Ukončenie PP, PN a nové zamestnanie
Prosím, v prípade, že napr. ukončím PP aj PN v rovnakom čase a zamestnám sa napr. na 6. deň - medzitým sa tiež musím hlásiť na úrade práce?
@alenah31 Ale ja nechcem byť dobrovoľne nezamestnaná, preto sa pýtam či tam platí tá 7 dnová ochranná lehota??
7 dnova ochranna lehota znamena, ze 7 dni po ukonceni PP mozes ist na PN, ktora bude platena. Inak dnom ukoncenia PP/PN v tvojom pripade, sa bud evidujes na UP, alebo, ako bolo vyssie pisane budes samoplatca zdravotneho poistenia. alebo teda ak by si pokracovala v PN, alebo sa hned zamestnala, nemusis sa nikde hlasit, ani si nic platit
je jedno či chceš či nechceš - 7 dňová OL sa vzťahuje len na tých čo sa do 7 dní od ukončenia PP na ÚP prihlási - vtedy za teba spätne tých 7 dní ZP platí štát. Ak ty ukončíš PP a do nového zamestnania nastúpiš o 6 dní - medzitým si na ÚP evidovaná nebola - si skrátka samoplatiteľ (kvázi dobroovoľne nezamestnaná). Tam žiadna OL neexistuje.
Ja som ti uz odpovedala - ak sa do 7 dni zaevidujes - zaplatia ti poistenie aj spatne. Ty sa ale zaevidovat nechces - cize si samoplatca od nasl. dna kedy si ukoncila PP. Ak sa nezaevidujes a zamestnas napr. na 6 den od ukoncenia predchadzajuceho pomeru - a nebola si v tom obdobi evidovana na UP - si samoplatitel.
@alenah31 Ja som nikde nepísala, že sa nechcem evidovať, práveže chcem. Ďakujem, už to chápem. Čiže je tam tých 7 dní - to som chcela vedieť.
Ano..OL je 7 dni od ukoncenia PP.

Nemusis evidencia na UP je dobrovolna. Ale tie dni medzi ukoncenim PP, PN a nastupom do noveho zamestnania sa stanes samoplatcom ZP a nepocitaju sa ti do tzv. odpracovanej doby. ZP si budes musiet doplatit - to je povinne poistenie. Co sa tyka SP - to je na tebe.