icon

SZČO - predaj oblečenia

3. nov 2025

Dobrý deň,

mám niekoľko otázok týkajúcich sa živnosti a predaja oblečenia na stránke VNT. Rada by som vedela, ako to funguje, ak by som sa rozhodla predávať oblečenie, ktoré mám doma. Ide o značkové a kvalitné kúsky, ktoré už nechcem a chcem ich predať, ale nechcem ich predávať za veľmi nízke ceny (2-3 €). Rovnako predpokladám, že by som ročne určite prekročila limit 2000 €.

Rada by som sa tiež spýtala, aké skúsenosti s týmto majú iní ľudia, ktorí predávajú cez VNT alebo podobné platformy. Aké sú výhody a nevýhody pri založení živnosti (SZČO)? Čo môžem očakávať, čo sa týka administratívy, daní a poistenia? Je to časovo náročné? A aké sú reálne náklady a poplatky, ktoré s tým súvisia?

monicazbb
3. nov 2025

@anonym_autor na toto si chceš zakladať SZČO? Noooo, ako myslíš ale na to sa živnosť nezakladá. Ale podľa mňa tam obrat 2000 eur nespraviš. Tam sa síce predavaju veci z druhej ruky, ale nečakaj že ti to budú kupovať ak tam za použité veci daš vyššiu sumu.

anonym_41c3df
3. nov 2025

Predaj vlastných použitých vecí nie je podnikanie nepotrebuješ živnosť.
Veď tam nemáš zisk lebo to predávaš za nižšiu cenu za akú si kúpila.

Ak budeš predávať nakúpený použitý tovar za cenu vyššiu ako bola nákupná, tak vtedy rieš živnosť.

anonym_a3dcee
3. nov 2025

Pobavila si

autor
3. nov 2025
@anonym_a3dcee

Pobavila si

@anonym_a3dcee Vy ste určite, tá dokonalá ktorá má všetku múdrosť od narodenia a pri poháriku vína sa smeje na druhých.

rozculena
3. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_a3dcee Vy ste určite, tá dokonalá ktorá má všetku múdrosť od narodenia a pri poháriku vína sa smeje na druhých.

@anonym_autor čítam samé problémy ohľadne predávania...

autor
3. nov 2025
@rozculena

@anonym_autor čítam samé problémy ohľadne predávania...

@rozculena Aké napríklad? Ďakujem

alickapusinka
3. nov 2025
@anonym_a3dcee

Pobavila si

@anonym_a3dcee nič vtipne ani na pobavenie mi nepríde.

majlo1234
3. nov 2025

Najlepsie sa tam podla mna predavaju detske veci, nemyslim ze tam soravis za rok taky obrat

rozculena
3. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor sťažnosti na kupujúcich,vymýšľajú,ako obabrať predávajúcich.
na FB sú aj skupiny...

anonym_605e9b
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor presne, prave na drahy a znackovy tovar sa zameriavaju podvodnici. Je tam totiz ochrana kupujuceho ale chyba ochrana predavajuceho. Podvodnik si u teba kupi drahu vec, ty ju odosles, on prevezme, vec z balika vyberie a hodi tam stare handry, alebo nieco ine ako si poslala. Na V napise staznost, prida fotku a pokial ty nemas ale ze fakt dobre argumenty, V vrati predavajucemu peniaze. Ty nedostanes nic, este prides o tovar. Odporuca sa poriadne vsetko nafotit, urobit video. Pozri si napr. na tiktoku ako tam rozpravaju zeny, ktore boli takto okradnute - sa ti rozum zastavi.
Dalsia vec je - nemaj velke ocakavania, ze tvoj tovar pojde ako teple rozky. To, ze niekde na bazare kupis lacno a na V predas drahsie (podla mna ta toto laka a nie, ze mas doma drahe veci a zrazu to chces predat), tak nepocitaj, videjka sice slubuju velky zisk, ale realita je na mile daleko. Priprav sa na otravnych zaujemcov - milion otazok a potom ticho, licitacie ceny. V BA maju luxury bazar, tam to predas skor a bezpecne (ak naozaj ide o tvoj drahy tovar).

autor
4. nov 2025
@anonym_605e9b

@anonym_autor presne, prave na drahy a znackovy tovar sa zameriavaju podvodnici. Je tam totiz ochrana kupujuceho ale chyba ochrana predavajuceho. Podvodnik si u teba kupi drahu vec, ty ju odosles, on prevezme, vec z balika vyberie a hodi tam stare handry, alebo nieco ine ako si poslala. Na V napise staznost, prida fotku a pokial ty nemas ale ze fakt dobre argumenty, V vrati predavajucemu peniaze. Ty nedostanes nic, este prides o tovar. Odporuca sa poriadne vsetko nafotit, urobit video. Pozri si napr. na tiktoku ako tam rozpravaju zeny, ktore boli takto okradnute - sa ti rozum zastavi.
Dalsia vec je - nemaj velke ocakavania, ze tvoj tovar pojde ako teple rozky. To, ze niekde na bazare kupis lacno a na V predas drahsie (podla mna ta toto laka a nie, ze mas doma drahe veci a zrazu to chces predat), tak nepocitaj, videjka sice slubuju velky zisk, ale realita je na mile daleko. Priprav sa na otravnych zaujemcov - milion otazok a potom ticho, licitacie ceny. V BA maju luxury bazar, tam to predas skor a bezpecne (ak naozaj ide o tvoj drahy tovar).

@anonym_605e9b

TikTok nepoužívam, pretože na to jednoducho nemám dôvod. Ja si o Vinted zisťujem informácie a podľa toho sa rozhodnem. A čo sa týka môjho oblečenia – boli ste snáď v mojom šatníku? Pre každého má kvalitné a značkové oblečenie iný význam. Pre niekoho môžu byť značkové aj tenisky z Lidla. Preto Vás prosím, aby ste sa zdržali takýchto komentárov.

anonym_605e9b
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_605e9b

TikTok nepoužívam, pretože na to jednoducho nemám dôvod. Ja si o Vinted zisťujem informácie a podľa toho sa rozhodnem. A čo sa týka môjho oblečenia – boli ste snáď v mojom šatníku? Pre každého má kvalitné a značkové oblečenie iný význam. Pre niekoho môžu byť značkové aj tenisky z Lidla. Preto Vás prosím, aby ste sa zdržali takýchto komentárov.

@anonym_autor ty si v poriadku? Ja som ti dala relevantne informacie co sa na V deje. A to, aby si si pozrela videa - to bolo odporucanie na to, aby si vedela co tam hrozi a mozno zistila ako co najviac znizit riziko.
Prepac, ale ak niekto chce otvarat zivnost na predaj oblecenia, tak asi vie preco. Pisala som o dvoch moznostiach - aj to, ze naozaj chces predat svoje oblecenie a k tomu som ti dala tiez odporucanie ako to robit bezpecne.
V pohodicke, chod na V a predavaj, nepozeraj videa na tiktoku, naozaj to nepotrebujes. Prajem ti to, co si zasluzis. Maj sa.

anonym_3f8be3
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_605e9b

@anonym_autor drahé značkové veci málokto kupi cez V... to by ste musela byt niekto ako Hrmova...

autor
4. nov 2025
@anonym_605e9b

@anonym_autor ty si v poriadku? Ja som ti dala relevantne informacie co sa na V deje. A to, aby si si pozrela videa - to bolo odporucanie na to, aby si vedela co tam hrozi a mozno zistila ako co najviac znizit riziko.
Prepac, ale ak niekto chce otvarat zivnost na predaj oblecenia, tak asi vie preco. Pisala som o dvoch moznostiach - aj to, ze naozaj chces predat svoje oblecenie a k tomu som ti dala tiez odporucanie ako to robit bezpecne.
V pohodicke, chod na V a predavaj, nepozeraj videa na tiktoku, naozaj to nepotrebujes. Prajem ti to, co si zasluzis. Maj sa.

@anonym_605e9b Ospravedlňujem sa, asi som písala rýchlejšie, než som rozmýšľala. Pozriem sa teda na videá podľa vašich odporúčaní.

Neplánujem zriaďovať živnosť, len ma zaujímalo, čo by sa stalo, ak by som náhodou prekročila stanovený limit.

xckaretxxx
4. nov 2025
@anonym_605e9b

@anonym_605e9b predávala som kozene tanecne topanky po dcére v 90% stave. Kupujúca reklamovala, že som jej poslala zničené topanky. Čiže odfotila zničené topanky, čo mala doma a poslala to ako reklamáciu. Aj takto to niekedy funguje.

anonym_605e9b
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_605e9b Ospravedlňujem sa, asi som písala rýchlejšie, než som rozmýšľala. Pozriem sa teda na videá podľa vašich odporúčaní.

Neplánujem zriaďovať živnosť, len ma zaujímalo, čo by sa stalo, ak by som náhodou prekročila stanovený limit.

@anonym_autor ak prekrocis na V dany limit, V ti posle odkaz na formular, ktory treba vyplnit. Je to kvoli daniam a unikom. Dalej budes normalne predavat. Pokial ozaj pojde o tvoje veci, tak z toho neplatis ziadne dane, nemusi to zahrnut do danoveho priznania ani ine povinnosti ti z toho nevyplyvaju. Ak formular nevyplnis, tak ti pozastavia cinnost na V.

anonym_605e9b
4. nov 2025
@xckaretxxx

@anonym_605e9b predávala som kozene tanecne topanky po dcére v 90% stave. Kupujúca reklamovala, že som jej poslala zničené topanky. Čiže odfotila zničené topanky, čo mala doma a poslala to ako reklamáciu. Aj takto to niekedy funguje.

@xckaretxxx to ma mrzi. Ja som tam predavala malicko, nastastie vzdy vsetko dopadlo dobre. Viac som nakupovala, resp. kupim ak budem potrebovat. Ale to co som videla a pocula, co sa tam deje - to je naozaj des a hruza. Mat nieco cenne, urcite to nebudem predavat tam.

janababana
4. nov 2025

@anonym_autor ja Ti tiez predaj cez VTD neodporucam. Najma pri predaji znackovych veci - ak kupujuca vyhlasi, ze je to fake a zmanipuluje dokazy, tak si ten tovar moze nechat a peniaze jej vratia - cize ty ostanes bez penazi aj bez tovaru.

xckaretxxx
4. nov 2025
@anonym_605e9b

@xckaretxxx to ma mrzi. Ja som tam predavala malicko, nastastie vzdy vsetko dopadlo dobre. Viac som nakupovala, resp. kupim ak budem potrebovat. Ale to co som videla a pocula, co sa tam deje - to je naozaj des a hruza. Mat nieco cenne, urcite to nebudem predavat tam.

@anonym_605e9b to sa mi stalo raz. Niečo sa mi podarilo a predať za smiešne ceny. Je to cele o tom, že je mi ľúto vyhadzovať.