Som tehuľka na maródke a chcú mi dať výpoveď
Dobry den chcela som sa opitat ze som tehotna na PN a zamestnanec agenturi a som este v skusobnej dobe a mi chcu dat vypoved mozu to urobyt
@dadus_ka ty si kedy riesila matersku? Tento rok ako ja?
@marlenka222 od agenturnej zmuluve mam ze mi konci zmluva 30.11. a myslela som ze ked oznamim ze som tehotna ze budem chranena pred vypovedu ale netusela som ze po oznameni a este ktomu bohuial skusobnej dobe ze ma mozu vyhodit
@zuzana_28 no tak najneskor budes prepustena 30.11. Ak by ti aj vypoved v ramci skusobnej doby nedali, skoncis 30.11. Aj ked budes PN,aj ked by si bola na materskej alebo na rodicovskej. Inak zamestnavatel v ramci skus.doby neriesi ci si tehu alebo nie. Proste mu.moze prdnut a napise ti ze v ramci skus. doby (do 3 mesiacov od vzniku prac.zmluvy so skus.dobou) s tebou rozviazuje prac.zmluvu a cau
@zuzana_28 a je uplne logicke ze pokial oznamis ze si tehotna v skus.dobe kedy nema povinnost oznamovat preco rozviazuje zmluvu, to zamestnavatel spravi uz len preto lebo budes PN a ani nema moc prilezitosti ti zmluvu od 1.12. Predlzit lebo v dobe PN ti NESMIE PREDLZIT zmluvu(koli tomu ze by si mohla mat lieky ktore tvoj usudok skresluju,koki tomu aby si ho potom neobvinila ze vdaka nemu si prisla o dieta lebo ta vystresoval, ze ta nutil a podobne- to ke na ochranu oboch stran).
@marlenka222 na matersku mas narok, ak mas odrobenych za posledne 2 roky 270 dni kedy za teba zamestnavatel odvadza nemocenske....takze hovoríme v podstate o tom istom. Akurat ze to nieje poslednych 9 mesiacov pred porodom lebo tam moze napriklad niekto byt aj bez prace ale pokial uz ma odrobenych tych 270 dni tak ma narok na materke
@dadus_ka to zas az tak nie je pravda lebo aby dostal matersku musi mat ukonceny prac.pomer max do 9mesiacov od vzniku tehotenstva. Cize 270odrobenych ale do 270 po prac.pomere
@marlenka222 ja este niesom na materskej ale tento rok budem riesit ano ale az koncom
@dadus_ka tam po ukonceni prac.pomeru v dove tehotenstva plynie ochranna lehota. Ale ta nie je do 2 rokov ako ty pises. Ak by niekto mal odrobenych 270dni,potom by uz nechodil do zamestnania,ma narok len do dalsich 270dni a nie viac. Tam narok uz zanika.
@marlenka222 to som nevedela lebo kamoska minuly rok sice isla ale ked riesila tak mala za tie 2 roky 3 pracovne pomery a v poslednom bola 4 mesiace ale odrobeny pocet dni mala
@marlenka222 mne v agentuze povedali ze aj tak poberam peniaze soc. poistovne a od nich nedostavam nic ze ma nemusia nadalej evidovat sisteme ako zamestnanca ci
ja som neodrobela 2 roky len rok tak asi na matersku nemam narok len na rod. prispevok
@zuzana_28 to nie je pravda.
@marlenka222 nerozumiem
@dadus_ka prac.pomerov mozes mat aj 5 ale dokopy ti musia den za dnom davat 270dni s tym ze posledny skoncil ked si tehotna uz bola. Potom mas narok. Ak vsak si skoncila prac.pomer a nebola tehotna, isla na urad prace,otehotnela po x mesiacoch,narok uz nemas
@zuzana_28 nemusia ta mat len za to ze poberas pnku zo socialky v systeme
Dnom ukoncenia prac.zmluvy VSETKO pada a ty ides na urad prace
@marlenka222 ty blaho takze ked mi daju vypoved a ja budem nadalej poberat pn tak aj skoncim na urade prace
@zuzana_28 no jasne 😃 aj ked iba papierovo samozrejme ze pnku musis zaniest na urad prace. Predsa musia vediet co sa s tebou dalej deje aby potom neprislo k plateniu nemocenskeho poistenia ako neevidovanej a podobne. Ak mas pnku proste na podpisy nechodis pokracujes v pn
@marlenka222 tak toto ma dostalo
@zuzana_28 hold slovensky stat. Mne chybali do materskej 2 dni a s odpracovanymi 268 som nedostala nic iba rodicak
@marlenka222 je to nespravodline
@zuzana_28 neobesis sa. Mas za to zdrave dieta. Ine maju peniaze pracu a maju prazdny zivot a hole ruky. Takze bud... Alebo...
@marlenka222 tak nejak
@marlenka222 no ona nebola zamestnana ked otehotnela len predtym niekolko mesioc potom sa zamestnala ale len na mesiac a potom do dalsiej prace na 4 mesiace a potom isla na matersku a hovorila ze vlastne stacilo ze mala za posledne 2 roky 270dni ale mozno o tom ani ona nevedela lebo ona sa skor snazila dohnat tie dni
@marlenka222 aky ukonceny pomer? Tomuto celkom nerozumiem. Vsak su mamicky, ktore su na materskej a pracovna zmluva im stale bezi (pracovny pomer na dobu neurcitu). Ak ma za posledne 2 roky odrobenych 270 dni a riadne odvadzane odvody zamestnavatelom, tak narok na matersku urcite ma.
@marlenka222 ja to nebudem ani musiet riesit ja mam staly pracovný pomer od januara 2017 a na matersku pojdem december 2018 alebo januar 1019.
@chvostik1 prac.pomer na dobu urcitu a dajme tomu prac.pomer skoncil 2.1. a dietatko sa narodilo do 2.10.cely ten cas kedy mamicla nepracovala od uloncenia prac.pomeru na dobu urcitu az do doby narodenia dietata sa nazyva ochranna lehota ale tato lehota je iba do urcitych mesiacov inak pada narok na matersku. Mamicky s prac.pomerom na dobu neurcitu riesia akurat tak 1ziadost o materske ;)
@marlenka222 Najlepsie bude ked sa sama informuju na SP lebo ja ked som sla na matersku, tak som citala kedy su naroky a kedy nie a docitala som sa presne to co tvrdila dada... Ze tych 270dni nemusi byt subezne za sebou. Ochranna doba je 6m, takze, ak aj zadavatelka temy pojde na pn a vyrazia ju v skusobnej, bude v ochrannej lehote nie? A kedze je teraz v 5m, tak mi to logicky vychadza, ze termin porodu bude mat v priebehu plynutia ochrannej doby. Takze materska jej vyjde aj v pripade ak mas pravdu ty
@chvostik1 no ja ked som riesila dostala som sa k cislu 9 mesiacov ;) ale pozri ked som volala na infolinku do socky,mi podali uuuiplne ine info ako mi povedali na pobocke a to potom zacala iba sranda ;)

@zuzana_28 co co? Proste v skusobnej dobe mas datum kedy ti zmluva konci. Tam ti ani nema co zamestnavatel riesit. Ked uz ti dal datum kedy koncis