icon

Stačí mi stredná škola s výučným listom na zamestnanie?

22. aug 2025

Mam skončení strednú školu s vyucnym listom .Chcem sa spýtať je možné že ma zamestnaju aj tam kde požadujú úplne stredne vzdelanie?ďakujem vam

luliu
22. aug 2025

@anonym_autor všetko je možné, ale žiadajú maturitu, ktorú nemáš, takže vo veľa prípadoch nedostaneš šancu, lebo ťa ani neoslovia na pohovor, keďže nesplnas, čo ziadaju

melanta
22. aug 2025

Záleží o akú pozíciu ide a o akú firmu. Ak ide o nízko kvalifikovanú prácu, tak áno, stačí ti aj učňovka. Ak by si chcela niečo viac, tak to bude náročné. Na pracovnom trhu je neskutočne veľa ľudí s maturitou, navyše prácu, ku ktorej je potrebná maturita často robia ľudia s VŠ vzdelaním. Plus jazyky. Ak si mladá, zváž popri práci urobiť si minimálne maturitu a hovoriť fluent minimálne anglicky.

anonym_01dcd1
22. aug 2025

@anonym_autor záleží možno aj odkiaľ si. Ak z ba tam je viacej pracovných príležitostí a už som sa stretla viackrát že zobrali aj uchádzačov ktorí úplne síce podmienky nespĺňali ale boli šikovní. Ak si odniekiaľ kde toľko práce nie je tak sa s tým asi rozlúč. Je to smutné ale je to tak. V mestách kde nie je moc veľa pracovných ponúk si budú mať z koho vyberať

anonym_01dcd1
22. aug 2025
@melanta

Záleží o akú pozíciu ide a o akú firmu. Ak ide o nízko kvalifikovanú prácu, tak áno, stačí ti aj učňovka. Ak by si chcela niečo viac, tak to bude náročné. Na pracovnom trhu je neskutočne veľa ľudí s maturitou, navyše prácu, ku ktorej je potrebná maturita často robia ľudia s VŠ vzdelaním. Plus jazyky. Ak si mladá, zváž popri práci urobiť si minimálne maturitu a hovoriť fluent minimálne anglicky.

@melanta nie je to tak ľahké ja mám jeden jazyk na úrovni B2 druhý na úrovni B1 mám maturitu, VŠ nedokončenú takže to nerátam. Mám podľa mňa skvelé komunikačné schopnosti, na výbornej úrovni word, excell, outlook, mám vodičský, mala som mnoho brigád vlastne stále nejakú, fakt mám chuť pracovať a učiť sa, učím sa rýchlo, životopis mi pomohla spracovať HR kamarátka, mám tam aj peknú foto hehe😄 hlásim sa na začiatok na nízko kvalifikované práce no ale zatiaľ som nebola zavolaná ani na jeden pohovor. U nás je naozaj málo roboty

kavasmliekom
22. aug 2025

@anonym_autor o akú prácu máš záujem, kde? Ak chceš robiť vo výrobe, tam súčiastky skladajú aj len so základným vzdelaním. Ak chceš robiť kuchárku, treba skúsiť, niekde stačí chuť, šikovnosť, prax. Ak učiteľku, nepochodíš, lebo proste zákon nedovolí. Predavačku môžeš robiť, tiež tam treba chuť, prax. Ani maturita ti nezaručí prácu.

anonym_931646
22. aug 2025

@anonym_autor vyskusaj...uvidis. Nie vzdy to je potrebne aj ked je maturita pisana v pracovnej ponuke.

melanta
22. aug 2025
@anonym_01dcd1

@melanta nie je to tak ľahké ja mám jeden jazyk na úrovni B2 druhý na úrovni B1 mám maturitu, VŠ nedokončenú takže to nerátam. Mám podľa mňa skvelé komunikačné schopnosti, na výbornej úrovni word, excell, outlook, mám vodičský, mala som mnoho brigád vlastne stále nejakú, fakt mám chuť pracovať a učiť sa, učím sa rýchlo, životopis mi pomohla spracovať HR kamarátka, mám tam aj peknú foto hehe😄 hlásim sa na začiatok na nízko kvalifikované práce no ale zatiaľ som nebola zavolaná ani na jeden pohovor. U nás je naozaj málo roboty

@anonym_01dcd1 že je to ľahké nikde nepíšem. Práve naopak. Sama píšeš, že máš problém s prácou. Čiže kandidát bez maturity a bez jazykov to bude mať ešte ťažšie.

A čo sa týka toho, že sa hlásiš na nízko kvalifikované pozície - nerob to, ak nechceš také pozície robiť celý život. Hľadaj cesty, ako robiť smer, ktorým chceš ísť. Píšeš, že u vás je to s prácou ťažké. Neviem, kde je to u vás. Ale ľudia za prácou cestujú alebo sa sťahujú.

anonym_0ca726
22. aug 2025

Bez maturity budeš mať ťažsie dostať sa napr. do koncelárie, ak by si chcela takú prácu.. ale napríklad ja mám 2 roky praxe v administratíve, maturitu, ovladam angličtinu a word, excel a aj tak mám problém nájsť si prácu 😄 ale tak všetko je možné, netreba sa vzdávať, ale maturitu by som určite zvážila na tvojom mieste, to už je dnes samozrejmosťou pre mnohé pozície, aj nižšie..

martinmmartin
22. aug 2025

Na strednej skole ta mozno nenaucia to co potrebujes do prace (to sa naucis hned jak zacnes) ale je to vizitka ci si schopna ukazovat s niekde roky na cas, podavat vykony, dodzovat rozvrhy , schopna fungovat v institucii, schopna plnit to co sa od teba chce- a to je najdolezitejsie na maturite . Kto ju nema je okamzite potizista ktory nedokaze vydrzat v skole nieto v praci kde dokaze narobit este obrovsku skodu.

melanta
22. aug 2025
@martinmmartin

Na strednej skole ta mozno nenaucia to co potrebujes do prace (to sa naucis hned jak zacnes) ale je to vizitka ci si schopna ukazovat s niekde roky na cas, podavat vykony, dodzovat rozvrhy , schopna fungovat v institucii, schopna plnit to co sa od teba chce- a to je najdolezitejsie na maturite . Kto ju nema je okamzite potizista ktory nedokaze vydrzat v skole nieto v praci kde dokaze narobit este obrovsku skodu.

@martinmmartin ja som veľký zástanca vzdelania a vzdelávania. Ale napísať, že človek s učňovkou je potížista je dosť veľký predsudok. Poznám množstvo VŠ vzdelaných ľudí, ktorí boli a sú nezodpovednými pracovníkmi. A zároveň množstvo serióznych skvelých ľudí bez maturity. A zároveň, veľa ľudí, ktorí nemajú maturitu ju nemá preto, že na vyššie vzdelanie nemá kapacitu. To však nemá nič spoločné s tým, že budú dôslední a zodpovední vo svojej práci a že môžu byť pre spoločnosť väčším prínosom ako vysokoškolák.

anonym_6e6a88
22. aug 2025

@anonym_autor akú máš školu a kam cca sa hlásis?je iné, keď si cukrár a chcela ísť kamcelarie

maranco
22. aug 2025
@martinmmartin

@martinmmartin Môže podnikať, na to nepotrebuje maturitu. dokonca ani strednú školu.

anonym_931646
22. aug 2025
@anonym_6e6a88

@anonym_autor akú máš školu a kam cca sa hlásis?je iné, keď si cukrár a chcela ísť kamcelarie

@anonym_6e6a88 aj cukrar moze ist s kludom do kancelarie. Vela kancelarskych prac sa da jednoducho naucit. Ja som robila v kancli a teda boli tam rozni ludia. Vzdy zalezi od miesta.
Treba skusat.

anonym_01dcd1
22. aug 2025
@melanta

@anonym_01dcd1 že je to ľahké nikde nepíšem. Práve naopak. Sama píšeš, že máš problém s prácou. Čiže kandidát bez maturity a bez jazykov to bude mať ešte ťažšie.

A čo sa týka toho, že sa hlásiš na nízko kvalifikované pozície - nerob to, ak nechceš také pozície robiť celý život. Hľadaj cesty, ako robiť smer, ktorým chceš ísť. Píšeš, že u vás je to s prácou ťažké. Neviem, kde je to u vás. Ale ľudia za prácou cestujú alebo sa sťahujú.

@melanta ja viem a nechcem to robiť celý život ale mám malé dieťa na ktoré som úplne sama a aj rozsudok čiže sa nemôžem odsťahovať o 250km ďalej bohužiaľ. Inak by ma tu už naozaj nebolo

anonym_ee9ba3
22. aug 2025
@melanta

@martinmmartin ja som veľký zástanca vzdelania a vzdelávania. Ale napísať, že človek s učňovkou je potížista je dosť veľký predsudok. Poznám množstvo VŠ vzdelaných ľudí, ktorí boli a sú nezodpovednými pracovníkmi. A zároveň množstvo serióznych skvelých ľudí bez maturity. A zároveň, veľa ľudí, ktorí nemajú maturitu ju nemá preto, že na vyššie vzdelanie nemá kapacitu. To však nemá nič spoločné s tým, že budú dôslední a zodpovední vo svojej práci a že môžu byť pre spoločnosť väčším prínosom ako vysokoškolák.

@melanta súhlasím, mam známeho, ktorý má len ucnovku, je veľmi šikovným stolárom. Robil nám postel na mieru a aj keď sa dobre poznáme, čakali sme takmer pol roka. Vypracoval sa aj bez VS, to ale neznamená, že sa nevzdelava vo svojom obore.

filipjohns
22. aug 2025

Dnes možeš mat aj Ing a nezoberu ta do prace všetko zavisi od šikovnosti a zručnosti taktiež praxe.

mia_von_prag
22. aug 2025

Doporučujem spraviť maturitu. Aj diaľkovo, hocijako.

kacena4
22. aug 2025

no zalezi od toho co sis vystudoval ak murara, kuchara casnika.... proste manualnu profesiu nepotrebujes maturitu ak vies v danom obore pracovat zarobis si dobre aj bez maturity. a prilezistosti je tiez dost. tychto ludi nikdy nie je dost.

tiika
22. aug 2025

@anonym_autor aky máš odbor? Je možné, že by ta vzali i tam, kde vyžadujú úplne stred.odb.vzdelanie. Často zavážia skôr skúsenosti, ďalšie znalosti, prezentácia kandidáta.
Na druhu stranu, ak niekde neuvedu aj požiadavku ´iba ´ výučný list, bude to z nejakého dôvodu. Buď ta prac.pozícia vyzaduje určitý stupeň vzdelania zo zákona, alebo ocakavaju všeobecne vyššiu úroveň uchádzača. Takze bez konkrétneho odboru ťažko viac radiť.

anonym_10c326
23. aug 2025

@anonym_autor v pohode, stačí ti aj základka