icon

Tehotenstvo a zdvíhanie ťažkých veci v práci

kavajaa
23. apr 2025

Prosím vás v práci (robím administratívnu pracovníčku) sa chystá sťahovanie z jednej budovy do druhej. Máme nariadené jeden deň prísť všetci do roboty a pomáhať pri sťahovaní. Ja som ale tehotná v ten týždeň budem v 21. týždni tehotenstva. Čo ma môže môj zamestnávateľ nútiť nosiť resp. má právo ma nútiť prísť v ten deň do roboty? Chcela som si dať na ten deň práveže home office. Ja to vnímam tak že sa pobalím do krabíc a veci by mi mali preniesť kolegovia z oddelenia na to určeneho (mame tam odd. poruch a oprav-samí chlapi), nie?
Poradte prosím čo má môj zamestnávateľ v tejto súvislosti odo mňa právo vyžadovať a čo nie…

melanta
23. apr 2025

Oddelenie porúch a opráv určite nie je oddelenie sťahovania. Na tento účel má firma zaobstarať niekoho, kto sťahovanie pobalených vecí zabezpečí. Nie je dôvod, aby administratívny pracovník sťahoval. Sťahovanie nijak nesúvisí s pracovnou náplňou administratívneho pracovníka, takže nie je možné to nariadiť. Takže kľudne odmietni a dohodni sa, že buď budeš mať v daný deň home office alebo prídeš do práce, ale nebudeš sa fyzicky podieľať na sťahovaní.

viestta
23. apr 2025

Ako tehotna podla Zakonnika prace nemas dvihat bremena tazsie ako 10 kg (ak si to dobre pamatam z BOZP skoleni). Tak chod do roboty, pobal si svoje veci a potom niekoho pozadaj aby ti to poprenasal. Alebo sa dohodni, ze sa zabalis den vopred

dixitka
23. apr 2025

@kavajaa určite ťa nemôže zamestnávateľ nútiť robiť sťahováčku, ani keby si tehotná nebola 🙂 a predpokladám, že ani kolegovia/kolegyne nebudú očakávať, že sa budeš nadrapovať s nejakými ťažkými haraburdami. Ak teda vedia, že si tehotná. Veď môžeš len pomáhať s balením alebo napr. držať dvere a pod.

kavajaa
autor
23. apr 2025
@dixitka

@kavajaa určite ťa nemôže zamestnávateľ nútiť robiť sťahováčku, ani keby si tehotná nebola 🙂 a predpokladám, že ani kolegovia/kolegyne nebudú očakávať, že sa budeš nadrapovať s nejakými ťažkými haraburdami. Ak teda vedia, že si tehotná. Veď môžeš len pomáhať s balením alebo napr. držať dvere a pod.

@dixitka vedia. Písala som nadriadenej či nemožem len preniest najnutnejsie moje osobne veci a v ten den mať HO ale povedala že na to musim mat povolenie od vedenia ale inak mam prist a pomahat so sťahovaním 😃

domka222
23. apr 2025
@kavajaa

@dixitka vedia. Písala som nadriadenej či nemožem len preniest najnutnejsie moje osobne veci a v ten den mať HO ale povedala že na to musim mat povolenie od vedenia ale inak mam prist a pomahat so sťahovaním 😃

@kavajaa tak prísť môžeš, teda asi aj musíš. Ale každý normálny človek keď uvidí tehotnú, tak jej nedá nosiť nábytok. Môžeš pomôcť pri balení.