Učitelia, ako zvládate vyhorenie v školstve?
Kolegovia, ucitelia. Mavate obcas pocit, ze uz nevladzete? Vo mne sa to v poslednej dobe velmi casto bije. Na jednej strane mam svoju pracu rada, vzdy som to chcela robit, na druhej strane coraz castejsie uvazujem nad odchodom. Uz takmer denne pozeram profesiu. Prestavam odolavat tlaku rodicov, spolocnosti, celkovo podmienkam v skolstve. Dnes, ked som si precitala spravu, ze v Cechach uvazuju nad povinň vycvikom ucitelov proti agresorom, tak to uz ma “polozilo”. Vyhorela som? Neviem. V skolstve som 8 rokov.
Si 8 rokov od školy?
Často sa stretavam s tým, že do 10 rokov od zaciatku práce v školstve žena potrebuje pauzu vo forme RD. Po návrate už má priority nastavené inak. Ja som pred RD učila 2 roky v klasickej škole, 4 roky v jazykovkach a firmách a tiez 3 rokyvsom bola uplne mimo skolstvo. Teraz som 40+, po RD, toto je moj 7.rok na ZŠ a super, vyhorenie dufam v nedohladne. Ale trebars 30r kolegyna už má dost...
@barka1 nie, som osmy rok v skolstve po RD. Tiez mam po 40tke.
Tak to neporadím. Je pravda, že ja učím v Brne a tu je možno situacia ina než na SVK. Každopádne o ziadnom podobnom školení neviem 🙂
@majo111222 Niekto kto nevie napísať svoj názor objektívne a ešte s gramatickymi chybami, naozaj nie je človek ktorý naozaj rozumie tomu, že čo práca učiteľov obnáša. Neviem kde ja mám 3 mesiace voľna. Mal si sa lepšie učiť a mohol si mať tých 3 mesiacov voľna, počkať, to by si ty nerobil. Lebo kto by za tie peniaze šiel do školstva, že? Keď ti nedajú pomaly ani hypo, ak si učiteľ v Ba, lebo nízky príjem. Bože týchto rozprávkarov ako ty, mám "najradšej". Houby vedia, nikdy neboli na druhej strane čo učiteľstvo naozaj obnáša, ale kritizovať budú ako prví. Keď je to taká lukratívna práca, prečo je len nedostatok učiteľov... Si ukážka toho o čom píšem vyššie.
Aj keď 8 teda nie je veľa, ale každý sme nastavení ináč. Odporúčam, urob si pauzu. Ja viem, žiť z niečoho musíme. Ale daj si pauzu, zmeň zamestnanie…Azda sa potom vrátiš m deťom s čistou hlavou. Ja som mala ročnú pauzu a pomohlo neskutočne
@majo111222 Môj zlatý, pochádzam z opačnej strany, takže veľmi dobre viem porovnať veci. Po ďalšie trepeš nezmysly, naozaj nemám 3mes, ale v poriadku mysli si ďalej. Tým ako sa správaš, si to zaklincoval. Ak nevieš aké sú rozdiely finančné v Ba a v Snine za byty, tak mlč. Či sa ti to páči alebo nie, v Snine ľahšie kúpiš byt, než v Ba. Kvôli takým ľuďom ako ty, ľudia vychodniarov považujú za hlúpych. Ale v pohode, nikto nepísal o tom kto a kde je menejcenný.
@mimka1402 vsetko sa len okoloi ucitelov toci. Taka predavacka.nie je vyhorena? Alebo ten kto robi vo vyrobe? A nema ani tolko volna. A co taka uctovnicka? zodpovednost a kopa roboty
Ci su prazdniny alebo nie. Alebo taka zdravotna sestra? Vecne v praci zodpovednost za zdravie zivot ludi o plate nehovorim. Ak je niekto vyhoreny OK. Kazdy ma moznost volby. Ja som tiez zmenila odbor po 30 rokoch. Mam v rodine dost sesternuic uciteliek. Vacsinou su spokojne. Hlavne ked sa porovnaju s inymi profesiami. Kolko maju volna oni a kolko ine profesie. A platovo tiez nie su na tom horsie ako ostatni. Jssne ze museli preto nieco spravit. Ale ak chces mat viac musis sa vzdelavat v kaxdej profesii
@ibatanecnica Niekde je vylúčené, že nikto iný nesmie vyhorieť? Vidíš názov témy, že? Ak je téma o jablkách, nebudem písať o hruškach a pomarančoch. Každý má právo na svoje vnímanie emócii. Neviem prečo sa ťa to dotýka, keď si v tejto profesii nepracovala, nemôžeš zhodnotiť veci, ktoré má daná profesia. Tak ako ja nerozumiem možno tvojej profesii. Neviem prečo máš pocit, že kvôli tomu, že niekto sa má horšie či lepšie nik iný nemá právo na to aby skritizoval, či sa posťažoval. Autorka chce počuť nahor učiteľov a namiesto toho tu píšu dotknutí ľudia, ktorí v tejto práci nikdy nepracovali. Už len to s tým voľnom, joj bože.😀 Neviem ani čo dodať, je to smiešne.
@mimka1402 ved.ked.niekto.vyhorel.nech sa paci ...kazdy ma.moznost zmeny ist robit nieco co ho bude zase naplnat. Mozno na cas mozno nadlho.
@mimka1402, skúste si nevšímať toho maja......
Evidentne neprišiel slušne diskutovať, ale vybíja si svoju frustráciu a závisť takto na internete.
Je to vlastne nešťastný a smutný človek s hlúpym vyjadrovaním.
On má pravdu, tu svoju. Zbytočne si len "deriete" klávesnicu na ľudí ako je on.
Máme náročnú prácu v školstve. Myslím, že osobná skúsenosť je neprenosná. V tomto prípade to platí dvojnásobne.
Držme si palce! 🙏
Nechcem ti brat iluzie,ale ti rodicia chodia aj do inych institucii robit cirkus. Ziadna praca s ludmi nie je jednoducha. Ja som tiez unavena z arogancie ludi a z ich spravania. Navyse pracovne prostredie je vsade rychle,vsade musis podavat vysoky vykon. Taka je doba. Neviem,kam spejeme,ale sialene ako sa vsetko zrychlilo a ludom z toho hrabe.
@majo111222 je mi to luto, ze ti bolo zrejme ublizene nejakym ucitelom, ale prave kvoli takejto slovnej agresivite, aka je aj v tvojom prispevku, odchadzaju zo skolstva schopni ludia a ostavaju tam len taki, aki tebe ublizovali.
Nerozumiem, akym pravom vycitate ucitelom nieco, co ste si realne nikdy neskusili. Kde vzniklo to prevedcenie, ze ucitel nesmie nic. Ozvat sa, postazovat, zamysliet sa, ci je to naozaj v poriadku ako to aktualne v skolstve funguje. Ja neznevazujem ziadnu pracu a nikdy by som si nedovolila povedat, ze ved predavacka len sedi v pokladni napr.
@ibatanecnica čiže keď napíše predavačka, že je vyhorena budes na ňu útočiť, čo si to dovoľuje, veď nič iné nerobí len blokuje, rozpráva sa s ludmi a prekladá tovar?
Každý človek môže vyhoriet.. a najradšej mám, keď niekto mudruje o práci druhých, ktorú nikdy nerobil.. 🥱😏
v akej lokalite byvas ? mas sancu najst si inu pracu? aku mas aprobaciu?
ak uz mas vacsie deti ze neriesis opatrovanie cez volna tak by som do toho sla vyskusas uvidis
ja som mala kolegu ucitela (robil IT konzultanta) a on sa zasa strasne chcel dostat do skolstva ale tam u nich na vychode to bolo takmer nemozne (niekolko rokov sa snazil)
ale ako sa vravi zmena je zivot tak smelo do toho
nie som ucitelka, ale som rovnako vyhoreta z prace kde by to mozno niekto oznacil za nemozne, ale tak ja som. beriem si mesiac volna. v tvojom pripade nestaci len vymenit instituciu? venovat sa uceniu, ale inde kde je ina atmosfera, prip.skrateny uvazok a doplnit to sukromnym doucovanim? kto ofrfle pracu ucitelov, tak by si to mal skusit. mam doma dve deti a uz po vikende som ohucana, mat to kazdy den a napr.25 deti v triede. zavidiet prazdniny a vylety ano, ale ved kazdy z nas moze vystudovat a ist do skolstva robit a bude mat hromadu volna tiez. jedine, ze by to nechcel a vie preco...
@jana_eyre_2 citala si co som pisala? Asi nie
Toto som zaxila pred rokmi. Ak chces, napi ss.

Vieš čo, hlavne rodičia sú arogantnejsi, viď včerajší môj príspevok kde chudere sa odbavovali lebo názor nesmiem mať keďže som o dieťa prišla, takže mam byť ticho, potom nechcem vedieť čo doma vychovávajú, keď podľa nich učiteľ má držať "hubu a krok" lebo má dovolenky iba a stráži deti. Ja ti rozumiem, venujem sa deťom cca 10r, ale to ako je spoločnosť nastavená voči učiteľom je otras.. Nikto nechce nezdravý rešpekt ako kedysi, stačila by úcta k človeku. Ja mám výhodu, že nie som priamo v školstve, ale držím palce. Vyhorieť je ľahké v tejto práci, hlavne dnes kedy máš väčší tlak než kedysi. Držím palce.
Ja som unavená, ale nie z deti ale z hlúpych ľudí. Keby šlo len o deti, tak nevyhori toľko ľudí.