Sú tu nejaké účtovníčky, ktoré majú vlastné podnikanie?
Potrebujem praktické rady či do toho ísť alebo nieee 🙂
Napíšem Ti správu 🙂
Jedna vec sú vedomosti, znalosti a skúsenosti a tá druhá je propagácia a získavanie klintov. Nezabudni sa potom zamerať na kvalitnúť online propagáciu, web, sociálne siete atď....
Niektorí mi radia, že ísť do toho a ostatní, že nie. Mal by som záujem o živnostníkov a malé sro. Neplatcov DPH pre začiatok 🙂
Dovolenka, PN, úraz všetko bude problém. Stále budeš musieť stíhať termíny, nikoho nebude zaujímať že si napr. v nemocnici keď bude termín na DPH alebo daňové priznanie. Ak si zabehnutý a máš už nejakých klientov tak o tom uvažuj, ale ak nemáš žiadnych klientov tak sa račej zamestnaj ako účtovník.
Tak väčšina živnostníkov si dáva robiť až daňové priznania k marcu, čiže jednorazový príjem za učtovníctvo za celý rok a väčšina sro-čiek si účtovníka zamestnáva na TPP alebo už svojho účtovníka má. Ale ak takú sro zoženieš, treba byť stále na telefóne, pretože na všetko ti budú volať.
Moja mamina robi jednoduché účtovníctvo asi 15rokov na živnosť. Klientov nemá vôbec veľa a sú stabilní, nepribrala noveho už 10 rokov, skôr vypustila-dokopy ich možno má 5, z najväčšieho má mesačne 700eur, z druhého najväčšieho do 500eur. Robi piatok, sviatok, ale na jar ide kľudne na dva týždne niekam za exotikou a pod., len si dáva pozor na termíny, nech sú neni vtedy výplaty, či DPHacka. Najdôležitejšie je podľa mna pri tejto praci, že nesmieš mat problem s prokrastinaciou a výborný tíme management, pretože táto praca účtovníka zvádza k tomu: že však teraz to nejako zaúčtujem a potom dam do poriadku, alebo však do marca casu dosť..
A robil si už učtovníctvo, či si len po škole? Lebo ak nemáš dostatočnú prax, tak sa naozaj račej zamestnaj ako učtovník. Ja som robila v jednej firme celkové učtovníctvo, ale mali sme aj ekonómku takže som sa mala kým poradiť, rovnako firma mi stále platila školenia , ale sama bez ekonómky by som si netrúfla. V učtovníctve máš stále zmeny ktoré musíš sledovať, stále sú tam termíny a vždy sa nájdu prípady ktoré nevieš zaučtovať- čo učtovník to iný pohľad na vec. Učtovníctvo má veľmi široký záber - od personalistiky, miezd, skladu, knihy jázd, výkazov, podnikateľských zámerov do bánk, až po samotné učtovanie.....Ak si nájdeš začínajúceho podnikateľa, ale nielen jeho, počítaj s tým že budeš riešiť všetko, od maličkostí aký zostatok dovolenky má žena ktorá sa vráti do práce po MD až po vypracovanie podnikateľského zámeru do banky kvôli novému úveru....
Mám sestru učtovníčku, má viacero firiem, kompletné učtovníctvo robí viac ako 20 rokov a stále niečo rieši, či už niečo potrebuje vedieť klient čo sú denné telefonáty alebo sa potrebuje s niekým poradiť ohladne špecifického učtovania, akákoľvek zmena tak nové školenie. Pred poslednou dovolenkou bola do rána hore aby dokončila DPH-čku, či v 40-tkach teplotách musela ísť klientovi do firmy lebo mu prišla kontrola.
Robil som už práve a dosť rozsiahlu firmu, ale bolo to predtým ako som odišiel do inej sféry... Tiež ekonomickej, ale nie podvojné účto. Takže som bol prakticky 6 rokov mimo... Ale zas nevyfučalo mo to z hlavy, štátnicový test som dal bez problémov...a dokonca idem aj na osviežovacie školenia aby som si bol istý... Ale tiež je veľa vecí nových, ale tak študujem si všetko... No istotne, najlepšia by bola prax...ale zas mám pri sebe známu, ktorá mi povedala, že so všetkým mi poradí v prípade problémov.. Len tých klientov neviem ako by som našiel 🙂 Stránka by to podľa mňa spravila 🙂
Tak záleží akých klietov nájdeš... Aj ten čo si hladá nového účtovníka pozerá na cenu a záleží aj od skúseností. Sersra má firmy kde berie mesačne paušál bez ohľadu na množstvo dokladov až po firmičky ktorým učtuje sumu podľa počtu dokladov. Ale boli aj firmy ktoré musela pustiť lebo jednoducho nestíhala, nie každý mesiac ideš naplno či už je tam dovolenka alebo si chorý či niečo iné vybavuješ a termíny nepočkajú...Rovnako má klientov od ktorých len preberie doklady a zaučtuje ich až po podnikateľov u ktorých rieši všetko, lebo na všetko jej vyvolávajú aj na veci ako napr.stanoviť cenu za tovar, prípadne hocijakú blbosť ako to dostať do nákladov🙂

@potkan212 Koľko rokov riadnej praxe máš za sebou? Ale takej, kde si účtoval o všetkom - tovary, služby, DPH tuzemsko, zahraničie, mzdy....