icon

Sociálne siete a nové zamestnanie

25. júl 2022

Ahojte, viackrát som si všimla v príspevkoch aj komentároch ako sa spomína, že si nový zamestnávateľ moze lustrovat uchádzača cez sociálne siete a aj podľa toho sa môže rozhodnúť či ho zamestná alebo nie. Mal niekto z vás takú skúsenosť? Ja napríklad žiadne sociálne siete okrem MK nemám, navyše tu vystupujem pod vymyslenou prezývkou, čiže tazko by spoznal ze ide o mňa. Podľa mňa by sa malo rozhodovať na základe praxe skúsenosti a vzdelania, a poprípade výsledkov a odporúčaní z predchádzajúceho zamestnania, ak také bolo, a nie ci niekto zavesí na net ze bol v piatok večer na party mierne pod parou, ci co také si tam môžu overovať?
Pýtam sa aj zo zvedavosti nakoľko si budem hľadať prácu keď mi skončí rodičovská dovolenka. Ďakujem za prípadné postrehy a odpovede a pekný večer zelam

syslik81
25. júl 2022

maximalne tak to co ma clovek verejne u mnohych zial cely profil..inak na to pravo nema

autor
25. júl 2022

@syslik81 to mi je jasne, len čo tam vlastne hľadajú a načo si vôbec takto zistuju informácie, keď všetko podstatné dostanú v životopise

surama
25. júl 2022

Pomaha to utvorit si obraz o danom cloveku.

viestta
25. júl 2022

Pretože niektoré vyjadrenia na sociálnych sieťach sa nemusia zhodovať s morálnym kódexom spoločnosti. Pretože ak sa niekto správa agresívne na sociálnych sieťach je riziko, že sa tak bude správať aj ku kolegom. Pretože pre niektoré povolania sú neprípustné prejavy rasizmu, xenofóbie... Dôvodov, ktoré môžu o prijatí alebo neprijati je vela a niekedy závaží aj ta virtuálna podoba uchádzača. Jasne ak má niekto robiť skladník, toto zavážiť nemusí. Ale niekde to môže mať nejakú váhu v rozhodovaní.

sella38
25. júl 2022

Ci ma na to pravo alebo nie... kazdopadne by si mala vystupovat na socialnej sieti (aspon teda tam, kde mas meno, foto, si identifikovatelna) tak, aby si sa za seba nemusela hanbit a potom ti moze byt jedno, kto ta "lustruje". Ja mam napr. na FB sukromie nastavene tak, ze nikto nic nevidi, v priateloch iba naozaj priatelov a rodinu, nikdy v zivote som nic nekomentovala, aj ked ma nie raz prsty svrbeli, prave kvoli zamestnaniu - nemozem si to dovolit a vlastne ani nechcem.

marca12
25. júl 2022

Zo zvedavosti si aj ja pozriem profily ludi,s ktorymi mam v buducnosti pracovat. To ti vela napovie o cloveku. Ale nemyslim si,ze sa len na zaklade profilu niekto rozhodne neprijat uchadzaca. Ale napr.ak by clovek mal na profile extremisticke nazory a podobne,urcite by som takeho vo firme nechcela.

autor
25. júl 2022

@sella38 ako som písala ja sama žiadne sociálne siete nemám a aj tu sa snažím vystupovať slušne...

@viestta ďakujem toto si pekne zhrnula, čize skôr predpokladám ze sa to bude týkať vyšších, vedúcich, liderskych pozícii, nie bežných zamestnaní ako ten skladník co si uviedla ako príklad

ropucha6
25. júl 2022

Aj ja som si parkrat pozrela, kto ma k nam prist na pohovor. Skor ci nemame nejakych spolocnych znamych, ktori by mohli dat relevantne referencie. Ale hej, pozerala by som aj na nejake red flags, nastastie nic take som ani nenasla.

autor
25. júl 2022

@marca12 rozumiem a nad takým som ani nerozmýšľala keďže ja sama, žiadne, názvyme to "špeciálne" názory alebo prejavy nemam... Ale zase na druhej strane predpokladám ze takí ľudia by sa na vyššie pozície nehlasili, hoci teda práve mi napadlo ako výnimka potvrdzuje pravidlo aj v našom parlamente

rohypnol1
25. júl 2022

Ja pred pozvanim na pohovor pozriem linkedin, facebook, modrykonik, google. Uprimne priznam, ze tak odfiltrujem polovicu uchadzcov. Ak niekto na FB zdiela hoaxy, voli extremisticke strany, veri na konspiracie a chemtrails, ma rasisticke vyjadrenia, u mna skonci hned. Je mi jasne, ze by sme si nesadli ani v realnom zivote. A ak je niekto tak hlupy, ze umozni verejny profil, kde ma pravopisne chyby, fotky s alkoholom a pod, pochybujem, ze by vedel byt realnym prinosom pre nasu firmu…

autor
25. júl 2022

@ropucha6 idem si to vygooglit lebo veru netusim co je red flags 😶

marca12
25. júl 2022

Praveze na vyssich poziciach su castokrat psychopati a ludia bez emocialnej stranky.

janinka007
25. júl 2022

Ty si sa neučila angličtinu? Červené zástavy, v prenesenom význame, upozornenia.

judar
25. júl 2022

Ano zial lustruju si takto uchadzacov....lustrovali dokonca aj mna raz ked som nastupovala ale nedolustrovali sa ku mne nakolko nevedeli ma na fb dokonca aj na instagrame dohladat kedze v tomto som chytra a meno priezvisko mam take ze ma proste nedohladaju a pritom neslo voooobec o nejake skusenosti ci urobenie si nejakeho obrazu z mojho profilu 🤦 podobne sa naberali zenske na nizsie posty lebo nadriadenych chlapov nezaujimali vobec zivotopisy ale to ako tie zeny vyzeraju hlavne aby boli mlade, chude, mali velke kozy ci zadky, boli vysoke atd....proste hladali stylove kurtizany aby mali co pretahovat a kupovat im darceky a hoc to zenati chlapi 🤦zial bohu

autor
26. júl 2022

@janinka007 jasne lebo doslovný preklad mi pomôže 🤦‍♀️ samozrejme ze som si to preložila,aj som sa učila ale významovo to citam prvýkrat

terina25
26. júl 2022

@janinka007 ja som sa anj neucila napr. Zboznujem taketo vyjadrovania na slovensku so zahr.slovickami lebo je to ,,cool,,🤦

uglybetty1234
26. júl 2022

@terina25 nemyslim, ze ludia pouzivaju zahranicne slovicka lebo je to cool. V pripade, ze pracujes v multikulturnom prostredi, alebo je jazykom firmy napr. ta anglictina, tak sa ti to bude strasne tlacit do hovorovej reci. Tiez to tak mam, mnohokrat dlho hladam slovenske slovo a ani nenajdem. A prave to red flags 🚩 je jedno z takych si myslim.

uglybetty1234
26. júl 2022

A este aby som sa vyjadrila k teme. Zijeme v dobe socialnych sieti, samozrejme ze si uchadzacov prelustrujeme aj na nich. Ziadna novinka.

luscious
Autor odpoveď zmazal
slovenka753
26. júl 2022

Áno overuje sa to viac menej bežné. Ci ten človek nevystupuje extrémistický a pod. a ci nemôže poškodiť meno firmy. Zatiaľ sme mali len jedneho potencionálneho kolegu co kvôli tomu nezobrali, šíril dezinformácie a šéfka sa rozhodla ze takého človeka v tíme nechce.

rohypnol1
26. júl 2022

@luscious MK je menej casty, u par ludi to ide - maju prezyvku podla casti emailu, pripadne cele meno, alebo na FB zdielaju obrazok inzeratu odtialto, ci maju rovnaky profilovy obrazok. By si sa cudovala, kolkej hluposti su ludia schopni v online svete 🙂 kazdopadne, clovek sa nemusi bat, personalista o tebe zisti len to, co chces aby svet videl. Aj na webe sa ma clovek spravat slusne…

ropucha6
26. júl 2022

@terina25 😂 ano, hlavne na MK clovek potrebuje byt cool. @autorka, ved ked nemas ziadne socialne siete, tak nemas ani problem.

luscious
Autor odpoveď zmazal
terina25
26. júl 2022

@ropucha6 ano,hlavne na mk su vsetci muuuudri ,stastni a bohati....

autor
26. júl 2022

@ropucha6 ano len ma to zaujímalo ci je to tak alebo blud 😁

mandzula
26. júl 2022

@autor V zivotopise potencialny zamestnavatel dostane informacie, ktore mu chces dat, zo socialnych sieti moze zistit, kym realne si. Vies, ako sa hovori "kym neboli socialne siete, to, ze si chuj, vedeli len najblizsi, vsaka SS to vie cely svet".

viestta
26. júl 2022

@terina25 tebe sa dnes co stalo?

ropucha6
26. júl 2022

@terina25 vsak nech su, nech sa im dari 🙂