Totálna zmena pracovnej pozície po rodičovskej
Babo raďte!
Po 3 rokoch nastupujem. Moja pozícia bola obsadená, čiže na ňu už nemôžem ísť. Ponúkli mi inú prac. pozíciu. Totálne iná práca. Vyžadujú po mne angličtinu aj napriek tomu, že na predchádzajúcej som ju nepotrebovala. Plat ostáva rovnaký.
IBA totálna zmena nastala v pracovnej dobe. Mala by som pracovať na smeny, týždňovky. Jeden týždeň je to 7:30-16:00 a druhý týždeň 11:30-19:00. S tým, že na predchádzajúcej pozícií som mala v zmluve jedinú klauzulu a to, že nástup do práce od 7:00-9:00 a odpracovať si 8,5 hodiny. Žiadne smeny ani nič podobné.
To akože naozaj majú na toto právo a takto mi rapídne zmeniť pracovnú dobu???
Na Inšpektorát práce som písala ale odpíšu najskôr až o pol roka, ako býva ich zvykom, tak sa radím tu..
Ďakujem za každý príspevok
Poziciu ti musia držať 6 mesiacov,miesto 3 roky. Áno,mohli to zmeniť.
@junova SAmozrejme, ze to bola ich povinnost. Skusali, ci sa nechas okaslat, alebo nie. To, ze tam bola ina zena nie je tvoj problem! Oni jej mali dat zmluvu na dobu urcitu, na zastupovanie pocas MD a RD konkretnej zamestnankyne (cize tam mam malo byt uvedene tvoje meno) , no a tym padom by sa jej po skonceni tvojej rodicovskej skoncila zmluva. Bud to na HR odflakli, alebo takuto zmluvu mala, ale napr. tomu si ju tam chcel niekto nechat, tak ti natarali blbosti, no a ty si im v dobrej voli, zial, uverila :(
@zuzankasm Boze baby, ZP nerobi rozdiely v pojmoch pozicia a miesto (inak by ma zaujimalo aky je v tom rozdiel)
Este raz, citujem ZP: po navrate s rodicovskej dovolenky je zamestnavatel povinny ich zaradit na tu istu pracu a pracovisko!!
To odkial beriete tych 6 mesiacov? Ja viem, ze sa to tyka len statnych zamestnancov ako vojacky a hasicky, ale pre sukromny sektor je jasne platny Zakonnik prace, citajte, co je tu na 1. strane odcitovane. Ved je to jasne uvedene
@totalneznicena ano, maju
@fidka79 uuuplnyyyy suuhlas.. a niektore toto iste ocavaju aj až po 6 rokoch :D :D :D
VID BOD 2
1) Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnávateľ je povinný zaradiť zamestnankyňu a zamestnanca za podmienok, ktoré pre nich nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mali v čase, keď nastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1, a zamestnankyňa a zamestnanec majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1.
(2) Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.
To, ze po x rokoch nie je mozne cloveka zaradit na povodne miesto je viac ako pravdepodobne. u nas plati z pohladu zamestnavatela - cim dlhsie doma, tym horsie. zakon neuvadza dovody - preco - ale je to okrem ineho zrusenie miesta (ked chcu, dovody na zrusenie miesta si najde kazdy zamestnavatel). mnohe firmy tiez poprijimaju ludi namiesto mamiciek na materskej na dobu neurcitu, nie na zastup a potom maju velky problem. ale zakon nikde nepredpisuje, aku zmluvu im maju dat....
bola som top pracovnik, vo firme som odrobila x rokov, ziskala som kopu oceneni - som si naivne myslela, ze mne sa to stat nemoze....ze ludia, co ma poznali ma urcite budu chciet naspat...je to velka firma, vymenili sa manageri,novi ma vobec nepoznali....tak som bola napokon rada, ze som dostala vobec nejake miesto, nakolko mame vela bab na rodicovskej

@cannella isteze mas pravdu, zenam niekto nieco povie, nic si nepreveria tam kde treba, ony sproste podpisu a potom je uz cesta naspat zarubana...