Termín nástupu do zamestnania kvôli materskej dovolenke
Dobrý večer,
chcela by som sa opýtať ohľadom materskej. Aktuálne som od júla 2024 na dohode. K januáru mám 215 dní nemocenského poistenia. Odvtedy som však v práci ešte nebola, keď som im povedala že som tehotná tak ma odvtedy nevolali ale dohodu stále mám. Ide o to, že manžel si momentálne zakladá s.r.o. a chceli by sme aby ma zamestnal. Povodne sme chceli od 1.4. lenže ide to akosi pomalšie tak to bude neskôr. Termín nástupu na MD mám 9.7. .. bolo by v poriadku keby ma zamestnal napríklad aj 8.4.? Nevadí že to už je v priebehu mesiaca a nie na začiatku? Podmienkou je 90 dni u nového zamestnávateľa. Len či nevadí že to nebude 1.4. Pre rýpalky bude to za minimálku, nie neviem aká suma kvôli vysokej materskej len nech proste mi ta materská vyjde nakoľko tým že ma na dohodu nevolajú a neodrobím v mesiaci ani jeden deň tak nemám od nich nemocenské poistenie a potrebujem stihnúť tých 270 dní. Chcela by som u neho aj ostať zamestnaná, nie len na 90 dní. Ide mi len o to či by to nevadilo aj neskôr ako 1.4. A ďalšia otázka či môžem počas toho mať stále tú dohodu alebo ju radšej ukončiť predtým ako ma zamestná. Ďakujem.
@pl2y ďakujem za odpoveď, no aj tak mám obavy aby si zo socialky nemysleli, že je to účelové a zamietnu to. Účelové je to z toho dôvodu, že by mi z dohody chýbali dni. Nie je to účelové skrz sumu, nepotrebujem mať 2000€ materskú ako tu niektoré v iných príspevkoch riešia 🙈
Pokial ti dohoda trvá, tak trvá i soc.poistenie, počítajú sa dni, i keď vym.zaklad a odvod je nulový. A teda počet dni poistenia by bol splnený. Avšak práve kvôli výške poistenia by som riešila i ten druhý prac.pomer. Ak dosiahneš 90 dni, len lepšie pre teba.
@tiika ďakujem, to som vôbec netušila. Myslela som, že ak som neodrobila za február a zatiaľ ani za marec ani jeden deň tým pádom nemám z toho mesiaca nemocenské poistenie. Na sociálke keď som bola ešte v januári mi povedali, že to záleží len a len od nich ako to odvedú… ale hej tým že som tam bola v decembri 5 dní, v januári 1 deň .. tak tá suma z ktorej by počítali materské by bola také nič 🙈 .. ale teda keby splním 90 dní z druhého zamestnania a dohodu si nechám môžem si skúsiť žiadať o materskú z oboch? Či to sa nedá?
Predpokladam, že máš dohodu s pravidelným príjmom. Teda vždy, keď posielajú mesačný výkaz tam musis (nie môžeš) byt uvedena, koľko dni poistenia máš. Jedine, ak ta odhlásia zo SP, už ta na výkaz neuvedie (a poistenie nebude trvať), to však môžu až na základe ukončenia dohody.
Prihlasuje a odhlasuje sa zamestnanec na základe odprac.dni (v prípade dohody) len v zdr.poisťovni. To však nesúvisí so SP a materským.
Z oboch dohôd poberať materské nemôžeš. V tom prípade by ti museli obe trvať 270 dni, toto by sa posudzovalo zvlášť.
Ale ak ta nová bude trvať 90 a viac dni, áno. Pokial by si išla z prvej dohody (môžeš), tak by sa bral prijem za predchádzajúci rok. Úplne presne by ti to rozh.obdobie povedali na SP.
@tiika ďakujem pekne za odpoveď 🙂 .. no k tým výkazom prístup nemám, takže si to nemám ako pozrieť, len keď som v práci na počítači pod svojimi údajmi .. tak sa asi skočím na to pozrieť, pripadne ešte na sociálku sa opýtať koľko tam mám dní.. nejak si to prezistím.
Áno v zdravotnej poisťovni to mám tak, že len za odpracované dni. To aj v aplikácii vidím, že kedy som tam bola.
Ďakujem, už tomu rozumiem .. ak by ma u muža vo firme zamestnali za minimálnu mzdu na 90 a viac dní stále by som to mala viac ako z tej dohody z minulého roka. Takže o materské mám lepšie si žiadať z nového zamestnania v mojom prípade
Nepotrebuješ mat k výkazom prístup. No na SP by ti to vedeli povedať. Im program zada tvoje údaje do výkazu (kalendárne dni poistenia) automaticky. Pokial by si tam nebola uvedena, ten výkaz by bol chybný a museli by ho opraviť. Je to tak zo zákona, počas trvania dohody (nie iba vykonávania prace) si skratka poistená (=doba poistenia).
Určite si je lepšie žiadať z vyššieho príjmu.Ak bude to nove aspoň 90 dni a vyšší zárobok, tak z neho, to je jasne.
@autorka prepáč, ale zistila som, že do obdobia 270 dni, kedy nemá zamestnanec vymeriavací zaklad, pretože nedosahoval prijem (výnimka je PN, OČR), sa takéto obdobie nezapocita. Sice je poistený, ale poistné neplati.
Ty však pokial budeš na tu druhu dohodu poistená 90 dni, tak spolu ti to vyjde.

Môže hocikedy aj počas mesiaca..nemusi sa začínať len k 1. v mesiaci a ano môžeš mat nadalej aj dohodu.