icon

Sú odmeny dôvodom na nezvýšenie platu?

19. feb 2025

Chcela som aby si zvýšili lebo išli odvody hore a oni sa oháňajú že tým že keď dostávam odmeny nemusia mi zvýšiť je to pravda?

gejb
19. feb 2025

Tak zamestnávateľ ti nemusi zvyšovať plat, to nie je jeho povinnost. Alebo to mate zakotvené niekde v smerniciach alebo pracovnej zmluve?

klara351
19. feb 2025

Nie, nemusia ti zvýšiť, zvýšenie platu je na dohode so zamestnávateľom. A ako zamestnávateľ by som dôvod, že sa zvýšili odvody, nebrala ako dôvod na zvýšenie platu. Nabudúce skús dať dôvody typu, že si produktu na, popis, čo pre firmu a zamestnávateľa robíš a za čo si to zvýšenie zaslúžiš.

luccija
19. feb 2025

Aké odvody?ty pracuješ na živnosť pre nich?

autor
19. feb 2025

@luccija nie na tpp

liz_lemon
19. feb 2025

ziadne odvody sa nezvysovali

autor
19. feb 2025

@liz_lemon no to teda zvyšovali keď neviete tak si to najskôr naštudujte

martul
19. feb 2025

Áno, kde, daj odkaz na nejaký článok, najlepšie zákon. Odvody sú určené v percentách a tie sú rovnaké.

patta89
19. feb 2025

ake odvody sa zvysovali pri tpp ?...no daj mudru radu 🤔...ja robim na financnom vyplaty 600 ludom a odvody do ZP a SP su rovnake, take ake boli minuly rok

jozinzbazin22
19. feb 2025

Nuz to su len vyhovorky,aj u nas len 5.5percenta,nieco islo na 8percent a viac nedali,lebo aj oni budu mat vyssie naklady.

jozinzbazin22
19. feb 2025

A dufam,ze vam aspon tu vysku odmien zvysili,ci nie???

rozculena
19. feb 2025

ja som to nepochopila...ty čo riešiš aké odvody?
A za ďalšie,to len tak prídeš za zamestnávateľom a povieš,že zvýšte mi plat?
Nikde v zákone žiadnom nie je uvedené,že ti zamestnávateľ musí zvýšiť plat.

lindus_esterka
19. feb 2025

Autorka, odvody sa nezvysovali, nemyslis ty nahodou zvysenie DPH od noveho roka? Ale k veci, pokial to nemate dohodnute v interných smerniciach a pod. tak nie, nemas automaticky narok na zvysenie mzdy. Prezisti si v práci, viem ze napr. Lidl to mal takto ukotvene ze sa im rocne prvých par rokov dvihal plat

melanta
20. feb 2025

Autorka, tebe sa žiadne odvody nezvyšovali. Zvyšovali sa odvody zamestnávateľom a podnikateľom, zvyšovala sa DPH. Ani jedno sa ale netýka tvojej mzdy, ani jedno nemá žiadny dopad na tvoju čistú mzdu. Tá bude rovnaká ako minulý rok.

Takže ak chceš zvýšiť mzdu, je potrebné si vedieť obhájiť žiadosť relevantnými argumentami. Ľuďom som vždy často a rada zvyšovala mzdy. Pretože robili bezchybne, dôsledne, v termínoch, boli tímoví, pomáhali kolegom, boli aktívni pri nových nápadoch - robili viac ako 100% svojej práce. To je za mňa dôvod na zvýšenie mzdy, že robíš viac ako je to, za čo aktuálne dostávaš mzdu.

Ak nie si štátna či verejná správa, kde sú tabuľky, podľa ktorých sa musí postupovať a ak nemáte kolektívnu zmluvu, podľa ktorej sa musí postupovať, tak zvýšenie miezd a dôvody na ich zvýšenie sú len a len na zamestnávateľovi. Povinnosť majú zvýšiť len pri minimálnej mzde a to dorovnaním do jej výšky.