Tehotná v skúšobnej dobe
Ahojte,
potrebujem poradiť, príp. viete mi odporučiť na koho sa obrátiť a dostať fundovanú odpoveď?
otehotnela som v skúšobnej dobe (chvalabohu, lebo som veľmi chcela a navyše nová práca mi vôbec nesadla). Teraz ale čo? som v 7tt, zamestnávateľovi som to už oznámila, nakoľko je to fyzicky náročnejšia práca a tak mi dočasne dajú menej náročnú prácu s tým že som úprimne povedala, že najskôr od marca, najneskôr od apríla pôjdem na PN, alebo odídem úplne. Mám svoj vek, o dieťatko sme sa snažili dlhšie, takže prosím komentáre typu že naše babky robili na poli do pôrodu nepotrebujem. Doktor je ochotný ma vypísať okamžite až do konca tehotenstva. Rozmýšľam ale, či by nebolo lepšie dať výpoveď a ísť na úrad práce s tým že mám nárok na podporu (je vyššia ako PN?), podmienky na materskú spĺňam. Chcem byť fér aj k zamestnávateľovi, no samozrejme chcem aby to rozhodnutie aj pre mňa bolo čo najvýhodnejšie. Máte nejaké rady? ďakujem
@lienkazuzu
Podporu môžte brať aj neskôr, ak spĺňate podmienky.
Veľa závisí tiež od toho, či s Vami zamestnávateľ neukončí PP v skúšobnej dobe.
@barbora0308 ďakujem veľmi pekne 🙂 Ty si oznámila dopredu, že pôjdeš na PN?
@lienkazuzu Ja nie, ono v den ked som si spravila tehu test som mala akurat termin u neurologa, takze som v praci akurat nebola. Zavolala som hned gynekologovi, povedala mu o mojom stave a on ze neni o com, podte si pre PN-ku. Tak som este v ten den volala veducej, ze teda co sa deje a ze so mno dlhodobo nemaju ratat a ze po muzovi poslem papiere. Aj ja som sa bala reakcie, ale veduca bola cela vytesena a hned mi povedala, ze tak co uz pre nich je to blbe, ale plne chape co je pre mna aktualne prioritou a ze robota pocka. Aktualne si uz za mna nasli aj nahradu, takze sa to vyriesilo pre mna aj pre nich 🙂
Ahojte, idem si pre radu. Koncom marca idem na KET- kryoembriotransfer. Už teraz viem že budem potrebovať PN aspoň týždeň. Som v skúšobnej dobe do konca Mája, a robím čašníčku krátky dlhy týždeň, mám reumu, bolesti kĺbov, je to aj dosť náročná práca.
Chcela som sa spýtať čo je pre mňa najvýhodnejšie aby som čo najlepšiu materskú/PN dostala? Pred tým som robila nonstop od 2019 do 2022jun, mala som slušnú výplatu. Viete mi niektorá priblížiť tieto veci čo je najlepšie spraviť v takejto situácii?dakujem pekne
Ahoj, no ja som to mala podobne. V októbri som nastúpila do novej práce, o tri dni neskôr som zistila, že som tehotná. Samozrejme, že keď som to povedala zamestnávateľovi, tak jeho reakcia bola - výpoveď a to hneď na druhý deň. Ale keďže som mala aj určité zdravotné problémy, tak moja lekárka ma v 9tt vypísala na PN a spolu s tehotenskou dávkou je to celkom fajn ☺️
@mima1608 lenže u mňa to je tak že som v skúšobnej dobe, pôjdem na KET začiatkom apríla. Začiatkom Mája mi skončí skúšobná doba. A ja by som chcela od KET už byt na PN -ke lebo táto práca čo vykonávam je fyzicky náročná a už ma aj kĺby bolia keďže mám reumu…tak mňa zaujíma ze keď pôjdem na PN tak či budem v ochrannej lehote 8 mesačnej aj keď ešte nemám tehotenskú knižku… lebo však to bude tesne po vklade

@lienkazuzu Ahoj, ja som na tom bola rovnako ako ty. Do novej prace som nastupovala v septembri a v oktobri som ostala tehotna ☺️ tiez som si povedala, ze chvalabohu, kezde sa mi tam vobec nepacilo 😅 ... Vzhladom na to, ze som uz v minulosti mala jeden potrat v 16tt a mam aj problemy s chrbticou, tak som bola odhodlana sama poziadat o PN-ku u mojho gynekologa. Nebolo to vsak nutne, kedze on sam mi navrhol, aby som radsej oddychovala doma a to podotykam, ze robim v administrative, cize ziadna fyzicky narocna praca. PN-ku mam chvalabohu slusnu + dostanes aj tehotensku podporu od 13tt, takze ja sa naozaj nemam co stazovat. Som za tuto moznost aj vdacna, kedze na zaciatku som mala take nevolnosti a bolesti krizov, ze som mala pocit, ze zomieram, okrem toho som mala aj spinenie do 10tt... Naozaj si ani predstavit neviem, ako by som v tomto rezime bola schopna v praci fungovat. Zamestnavatel, to pochopil, dokonca mi sama veduca popriala vsetko dobre a povedala, ze robota pocka, teraz je moje tehotenstvo poprednejsie. Takze tiez som toho nazoru, ze kariera musi ist v tomto pripade bokom a sustred sa iba na seba a tehotenstvo, nemaj ziadne vycitky, zamestnavatel musi ratat aj s tymto scenarom, ked prijma mladu babu do zamestnania. Prajem vsetko dobre a gratulujem k vytuzenemu tehotenstvu 😊🤞!