icon

Test zo slovenského jazyka na pracovnom pohovore

meluzina29
18. mar 2025

Ahojte, stretli ste sa niektorá s testom zo slovenského jazyka z dôvodu pracovného pohovoru?
Ak áno, čo tam približne bolo a z čoho ste sa učili?

kavasmliekom
18. mar 2025

@meluzina29 ja by som to dala povinne 😄

domkakvet
18. mar 2025

@meluzina29 nestretla som sa s tym, ale na internete su rozne testy, ze mas napriklad text a mas tam doplnit y/i, alebo najst chybu, tak si mozes vyskusat ako na tom si. Link ti teraz neviem poslat.

kabinka11
18. mar 2025

@meluzina29 áno, ja som tak bola, boli tam prevažne y, predložky, veľké, malé písmená. Neučila som sa z ničoho. Bolo nás tam 7 a 2 neprešli. Mne sa to zdalo primitívne.

akje
18. mar 2025

@meluzina29 ano, viem o pozicii, kde bolo nutne absolvovat taky test.
Bol casovo limitovany tak, aby si do slov doplnala y/i, velke/male pismena, priama rec, a to v takom tempe, ze nad tym neuvazujes ale automaticky doplnas-cize vies.

ibrunova
18. mar 2025

Ja som písala diktát na počítači.

ibatanecnica
18. mar 2025

@kabinka11 primitivne je ked ti pride list z nejakej firmy a su tam same gramaticke chyby. Asi firma vie preco to robi

siska53
18. mar 2025

@meluzina29 Nie. A na aku poziciu si sa hlasila?

kabinka11
18. mar 2025

@ibatanecnica zle si ma pochopila. Myslela som to tak, že ten test bol úplne jednoduchý. Som za. Tam, kde treba ovládať gramatiku, nech dajú aj test na pohovore.

meluzina29
autor
18. mar 2025

@domkakvet áno, ja som sa to snažila hľadať, no márne... ale to som možno len zle hľadala :D

meluzina29
autor
18. mar 2025

@siska53 nie ja. ide o moju kamarátku a dosť sa tým stresuje. tak sa jej snažím aspoň trochu pomôcť 🙂

bozenas
18. mar 2025

@meluzina29 Finančná správa máva testy zo SJ. A tiež som zažila, že ho nie každý úspešne zvládol. Otázky boli zamerané na písanie veľkých, malých písmen, písanie čísloviek, i/y, vybrať správne napísaný tvar, synonymá, homonymá a pod.

miko_matata
18. mar 2025

@kavasmliekom a na koníku povinne čítanie s porozumením pred zriadením účtu plus IQ test

svetlonos
18. mar 2025

@meluzina29
zabudni. Bud to vie alebo nie, par testov ju tetaz uz nezachrani. Jedine ze by chcela do buducna doplniť to, čo nevie.

kavasmliekom
18. mar 2025

@svetlonos možno len chce vedieť, aký typ testu. Či bude dopĺňať, alebo bude musieť pomenovať slovné druhy 😄

mandzula
18. mar 2025

Robila som test, ked som isla do statnej sluzby - SUKL. Neucila som sa z nicoho, pretoze tam boli veci, ktore by mal ovladat kazdy bezny Slovak, ktory si na zakladke nesedel na usiach. Boli tam napriklad tituly, nazvy institucii, velke/male pismena v nazvoch obci, proste veci, ktore urady pouzivaju v rozhodnutiach, pri komunikacii s instituciami, strankami.

e1h
18. mar 2025

V štátnej správe nič nezvyčajné a ja osobne by som to zaviedol povinne aj v súkromnom sektore. Kecám, zaviedol by som to ako povinný test k prístupu na internet, alebo minimálne k stránkam kde človek niečo napíše (Modrý koník, Facebook, diskusie k článkom, atď.). A test povinne raz mesačne v náhodnom čade. Nedáš na čas, automaticky máš prístup iba na čítanie. Toto je môj druhý mokrý sen hneď po volebnom práve na základe IQ testu. 😉

zuzu11166
18. mar 2025

@kabinka11 nuž ano,tebe sa mohol zdat jednoduchy,lebo ovladas gramatiku.
No ja som sa stretla uz niekolkokrat s tym,ze absolventka vysokej skoly mi napisala sms a take hrubice tam,ze dovi-dopo😁

mandzula
18. mar 2025

@zuzu11166 a presne preto by sa tie testy mali robit.

akje
18. mar 2025

@e1h nikto ti nebrani zalozit si svoju skupinu/stranku pre ludi z Mensy, ktori (teraz pozor!) zvladnu tvoj gramaticky test 😃 a potom si spolocne mozete hrkutat, ako ste vybabrali so vsetkymi priemernymi ludmi na tejto planete, popripade s dysgrafikmi. Po nich sa to fakt neda citat, ze? 😄

zuzu11166
18. mar 2025

@mandzula
@mandzula ano,suhlasim!

simulienka2207
18. mar 2025

Áno, štátna správa. Úplne bežné a podľa mňa aj úplne správne 😉

kabinka11
18. mar 2025

@zuzu11166 Je to smutné, ale viac krát sa mi potvrdilo, že človek, ktorý neovláda gramatiku je technicky nadaný. Dvoch mám aj v blízkej rodine.

tiika
19. mar 2025

@e1h ale veď i inteligentní ľudia môžu klamať, podvádzať, manipulovať, čo myslis, koho budú voliť a prečo? Nevoli sa na základe IQ, ale potrieb a predstav o tom, ako ich naplnit. Taký test by veru nič nevyriešil. Ako inteligentní človek tie súvislosti iste vidíš.

tiika
19. mar 2025

@tiika inteligentný, pardon 🤭

e1h
19. mar 2025

@tiika samozrejme podvádzať môžu, ale ak by sprostý človek, ktorý si jednoducho povedané nevie spočítať 1+1 neprešiel testom a nemal by volebné právo, tak možno by táto krajina bola v o niečo menších sračkách, než ako je, o iných krajinách ani nehovoriac. Jednoducho môj názor je taký, že aktuálny koncept, že (takmer) každý má volebné právo je chybné. Tak ako z nejakého dôvodu nemôžu voliť maloleté osoby a prakticky "za nich" rozhodujú ich rodičia, tak by nemali mať toto právo ani ľudia, ktorí nespĺňajú nejaké minimálne kritériá logického a kritického myslenia aby vedeli svoju voľbu napr. racionálne zdôvodniť. Za nich by podľa môjho názoru zase mala rozhodovať múdrejšia spoločnosť!

Žiaľ, takto to aktuálne nefunguje, ale možno o sto alebo dvesto rokov ľudstvo dospeje aj k tomuto a vtedy si svojich lídrov nebudeme vyberať na základe toho, že kto je potomok nejakého panovníka, kto získal moc silou, alebo kto dal voličovi tanier gulášu, prípadne karafiát na MDŽ, ale na základe toho ako kandidát a jeho tým profesionálov dokáže presvedčiť síce laickú ale nie sprostú (!!!) verejnosť o tom, že jeho zámer o budúcnosti je ten najlepší. Zároveň by možno bol aj jeden taký malý benefit, že ľudia by sa chceli vzdelávať, aby to volebné právo mohli mať.

staromodna
19. mar 2025

Veruže z obrovského množstva pohovorov som nikdy nemala test zo SJ, ale za to, keď som bola mladšia a hlásila som sa ako fakturantka a zároveň kancelárske dievča pre všetko čo zahŕňa vysavanie kancelárie, polievanie kvetov a podobné neohodnotené práce, som prišla v poradí na 2.pohovor, kde daný človek okrem mňa nemal žiadnu inú kandidátku, a aby videl či som dobrá uchádzačka, dal mi urobiť inteligencny test 😂😂😂😂 pri sebe mal aj dieťa, ktoré neustále hucalo a ja som ss musela sústrediť. Mala som také nervy, že som to vyplnala doslova ako mi prišlo, poďakovala sa za príležitosť a odišla 😂😂😂 takže mňa po tomto zážitku na pohovore už asi nič neprekvapí

dancingqueen321
19. mar 2025

@meluzina29 paradny filter na zlto-modre tlacenky xixi