Učiteľka v MŠ - vzdelanie

lenulia_156
28. máj 2023

Ahojte, chcela by som sa s vami poradiť. Mám ukončené bakalárske štúdium Predškolská pedagogika a učím v MŠ. Štúdium ma veľmi bavilo tak som si dala prihlášku na magisterské externé, prijali ma, riaditeľka o tom vie.
Dostali sa ku mne však názory, že ak má učiteľka v MŠ Mgr. môžu nastavať problémy, že by mi to zamestnávateľ nechcel uznať, prípadne ak by som si hľadala nové miesto, že by ma kvôli tomu nechceli vziať a uprednostnili niekoho so SŠ alebi Bc. Myslíte, že je to pravda, máte niekto skúsenosti? Moja riaditeľka s ničím problém nemala, no niesom tam natrvalo. Ja som to vnímala tak, že moja snaha a iniciatíva, zápal v odbore by mali byť ocenené a zamestnávateľ by mal byť rád, že sa chcem posúvať, tak ma tieto názory celkom zarazili, radšej si ich chcem takto overiť 😁 ďakujem

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oli18
28. máj 2023

Ja poznam 2 pripady Mgr ucitelstvo I.stupen, ktore si museli urobit nadstavbu na strednej pedagogickej, aby mohli ucit v MŠ. Myslim, ze aj plat maju ako stredoskolacky, lebo na toto miesto nie je VS potrebna.

ankalv1
28. máj 2023

Ja mám dve vysoké školy aj atestáciu a učím v škôlke a v pohode mi všetko uznali. Problém býva väčšinou na dedinách, tiež mi raz na pohovore starosta povedal že radšej vezme učiteľku len so strednou aby mal menšie výdavky (a to som vtedy mala ešte len bc). Ale v meste je to ok.

oli18
28. máj 2023

@ankalv1 si zaradena v inej platovej triede, ako tvoje kolegyne so SŠ?

palicka
28. máj 2023

@oli18 samozrejme že je- veď má vyššie vzdelanie a zodpovedajúcu kvalifikáciu.
Autorka- áno, môže to byt na škodu v prípade, že zvyčajne starosta na malej MŠ počíta obecné peniaze a rozhodne sa na deťoch šetriť. Ak však nie je krátkozraký a pozerá sa trosku do budúcnosti, malo vy to byt aj v jeho zaujme, aby si jeho zamestnanci zvyšovali kvalifikáciu, vzdelávali sa a ďalej zveľaďovali školstvo v obci, meste…

lenulia_156
autor
28. máj 2023

@elizabet173 ďakujem veľmi pekne 🙏

lenulia_156
autor
28. máj 2023

@ankalv1 rozumiem, no som na dedine tak uvidíme ako sa to bude vyvíjať ale rada by som si tú školu urobila 😁

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ankalv1
28. máj 2023

@oli18 áno som, píšem že mi vzdelanie uznali

poopsie
28. máj 2023

Teraz po novom bude treba aby mal aspoň niekto z pedagogických zamestnancov vysokoškolský titul v každej MŠ

ankalv1
28. máj 2023

@lenulia_156 podľa mňa keď to tak cítiš tak do toho určite choď 😊 držím palce

lenulia_156
autor
28. máj 2023

@ankalv1 ďakujem za povzbudenie cením si to 😊

lilope
28. máj 2023

@lenulia_156 áno, poznám taký prípad. Riaditeľka zháňa učiteľku a môže už zamestnať učiteľku len so vzdelaním max Bc., ideálne však len so SŠ vzdelaním kvôli výške platu, pretože pridelený rozpočet od obce ju nepustí zamestnať takú s Mgr. Dôvodom je, že mnohé už tam zamestnané učiteľky, si externe dorobili Mgr. a z rozpočtu ukrajujú značnú časť.

oli18
29. máj 2023

@elizabet173 na pracu ucitelky v MS nie je potrebna VS, preto sa pytam.
@lilope presne toto su pripady, ktore poznam. VS na miesto ucitelky v MS nie je potrebna, lebo ich nedokazu zaradit do vyssej platovej triedy, ako im podla vzdelania prinalezi a k tomu prisluchajuci plat.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilope
29. máj 2023

@oli18 učiteľky ktoré poznám si robia vyšší stupeň kvôli platu. Samozrejme, že to nie je kvôli tomu, že ich štúdium popri práci a malých deťoch napĺňa, nemusíme si klamať. Preto potom vzniká problém, ktorý som opísala.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilope
29. máj 2023

@elizabet173 nemôžem inak, len s tebou súhlasiť. Už som o tom písala v inej diskusii, mám poznatky od mamy ako 46 ročnej učiteľky v MŠ.
Zodpovednosť je veľmi vysoká a plat mizerný. Aké je niekedy ťažké ustrážiť si jedno svoje dieťa, nie to ešte desať či viac. Tie stresy, keď jedno dieťa strčí počas schádzania zo schodov druhé dieťa, ktorému sa potom valí krv z hlavy, by asi nikto neprial nikomu.

rakywanda
29. máj 2023

Tiež som rozmýšľala, že si dorobím Mgr., ale tých pár eur čo by som mala navyše (možno) mi nestojí za to, aby som dva roky obetovala soboty, dovolenku, financie, nervy, stres... na úkor vlastnej rodiny. Podľa toho kam školstvo speje, asi radšej zmením profesiu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oli18
29. máj 2023

@elizabet173 toto viem, veď o tom píšem 😉

nikaeli
29. máj 2023

Písala som ti už v inej diskusii, titul Mgr. mám už 19 rokov, som špec.ped. a pôsobím v MŠ. Doplním - je nás tam 7 učiteliek, 6 máme Mgr., jedna budúci rok štátnicuje (má strednú pg). Obe učiteľky môjho syna v MŠ sú Mgr.