Ukončenie PP zo strany zamestnávateľa, prosím o radu 🙂
Ahojte, 🙂
Prosím o radu ohľadom výpovede zo strany zamestnávateľa.
V skratke: pracujem vo firme viac ako dva roky(2 roky a 2 mesiace), dnes mi zamestnávateľ chcel dať podpísať ukončenie PP dohodou, čo som odmietla a požadujem ukončenie PP výpoveďou. Som toho názoru, že postup je nasledovny: odpracujem 2 mesiace VL, vyčerpám si počas VL zvyšnú dovolenku a mam nárok na odstupné vo výške jedného priemerného mesačného zarobku. Zamestnávateľ mi odstupné vyplatiť nechce. Ako postupovať? Chapem to cele správne? Načo si mam dat pozor?
Vopred ďakujem za radu a pomoc 🙂 Prosím o odpoveď len tie co naozaj viete, nie tipujete 😉
@evittam A z akého titulu sa ku mne chováš tak arogantne?
Ako si dovolíš posudzovať iného činy, keď si nikdy nemala obuté jeho topánky? Videla som ťa prispieť do diskusií viac krát. Je pravda, že prehľad máš, to sa ti musí nechať, no s tou aroganciou by si sa mohla troška krotiť.
Ostala som v situácií, že som nemala pomaly z čoho žiť, som vysokoškolský vzdelaná, no všade sa na mňa ako na babu okolo 30tky, bezdetnú a so snubákom na prste pozerali ako na chybný kus, tj bola som prinútená vziať "čo bolo". Potom prišli potraty, no kým prišli tak človek asi veril, že neprídu, nemyslíš? A aký blb by dal výpoveď počas tehotenstva? O mesiac mám svadbu, s partnerom som bola dohodnutá, že po svadbe sa začnem pozerať po novej práci, no zamestnávateľ ma predbehol a dostala som takýto svadobný dar a ja som založila túto tému, aby mi poradil niekto kto vie a nie preto, aby sa do mňa niekto navážal a posudzoval moje činy 🙂 To je úbohé 🙂
@mima172 Vies, vela ludi sa na to vyhovara, ze nie je na vyber a pod., ale to takto funguje bohuzial len preto, ze vzdy sa najde niekto, kto to prijme a suhlasi. Keby odmietol kazdy, tak by si nseseriozni zamestnavatelia ani neskrtli.
Ano, existuju hranicne zivotne situacie, to je pravda, ale tymto neodrbaval len zamestnavatel na daniach a odvodoch, ale aj ty sama seba... matersku budes mat pocitanu z toho minima co mas na paske a z coho isli odvody, tiez pripadne PNka, do buducna dochodok... v danej chvili sa to moze zdat zamestnancovi "vyhodne", lebo ved mu nestrhnu dan, ale do buducna to je len a len nevyhodne :-/
Nehovoriac o tom, ze tu nejde len o vyhody a nevyhody, ale ze je to trestny cin.
@lula313 Ďakujem za príspevok. Áno, máš pravdu, bolo by to riešenie. No o mesiac sa vydávam, v septembri svadobná cesta + vyšetrenia ohľadom neplodnosti. Tak by mi to krásne vychádzalo všetko počas čerpania dovolenky (mám 27,5 dňa) a na ÚP alebo do nového zamestnania by som sa registrovala/nastúpila od októbra. Čiže preto uprednostňujem možnosť vyčerpania dovolenky pred jej preplatením.
@mima172 Ja sa k tebe nespravam arogantne. Pisem k veci a pravdu. To ze sa ti to nepáči a beries to ako aroganciu je len tvoj subjektivny postoj. A uz vôbec neposudzujem tvoje ciny. Proste si sa prispôsobila a nemôžeš za to teda vinit druhych a písať o nich to co píšeš aj ked je to pravda.😉
Drzim prsty pri hľadaní novej lepsej prace ako aj želám nech sa ti podarí otehotniet bez komplikácií.
@fokuska Rozumiem presne o čom píšeš. V skratke vysvetlím - túto prácu som vzala kvôli nečakanému skončeniu u bývalého zamestnávateľa a nastúpila som sem v domnienke, že "vydržím" možno max skúšobnú dobu a fičím preč -len na preklenutie obdobia kým si nájdem niečo lepšie. Potom prešli tri mesiace, medzitým som bola na 3 pohovoroch, z toho jedno by bolo fajn, no nie som aktívna šoférka, tj nesplnila som ich základnú podmienku a žvyšné dve to isté - minimálka na páske. Tak prešla skúšobná a už som nebola taká flexibilná, nato prišlo tehotenstvo - rizikové, niekoľko mesiacov PN a nakoniec to naše bábo nezvládlo. Potom operácia a návrat do práce. Do toho naivita, že sa čoskoro opäť pošťastí - pošťastilo sa a hop o chvíľku zasa koniec a teraz sme tu. Ako som uviedla vyššie, tak s partnerom sme sa rozhodli, že po svadbe dám výpoveď, či s novou prácou, či bez, no hold - zamestnávateľ ma predbehol. Cieľom tejto témy bolo len troška mi poradiť a chcela som sa utvrdiť v niektorých veciach. Mrzí ma, že sa to zvrtlo do posudzovania toho "prečo robím za minimalku na paske".
Každopádne ďakujem za názor 🙂
@mima172 Chapem co chces vysvetlit, len trosku inak sa clovek pozera na to, ze vsetko od zaciatku je ferove a zrazu zamestnavatel nechce vyplatit odstupne. Pisala si, ze chce s tebou teraz vypiect - ale on a aj ty to spolu vlastne robite od zaciatku.
Uz sa cela situacia javi v inom svetle, ked si doplnila tieto skutocnosti.
Nikto ta nesudi, ked to poviem hnusne, tak vlastne mas len to, co si si sama sposobila.
Co sa tyka tehotenstva, tak ti tiez prajem aby uz neboli ziadne problemy, zdravie je vzdy na prvom mieste.
@mima172 Ano, nemusi ti umožniť čerpať dovolenku, pripadne ti nariadi prácu počas svadobnej cesty. Potom čo? budeš mat absenciu? To som si nie ista, či sa neberie ako zavazne porušenie pracovnej disciplíny a buď ti bude krátiť mzdu, uloží pokutu alebo ti to pôjde do papierov(myslim, že okamžite ukončenie pracovného pomeru za Absenciu ma k dispozícii aj úrad prace)

@lula313 ma pravdu, tiež rozmýšľam nad tým a v tvojej situácii by som teda išla do dohody. Je potrebné nech je tam uvedený paragraf s dôvodom a výškou odstupného a máš pokoj.
@mima172