Tehotenstvo a zdvíhanie ťažkých veci v práci
Prosím vás v práci (robím administratívnu pracovníčku) sa chystá sťahovanie z jednej budovy do druhej. Máme nariadené jeden deň prísť všetci do roboty a pomáhať pri sťahovaní. Ja som ale tehotná v ten týždeň budem v 21. týždni tehotenstva. Čo ma môže môj zamestnávateľ nútiť nosiť resp. má právo ma nútiť prísť v ten deň do roboty? Chcela som si dať na ten deň práveže home office. Ja to vnímam tak že sa pobalím do krabíc a veci by mi mali preniesť kolegovia z oddelenia na to určeneho (mame tam odd. poruch a oprav-samí chlapi), nie?
Poradte prosím čo má môj zamestnávateľ v tejto súvislosti odo mňa právo vyžadovať a čo nie…
Ako tehotna podla Zakonnika prace nemas dvihat bremena tazsie ako 10 kg (ak si to dobre pamatam z BOZP skoleni). Tak chod do roboty, pobal si svoje veci a potom niekoho pozadaj aby ti to poprenasal. Alebo sa dohodni, ze sa zabalis den vopred
@kavajaa určite ťa nemôže zamestnávateľ nútiť robiť sťahováčku, ani keby si tehotná nebola 🙂 a predpokladám, že ani kolegovia/kolegyne nebudú očakávať, že sa budeš nadrapovať s nejakými ťažkými haraburdami. Ak teda vedia, že si tehotná. Veď môžeš len pomáhať s balením alebo napr. držať dvere a pod.
@kavajaa určite ťa nemôže zamestnávateľ nútiť robiť sťahováčku, ani keby si tehotná nebola 🙂 a predpokladám, že ani kolegovia/kolegyne nebudú očakávať, že sa budeš nadrapovať s nejakými ťažkými haraburdami. Ak teda vedia, že si tehotná. Veď môžeš len pomáhať s balením alebo napr. držať dvere a pod.
@dixitka vedia. Písala som nadriadenej či nemožem len preniest najnutnejsie moje osobne veci a v ten den mať HO ale povedala že na to musim mat povolenie od vedenia ale inak mam prist a pomahat so sťahovaním 😃
@dixitka vedia. Písala som nadriadenej či nemožem len preniest najnutnejsie moje osobne veci a v ten den mať HO ale povedala že na to musim mat povolenie od vedenia ale inak mam prist a pomahat so sťahovaním 😃
@kavajaa tak prísť môžeš, teda asi aj musíš. Ale každý normálny človek keď uvidí tehotnú, tak jej nedá nosiť nábytok. Môžeš pomôcť pri balení.

Oddelenie porúch a opráv určite nie je oddelenie sťahovania. Na tento účel má firma zaobstarať niekoho, kto sťahovanie pobalených vecí zabezpečí. Nie je dôvod, aby administratívny pracovník sťahoval. Sťahovanie nijak nesúvisí s pracovnou náplňou administratívneho pracovníka, takže nie je možné to nariadiť. Takže kľudne odmietni a dohodni sa, že buď budeš mať v daný deň home office alebo prídeš do práce, ale nebudeš sa fyzicky podieľať na sťahovaní.