Ste za to, aby mali učiteľky v škôlke vysokoškolské vzdelanie?
Ste za to, aby museli mat ucitelky v MS vysokolske vzdielanie?Preco ano a preco nie?
Ucitelka moze mat aj tri tituly- ak ju praca s detmi nebavy a nema k tomu vztah/ vyhori pojde len do roboty si to tam nejako odkrutit. A ucitelka s pedagogickou ktoru praca s detmi naplna a jej prace je zmyslom jej zivota - bude mat uplne iny pristup. Nam odisla uc.do dochodku😥 bola to taka pwrfektna ucitelka. Netusim ci mala vysku. Aleto toto mlade stvorenie co prisli na jej miesto zo ZS 1-4( takze asi ma) sa neda porovnat. Uz len ratame dni do prazdnin.
Poviem to tak ako to vnimam ja. Mam vysoku skolu nepedagogickeho smeru, hold, stalo sa. Neskoro som pochopila co bya naozaj bavilo. Dorabam si pomaturitne stredoskolske pedagogicke studium. To co berieme je enormne množstvo pedagogiky, specialnej pedagogiky, psychologie, metodik pisania priprav,vytvarnu, telesnu, hudobnu, jazyk a komunikaciu aj matematiku, dokonca aj hru na hudobny nastroj...statny vzdelavaci program musime vediet pomaly naspamat....je toho vela. Same vyucujuce tvrdia, ze na vs sa tolko nenaucili ako sa mame ucit my, ze tato stredna nam da urcite viac...
Teraz mam prax v mš a ano, je to presne fixne stanoveny rezim. Ranny kruh, zdravotne cvicenia, vzdelavacia aktivita, pobyt vonku, popoludnajsia aktivita. Plany do aleluji zo vsetkych oblasti. Nie, nie je to iba o tom, aby sa deti nezabili. Hlavne predskolaci musia zvladnut švp. Ucitelka musi byt velmi kreativna a flexibilna. To ju vš nenauci. Musi to mat v sebe. Samozrejme okrem zodpovednosti a o tom, ze ma rada deti a nie je harpia ani vyhoreta...
A ano.Podla mna stredoskolske pedagogicke vzdelanie pri dnesnych poziadavkach staci. Ak bude vyslovene potrebne vš pre mš, nebudeme mat dostatok pedagogov
Nie nemusi stasi im normana stredna pedagogicka skola a hlavme vztach k detom a k praci s detmi...inak mam 43 a 2 spoluziacky chceli na pedagogisku strednu obe mali znamky dobre jedna ciste 1 celu zakladku a nedostali sa tam niekedy si tam vyberali nedostal sa tam hoocikto
Vieš, čo je pre mňa podstatné? Aku ma učiteľ povahu, charakterove črty. To je niekedy viac než vzdelanie či vedomosti.
@terry658 pýtala si sa niekedy dieťaťa čo v škôlke celý deň robí? Moje dieťa je v škôlke len doobeda, ale teda stále príde s niečím novým čo sa naučili, čo vytvorili atď. Obdeň menia učiteľky nástenku s výtvormi detí, portfólio majú plné vyplnených pracovných listov, učia sa čísla, písmená, tvary, hrať šach, básničky, pesničky, scénky a mnoho iného. Pochybujem, že toto môže robiť hocikto ako si napísala. Učiteľky sa riadia plánmi a je dané, čo majú tie deti naučiť 🤦🏻♀️ to nie je, že deti sa samé hrajú alebo kreslia si a učiteľka sedí a pije kávu..
Nesúhlasím s vš pre učiteľky v mš. Určite by mali chodiť na nieake školenia, ale vysokú školu na čo??? Môj starší syn chodil do škôlky kde učiteľky nemali vš a toľko ho naučili,že sama žasnem. Rád spomína na škôlku. A rád aj do nej chodil. To len dnes je v móde mať vš. Zdravotné sestry tiež takto donútili. Platovo nemajú ako lekári,ale koľké robia aj za nich. Ich robotu. A psa by som dala vyšetriť aj nie vš vzdelanemu veterinárovi. Keď už tu sa porovnávajú deti so zvieratami
@olivnik
Predškolská a elementárna pedagogika je jedena z tých vš, ktoré sú ľahko zvládnuteľné, nie sú z môjho pohladu tažké. Je to ľahká vš. A navyše, ja osobne som si zažila skúšku s profesorkou, ktorá učila didaktiku a integráciu a arogantnejšiu osobu k druhým som nezažila. Takze akosi na to, ze bola profesorka, vyucovala to na VŠ a napísala kopu publikácií tie poznatky okolo jej osoby ani neprešli k jej chovaniu. Tieto predmety som s týmto odborom mala spoločne v rámci pedagogického minima, za mna je to zbytočná VŠ, pokým nejdes do jednotlivých odborov učiteľstva - jazyky, matika, biológia,…kedy už odovzdávaš poznatky. Veľa veci, ktoré ma zaujímali a chcela som ich vedieť si aj tak riešila samostudiom. Zároveň to pre mna boli jedny z najľahších skúšok ( možno preto, ze som to považovala za zaujimave, neviem) a to som chodila na VŠ, ktorá je v 1. mieste už 10 rokov medzi najťažšími pedagogickými fakultami, takze nejaký typ ľahkej pedagogickej fakulty som nemala. Z môjho pohladu zbytočnosť, iba keď chceš mat titul mgr. pred menom.
@olivnik prosím, naozaj ma zaujíma (bez irónie), čo také prevratné robí učiteľka v materskej škole, že potrebuje vysoškolské vzdelanie a nezvládne to absolventka strednej pedagogickej školy? Vysoká škola pre učiteľky v materskej škole je to isté ako vysoká škola pre zdravotné sestry, ktoré roky rokúce nepotrebovali VŠ, ale kvôli legislatíve ich odrazu potrebujú = nepodstatné a nepotrebné. Spravilo to z nich iné lepšie zdravotné sestry? Tie ženy boli absolventkami stredných zdravotníckych škôl a roky im to stačilo, potom sa len začali húfne prihlasovať na externé vysokoškolské štúdium opatrovateľstva, aby aj naďalej mohli vykonávať svoju prácu. To isté by sa stalo s učiteľkami v materských školách. Boli by stále také isté, akurát by sa prihlásili na VŠ a mali by pred menom titul. A ešte jedna vec, lekár, veterinár i farmaceut potrebujú VŠ, pretože sa jedná o vysokokvalifikované pozície, kde je potrebné obsiahnúť kvantum vedomostí a praxe, čo jednoducho na strednej škole nie je možné a vlastne ani potrebné vzhľadom na zameranie stredných škôl (veď už z názvu vyplýva, že je tu poskytované stredné vzdelanie, nie to najvyššie, ktoré je potrebné na vyššie menované pozície). A prepáč, učiteľka v materskej škole rozhodne nie je to isté čo lekár alebo veterinár aj kebyže máš tri pedagogické školy, veď to vidno aj v praxi už desiatky rokov, kde sú deti v materských školách prevažne vedené učiteľkami so stredoškolským vzdelaním a fungujú.
A teda aby som sa vyjadrila k téme, ja rozhodne nepotrebujem, aby moje dieťa učila v škôlke učiteľka s VŠ. Škôlka pre mňa nie je žiadny podstatný milník v živote dieťaťa, ktorý by mu mohol pomôcť v budúcej kariére. 😀
@lalala94
Keď chce @okivnik vyjadrenia ľudí z praxe, z môjho pohladu je to zbytočná vs, písala som to už vyssie. Idu tam ľudia, ktorí chcú mat titul pred menom. Sú to len take omáčky roztiahnuté na 5 rokov štúdia. Učitelia majú okrem tychto omáčok ešte poriadne zameranie, kde sa už pri ich zameraní pri danom predmete ide do hĺbky.
@elizabet173 skoro všetko sa dá naučiť
Myslím si, že bu mali mať minimálne PhD. Bez dobrého vzdelania sa nedá dobre starať o deti! A preto by sa mali matkám bez vysokoškolského vzdelania deti odobrať!
Nechápem načo je to dobré, žeby spriaznena 'továreň na tituly' potrebovala bubaky za externé štúdium 😂? Ak biznis plán nevyjde tak ako sa čakalo tak sponzorko politikom prikáže uzakonit že VŠ titul musí mať aj upratovačka 🤣 skladník, inštalatér a ďalšie povolania, veď dnešný svet je už tak zložitý že bez VŠ to už jednoducho nejde 😆
Irónia stranou, keď deti chodili do škôlky tak ma zaujímalo ako sa učiteľka k deťom správa, aké aktivity s nimi robí. Či má titul mi bolo totálne jedno.
Urcite nie. Pre mna je prvorade, aby ludia pracujuci s detmi boli v prvom rade dostojne zaplateni a nemuseli zivorit. Vtedy tu pracu s detmi budu robit ti spravni ludia, ktorych to bavi.
@euka210
@katkami123
@lalala94 nech vám to vysvetli táto pani https://dennikn.sk/blog/1134594/ked-vzdelanie-r..., ja svoju energiu nemienim na toto už míňať.
Je to uplne zbytocne.akademicka poda by mala pripravovat aj na buducich vedcov teoreticky,robit vyskumy,proste ze sa v tom studiu doslova sprtas.na ucenie v MŠ toto fakt netreba. mam skoncene ucitelstvo v MŠ na strednej skole, ale VŠ mam ineho zamerania-psychologiu.na to VŠ potrebujes,konkretny priklad:.napr.mas klienta,a ktorym mas pracovat interdisciplinarne,vcera som sa citila ako detektiv.sedis nad jeho zaznamom,studujes odborne clanky,davas si dokopy informacie,surfujes po nete,kladies si hypotezy,ktore overujes,konzultujes s inymi odbornikmi,aby ste mu pomohli.riesis protokoly .na druhej strane,ked som pracovala ako ucitelka v MŠ,fakt to malo daleko od toho,tam ti skor treba kreativitu,hravost,ludskost,aj praktické zručnosti,extra vedecke vedomosti ani nie.
@mogaa poznám také, pracujú tam. Robili si výšku aby mali väčšiu šancu da dostať do škôlky ako stredoškoláci. Ale oni si vyslovene hľadali takú prácu, že kde sa veľa nenerobia, nič ťažké, nič na veľké rozmýšlanie, rozhodnutia. Deti postrážia, zahrajú sa s nimi. Berú to tak, že je to lepšie ako niekde v obchode, za pásom alebo sa jazyk učiť.
Ja si myslím ze stredna pedagogická škola 4 roky ja postacujuca, nie však pomaturitné 2 ročne vzdelanie s maturitou, to považujem za nedostatočnú kvalifikáciu a k nemu by som vyžadovala vš prvý stupeň.
@kvetinka75 no,jednak miest v MŠ je dost,skor casom bude nedostatok uciteliek a budu radi ked tam bude hocikto kvalifikovany,ci SŠ,ci VŠ.druha vec,ze ani nahodou to nie je nieco,kde sa vela nenarobis.ved si to skus😀nie je to o tom len tak sa zahrat,musis byt fest kreativna ci uz v hudobnej,vytvarnej,divadelnej vychove.
@elizabet173 sranda, že vieš presne čo som študovala a čo nie. 🤣 Ale chápem dnes je v móde uraziť sa ak má niekto iný názor
Prosím vás kde o tom bola nejaká reportáž?Roky sa už o tom hovorí.Napr.v Bratislave je veľký nedostatok pedagógov,potom ako dajú povinné vš, už nebude mať naozaj kto učiť.