icon

Účtovníčky, môžete mi vysvetliť toto?

28. jún 2023

Ahojte ženy, účtovníčka, ktorá robila môjmu manželovi daňové mi napísala toto :
Nech si manžel skontroluje u svojej mzdarky, ci ma podpísané v zamestnaní:
Vyhlásenie o nezdanitelnej časti základu dane

Zbytočne platí vysoké preddavky mesacne a dostane menej penazi za mesiac......

Ja tomu nerozumiem, vyrábam hudobné nástroje a týmto veciam rozumiem ako mimozemšťan našej vláde napríklad...my ľudstvo aspoň vieme že sú to proste debili :D ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie, už ju nechcem otravovať lebo viem že teraz robí aj nočné

sylvinka08
Autor odpoveď zmazal
annelise17
28. jún 2023

Má si dať podpísať vyhlásenie o nezdaniteľnej časti dane, to je časť základu dane ktorá sa nedá zdaniť = odpočíta sa od základu dane. právo vyplýva priamo zo zákona. Môže si to uplatniť ročne napr v daňovom priznaní alebo mesačne u zamestnávateľa ..

mamina7070
28. jún 2023

obo je to take triky kolko muz zaraba v hrubom ? pri vyssom prijme alebo narazovych vacsich odmenach sa oplati skor neuplatnovat si aby mu neprisiel velky nedoplatok

vikusjk
28. jún 2023

Pri plate do cca (alebo okolo) 100-1800 € v hrubom sa to este oplati, potom uz je to otazne. Nezdanitelna cast zakladu dane, co si ma vlastne podpisat u zamestnavatela je taka cast, ze vezmes hrubu mzdu minus odvody do poistovni a z toho sa rata dan. Ak si uplatnuje tuto NCZD mesacne, tak sa este odpocita tato polozka a tak sa az rata dan, cize dan vyjde mesacne nizsia. Ak si ju neuplatnuje, plati mesacne vyssiu dan a potom pri rocnom zuctovani dane (alebo danovom priznani) v marci dalsieho roka mu vyjde velmi pravdepodobne preplatok.
Ten mzdovy limit je tam preto, lebo ono sa pri rocnom zuctovani berie do uvahy celorocna mzda a vsetky prijmy a tak sa pocita tato nezdanitelna cast za cely rok, pricom ale pri vyssich prijmoch sa uz potom istym vypoctom krati, cize dan je vyssia.
Nie je to uplne jednoduche vysvetlit, ale povedala by som, ze ak zaraba do tych 1800 v hrubom, tak nech si to podpise a ak viac, tak nemusi a vyjde mu potom preplatok.

autor
28. jún 2023

@vikusjk teraz som to krásne pochopila...chcem sa veľmi pekne poďakovať, že ste si našla čas a aj vyššie baby...veru oplatí sa mu to určite lebo čistú mzdu má 750...zvyšok má ruku :(...slovakia

autor
28. jún 2023

*na ruku

vikusjk
28. jún 2023

To sa mu oplati urcite 🙂 Este sa musim opravit, mala tam byt mzda okolo 1700 - 1800, resp. do tejto sumy sa to oplati 😉

autor
28. jún 2023

@vikusjk ďakujem 🙂