Uplatnenie špeciálnej pedagogiky
Ahojte, je tu niekto, kto vyštudoval špeciálnu pedagogiku, sociálnu pedagogiku a manažment vzdelávania v Nitre a pracuje ako špeciálny pedagóg? Je problém v tejto oblasti s uplatnením, keď máte vyštudovaný tento odbor? Pomohli by ste mi s rozhodovaním 🙂
@majcikteri nie je nikto kto to vystudoval, pretoze prvi magistri podla mojich informacii promuju az tento rok ;)
@majcikteri socialnu pedagogiku urcite nie s tym nie je takmer ziadne uplatnenie a specialna pedagogika teraz je ich nedostatok ale co o par rokov, zacina to studovat dost ludi.
Manazment vzdelavania je vlastne andragogika, ta ma siroke uplatnenie, ale skor sa uprednostnia ludia po znamostiach, s psychologiou alebo z ekonomickych fakult. Socialna pedagogika ma podla teoreticky velke uplatnenie, v praxi podla stastia (skor vsak ide o socialnu pracu, len pedagogika lepsie znie) a kedze specka sa studuje prioritne externe, tak vysoku mienku o tom nemam a tam su odbornici az praxou.
@domkakvet
@guiseppinka baby, ide o jeden odbor ---- bc studuje specku, vychovavatelstvo a manazment vzdelavania, mgr je zmena - socialna pedagogika za vychovavatelstvo.
rozdiel medzi socialnou pracou a pedagogikou je znacny, a co sa tyka degradacie toho ze je to externe ----- akoze sorry, drvia nas dost a celkom aj niektore letia zo skusok, nie je to vyska zadarmo. Aspon teda u nas.
@kaktusik007 och, to radsej mohli ten management vzdelavania dat na mgr studium. Socialnu pedagogiku mgr mam aj ja a teda je to tak zbytocny odbor... andragogiku mam ako bc. Skoda, ze sa nam to nedalo dokoncit...
@guiseppinka manazment vzdelavania je aj bc aj mgr
@kaktusik007 teraz uz ano, ale ked este bola andragogika na uk, tak ja som nastupila a padla akreditacia a par rokov po mne aj cela katedra...
@kaktusik007 to som nevedela, ide mi skôr o to, že ak si to porovnám napr. so špeckou na UK, má to štúdium v NR menej možností uplatnenia. Takže preto zvažujem, pýtam sa, hľadám info, či sa reálne dá aj s týmto štúdiom uplatniť...
@kacena4 tomu rozumiem, že je to žiadaný odbor. Skôr by ma zaujímali možnosti uplatnenia, porovnanie s inými školami, keďže v NR sa dá špecka študovať 2 roky (mám bc. v inom smere)na Mgr. a na UK musíš ísť od začiatku 5 rokov.
@domkakvet mne ide o špecialnu pedagogiku a porovnanie s inými školami. Sociálnu pedagogiku by som brala ako doplnok 😀.
@guiseppinka Súhlasím, pracujem v odbore.
@kaktusik007 Ružomberok a Nitra katastrofa, Bratislava ako tak.
@kacena4 chápem, že je ich málo a že sú potrebu, cenní☺️...skôr by ma zaujímalo konkrétne štúdium Mgr. Špecka, sociálna, manažment a uplatnenie, čo sa týka špeciálnej pedagogiky v porovnaní s ostatnými školami, kde sa musí specka študovať 5 rokov a nie 2.
Konkrétne si myslím, že pokiaľ má človek špecku v NR, môže robiť v poradni, ako špecka v bežnej škole. Ak má človek, špecku, ktorá sa študuje 5 rokov, môže učiť aj v špeciálnej škole a robiť aj v iných špecializovaných zariadeniach, ale možno sa mýlim, tak hľadám odpovede 🤷♀️🤷♀️🙏
@majcikteri v NR sa specka studuje 5 rokov. Ty ked nastupis na mgr, musis si dorobit vsetky speckarske predmety, ktore su v bc - mas to ako konverzny predmet. A je to celkom zahul.
rozdiel medzi UK a UKF je v tom, ze UK sa zameriava na postihnutia - a ty sa specializujes potom ze ktorym smerom pojdes. UKF je zamerana na poruchy.
cize skolu si vyber podla toho, kde chces najst uplatnenie. Ak chces ucit ako ucitel v specialnej skole, chod na UK. Ak chces robit skolskeho specialneho pedagoga, alebo v poradni --- chod na UKF.
ja inak celkom nerozumiem, pytas sa na toto na mamickovskom fore, pricom studijne plany mas oboch odborov mas zverejnene na nete, spolu s predmetmi a vsetkymi informaciami..... A viem ze to tam je, pretoze 3 roky dozadu som si presne taketo iste porovnanie robila vtedy ja.
@kaktusik007 pretože viem, že sa tu "pohybuje" veľké množstvo ľudí a je veľká šanca, že mi môžu odpovedať na moje otázky.Vidim, že je tu veľa otázok k špeciálnej pedagogike, nielen tá moja 🙂. Viem, že sú plány a uplatnenie na stránke školy, ale mňa zaujímali reálne skúsenosti, ako to funguje s uplatnením, prípadne ako sa študuje 🙂.
@majcikteri neviem ako je to inde, ale ja som sa este nestretla s tym, ze by niekto riesil na akej skole som studovala, tak ja by som povedala, ze vyber si ktora ti viac vyhovuje. Ale socialna pedagogika je podla mna takmer bez uplatnenia.
@domkakvet socialna nie je "takmer bez uplatnenia". Ona je uplne nepouzitelna. To je naozaj len pre titul (sama mam z nej mgr, teda pedagogika na fif so specializaciou socialna pg)...

specialnych pedagogov je malo takze sa uplatnis lahko