie od telesnej vychovy a nosim okuliare ?

Na 1.stupeň ako učiteľka určite nie.