icon

Uplatnenie špeciálnej pedagogiky

majcikteri
16. apr 2025

Ahojte, je tu niekto, kto vyštudoval špeciálnu pedagogiku, sociálnu pedagogiku a manažment vzdelávania v Nitre a pracuje ako špeciálny pedagóg? Je problém v tejto oblasti s uplatnením, keď máte vyštudovaný tento odbor? Pomohli by ste mi s rozhodovaním 🙂

kacena4
16. apr 2025

specialnych pedagogov je malo takze sa uplatnis lahko

hopatko
16. apr 2025

@kacena4 je zalostne malo specialnych pedagogov vzhladom na zvysujucu potrebu takmer na kazdej skole. Prosim, viac takych vzdelanych ludi v skolstve...

kaktusik007
16. apr 2025

@majcikteri nie je nikto kto to vystudoval, pretoze prvi magistri podla mojich informacii promuju az tento rok ;)

domkakvet
16. apr 2025

@majcikteri socialnu pedagogiku urcite nie s tym nie je takmer ziadne uplatnenie a specialna pedagogika teraz je ich nedostatok ale co o par rokov, zacina to studovat dost ludi.

guiseppinka
16. apr 2025

Manazment vzdelavania je vlastne andragogika, ta ma siroke uplatnenie, ale skor sa uprednostnia ludia po znamostiach, s psychologiou alebo z ekonomickych fakult. Socialna pedagogika ma podla teoreticky velke uplatnenie, v praxi podla stastia (skor vsak ide o socialnu pracu, len pedagogika lepsie znie) a kedze specka sa studuje prioritne externe, tak vysoku mienku o tom nemam a tam su odbornici az praxou.

kaktusik007
17. apr 2025

@domkakvet
@guiseppinka baby, ide o jeden odbor ---- bc studuje specku, vychovavatelstvo a manazment vzdelavania, mgr je zmena - socialna pedagogika za vychovavatelstvo.

rozdiel medzi socialnou pracou a pedagogikou je znacny, a co sa tyka degradacie toho ze je to externe ----- akoze sorry, drvia nas dost a celkom aj niektore letia zo skusok, nie je to vyska zadarmo. Aspon teda u nas.

guiseppinka
17. apr 2025

@kaktusik007 och, to radsej mohli ten management vzdelavania dat na mgr studium. Socialnu pedagogiku mgr mam aj ja a teda je to tak zbytocny odbor... andragogiku mam ako bc. Skoda, ze sa nam to nedalo dokoncit...

kaktusik007
17. apr 2025

@guiseppinka manazment vzdelavania je aj bc aj mgr

guiseppinka
17. apr 2025

@kaktusik007 teraz uz ano, ale ked este bola andragogika na uk, tak ja som nastupila a padla akreditacia a par rokov po mne aj cela katedra...

majcikteri
autor
17. apr 2025

@kaktusik007 to som nevedela, ide mi skôr o to, že ak si to porovnám napr. so špeckou na UK, má to štúdium v NR menej možností uplatnenia. Takže preto zvažujem, pýtam sa, hľadám info, či sa reálne dá aj s týmto štúdiom uplatniť...

majcikteri
autor
17. apr 2025

@kacena4 tomu rozumiem, že je to žiadaný odbor. Skôr by ma zaujímali možnosti uplatnenia, porovnanie s inými školami, keďže v NR sa dá špecka študovať 2 roky (mám bc. v inom smere)na Mgr. a na UK musíš ísť od začiatku 5 rokov.

majcikteri
autor
17. apr 2025

@domkakvet mne ide o špecialnu pedagogiku a porovnanie s inými školami. Sociálnu pedagogiku by som brala ako doplnok 😀.

rawmamka
17. apr 2025

@guiseppinka Súhlasím, pracujem v odbore.
@kaktusik007 Ružomberok a Nitra katastrofa, Bratislava ako tak.

majcikteri
autor
17. apr 2025

@kacena4 chápem, že je ich málo a že sú potrebu, cenní☺️...skôr by ma zaujímalo konkrétne štúdium Mgr. Špecka, sociálna, manažment a uplatnenie, čo sa týka špeciálnej pedagogiky v porovnaní s ostatnými školami, kde sa musí specka študovať 5 rokov a nie 2.

majcikteri
autor
17. apr 2025

Konkrétne si myslím, že pokiaľ má človek špecku v NR, môže robiť v poradni, ako špecka v bežnej škole. Ak má človek, špecku, ktorá sa študuje 5 rokov, môže učiť aj v špeciálnej škole a robiť aj v iných špecializovaných zariadeniach, ale možno sa mýlim, tak hľadám odpovede 🤷‍♀️🤷‍♀️🙏

rawmamka
Autor odpoveď zmazal
kaktusik007
17. apr 2025

@majcikteri v NR sa specka studuje 5 rokov. Ty ked nastupis na mgr, musis si dorobit vsetky speckarske predmety, ktore su v bc - mas to ako konverzny predmet. A je to celkom zahul.

rozdiel medzi UK a UKF je v tom, ze UK sa zameriava na postihnutia - a ty sa specializujes potom ze ktorym smerom pojdes. UKF je zamerana na poruchy.

cize skolu si vyber podla toho, kde chces najst uplatnenie. Ak chces ucit ako ucitel v specialnej skole, chod na UK. Ak chces robit skolskeho specialneho pedagoga, alebo v poradni --- chod na UKF.

ja inak celkom nerozumiem, pytas sa na toto na mamickovskom fore, pricom studijne plany mas oboch odborov mas zverejnene na nete, spolu s predmetmi a vsetkymi informaciami..... A viem ze to tam je, pretoze 3 roky dozadu som si presne taketo iste porovnanie robila vtedy ja.

majcikteri
autor
18. apr 2025

@kaktusik007 pretože viem, že sa tu "pohybuje" veľké množstvo ľudí a je veľká šanca, že mi môžu odpovedať na moje otázky.Vidim, že je tu veľa otázok k špeciálnej pedagogike, nielen tá moja 🙂. Viem, že sú plány a uplatnenie na stránke školy, ale mňa zaujímali reálne skúsenosti, ako to funguje s uplatnením, prípadne ako sa študuje 🙂.

domkakvet
18. apr 2025

@majcikteri neviem ako je to inde, ale ja som sa este nestretla s tym, ze by niekto riesil na akej skole som studovala, tak ja by som povedala, ze vyber si ktora ti viac vyhovuje. Ale socialna pedagogika je podla mna takmer bez uplatnenia.

guiseppinka
18. apr 2025

@domkakvet socialna nie je "takmer bez uplatnenia". Ona je uplne nepouzitelna. To je naozaj len pre titul (sama mam z nej mgr, teda pedagogika na fif so specializaciou socialna pg)...