icon

Ukončenie pracovnej zmluvy tesne pred dôchodkom

1177
27. apr 2023

Ahojte,

Známa s najväčšou pravdepodobnosťou dostane výpoveď
8 mesiacov pred dosiahnutím dôchodkového veku. Aký postup zvoliť, aby to budúcu výšku dôchodku neovplyvnilo? PN, Úrad prace, pripadne aké sú možnosti. Ďakujem za rady

Strana
z2
kornelies
27. apr 2023

@anetka34 Dakujm, ale ja si mozem prispiet, kde chcem. Ak sa ti to nepaci, tak necitaj. 😘

1177
autor
27. apr 2023

@lienka.7 Prajem pevné zdravie a veľa síl. Ak si myslis, ze v 63 si treba vymýšľať dôvod na PN, máš fakt šťastie.

anetka34
27. apr 2023

@kornelies Ty píšeš, že Ťa to nezaujíma.

anetka34
Autor odpoveď zmazal
anetka34
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
27. apr 2023

@1177 nemusis byt ironicka, ok? Nepises ze tvoja kamoška je chorá, a potrebuje ist na PN a boji sa, že ju vyhodia, píšeš ako si ma vykryť obdobie keď bude bez prace. Tak sa tu neurazaj. Napisala som ti, ze nech ide potom na PNku rovno teraz. Vráti sa na výpovednú dobu, zoberie odstupné a odchodné a moze do dôchodku.
To ze niekto ma 63 rokov a niekto 30, neznamená, že ten 30rocny nemoze na tom byt zdravotné horšie ako ten 63rocny. Len toľko k tomu. Rady si tu už dostala, ak sa ti mali, zaplat si konzultáciu u Mihala. A ked uz sme pri tom, zdá sa mi, že v nejakom článku spomínal, že v takejto situácii je najlepšie ist na UP a tam počkať do dôchodku. Ale nie som si tym uplne istá. Pogoogli si.

kornelies
27. apr 2023

Pozicala som si z inej diskusie...aspon 2 uryvky

anetka34
27. apr 2023

A ešte keby sme tak vedeli údaj, koľko v tom roku sociálna poisťovňa zinkasovala na odvodoch iba za nemocenské poistenie. To by sme sa pozerali. Už len na mne museli sakra ušetriť. Keď si spočítam koľko som ja zaplatila na odvodoch a koľko som čerpala, tak som v takom mínuse, že až. Kolegyňa sa vždy rozčuľovala koľko ona platí a koľko dostanú takí, čo nikdy nerobili na sociálnych dávkach. Tak snáď tu nebudeme porovnávať takých ľudí s tými, ktorí celý život pracovali a nikdy neboli na PN ani na RD. V tom je podstatný rozdiel.

kornelies
28. apr 2023

@1177 Ja nie som zaujata voci buducej seniorke. Mna skor fascinuje ludske myslenie. Uplne bez hanby verejne nahovarat, nech "sa hodi na PNku", ako tu pisu niektore prispievatelky. Uvedomili si vobec, ze nie su anonymne??? Emailova adresa, IP pocitaca....pre zaciatockika ITckara je iba hracka zistit povodcu vsetkych sprav. Viem, ze sa kradnu miliony na vyssich postoch, ale nam sa ako narodu zda normalne podporovat falosne PNky, falosne znamky ns vysvedceniach, atd. Haloooo a potom sme prekvapeni, ze vo vacsine zamestnani su laici alebo absolutne neschopni ludia.

vroni
29. apr 2023

@kornelies, mňa skôr fascinuje, ze niekto môže par mesiacov pred dôchodkom niekoho prepustiť. Akože sorry, ale čo ma ten človek spraviť? Nie som veľmi sociálne zaťažená, ale toto je prudko amorálne a som úplne paralyzovana, ze evidentne zákonné...

vroni
29. apr 2023

@kornelies, ten zvyšok sú koniny. Povedať niekomu hod sa na PN nie je nijako trestné a môžem to tvrdiť aj s adresou a uvedením rodného čísla. Nema tam kto po čom "pátrať". Je vecou doktora, ci takú PN vypíše alebo nie. Dokonca aj na otázku, odkiaľ vziať peniaze môžem odpovedať chod vykradnúť banku. Moja odpoveď síce bude hlúpa ale nijako nie postihnutelna.

lienka.7
29. apr 2023

@vroni a to, ze niekto prepustí tehotnú, či matku samozivitelku ta uz nefascinuje? Tiež je to zákonné. Pozri, nepoznáme, aký je to prípad, co tam je a nie je. Takže je uplne bezpredmetné tu o tom polemizovať. Tu ide o iné a o to ako pise
@kornelies a to je účelová PNka len kvôli výpovedi. Ja som napísala, že pokiaľ ma pani reálny zdravotný problém, tak nech to rieši uz teraz, dá sa na PNku, nejaký čas jej utečie, a keď dostane vypoved, ma tam výpovednú dobu predsa a odstupné a odchodné. Bodka.
A vieš ono to v niektorých pripadoch možno začína zneužívaním PNky a pokojne môže skončiť podvodmi na DPH. Slováci sú predsa veeelmi kreatívny národ 😉 ja osobne neznášam vetu ty, vsak mam na to narok. A tým ospravedlňovať keď nie podvodné, tak minimálne neetické konanie. Ale holt, každý máme tu hranicu nastavenú inak 👌

vroni
29. apr 2023

@lienka.7, prepustiť tehotnú zákonné nie je. Ze je tehotná tela a podpíše dohodu zase nemôže riešiť zákon. Samozivitelka si nájde inú prácu. Človek par mesiacov pred dôchodkom si inú prácu už nenájde. Trochu rozdiel, nemyslíš?

lienka.7
29. apr 2023

@vroni a keď jej nepredlzia zmluvu alebo v ramci skúšobnej doby ju prepustia? Nemusi byt tela aby tak neskončila... aj co sa tyla tej samozivitelky, mas celkom zaujímavý pohľad🤔 ja to isté môžem povedať o tej pred dôchodkom, aký je tam rozdiel? Plus pokial je výkonná, nema dovod ju zamestnávateľ prepúšťať. Ja v okolí mam niekoľko takych pripadov. Ženy aj po dovŕšení dôchodku ostali robiť (na nejaký uvazok), lebo ich zamestnavatel proste chcel. Ešte raz opakujem, nepoznáme dovod takéhoto konania zamestnávateľa.

ibrunova
29. apr 2023

@kornelies čo by si jej poradila ty?

nevenka
29. apr 2023

@ibrunova aj mna by zaujimalo, co by jej poradila, ale uz raz napisala, ze vyska dochodku tejto pani jej je ukradnuta. Tak by jej poradila asi to, ze max. si moze vycerpat podporu a potom nic, nech si na 3 mesiace najde brigadu. Jej je suma fuk, ze pride o peniaze. Ako keby isla mat niekolko tisicovy dochodok a par supov jej nebude chybat.
Mna ako tehotnu prepustili tym stylom, ze proste nepredlzili zmluvu, hoci dohoda bola ina, medove motuzy popod nos, aka som super a co by oni bezo mna robili. Nahrala im do karat aj covid karantena na jar 2020. To je ale ina tema. O nic tak strasne som neprisla. Vyhodit niekoho par mesiacov pred dochodkom, to je fakt "ferove" 🙄.

vroni
29. apr 2023

@lienka.7, logické myslenie tvoja silná stránka nebude, však? Co má zamestnávateľ s tým, ze sa jeho zamestnankyňa ROZHODNE otehotnieť, hoci je v skúšobnej dobe alebo ma zmluvu na dobu určitú? Je jej opatrovník alebo otec dieťaťa? Je to jej rozhodnutie a riziko. Detto matka samozivitelka. V tomto by som povedala, ze zlyháva štát, ze nedokáže vymôcť primerane a včasné výživné od pofidernych oteckov, áno. Ale zamestnávateľ? Co ma on s jej samozivitelstvom, o ktorom nemusí ani len tušiť? Ale dôchodkový vek príde aj bez tvojho rozhodnutia, co chceš ci nechceš, nijako ho neutajis ani neoklames a možnosť nájsť si niečo iné tiež nemáš, lebo si v dôchodkovom veku.

lienka.7
29. apr 2023

@vroni keď nevieš argumentovať, tak musíš urážať, ze? 👌 A to s tým otehotnenim, to si fakt zabila 👍 to tu potom napíš všetkým ze co boli také sprosté a otehotneli🤦‍♀️ a sorry, ale u mňa sú si všetci ľudia rovni, tehotna/netehotna ci pred dôchodkom. Nevidím v tom žiadny rozdiel, keď niektorá dostane vypoved. A opakujem naposledy, nepoznáme dôvody výpovede. Mohla vyrobiť nejaký pruser, alebo nestačí na danu prácu a pod. Tak tu zbytocne nemudruj.

vroni
29. apr 2023

@lienka.7, keby urobila pruser, tak tu výpoveď ma a nie ze ju možno dostane. A nie, zamestnanci nie sú všetci rovni. Tehotnú nikto vyhodiť nemôže a tak je to správne, lebo tehotná potrebuje viac ochrany ako netehotna. Ale tiež tehotenstvo nie je štít neohrozitenosti a keď mi raz skončí zmluva, tak skonči, viem to vopred a musím s tým rátať. Detto skúšobná doba. Rovnako ako by si tehotná nenasla iné miesto, tak isto si ho nenájde človek par mesiacov pred dôchodkom. Preto by mali byť rovnako - aj keď z iných dôvodoch - v ochrannej lehote. Samozivitelky teraz nechajme bokom, tie sú zase iná šálka kávy.

Strana
z2