Uvažujem o zmene kariéry z učiteľstva
Mám takmer 30 a vyštudovanú VŠ pedagogiku. 2 roky pracujem ako učiteľka na 2. stupni, ale už to nezvládam, ubíja ma to, chodím tam s odporom, plat je tiež nič moc. Vôbec však neviem, akým smerom sa dalej pohnúť. Učím slovenský jazyk a dejepis, ovládam anglický jazyk, nerobí mi problém naučiť sa niečo nové. Práve ten rast a učenie sa mi v práci chýba. Avšak keď pozerám ponuky práce, všade sa vyžaduje hlavne vzdelanie v odbore financií, IT, techniky... Ma vôbec význam skúšať takéto nižšie platené pozície s tým, že sa naučim čo treba? Alebo je to hlúposť?
@nikaeli ano ,ceny toho ,co si vymenovala su rovnake, ale je to sakra rozdiel ci splacas 220tisicovy alebo 100tisicovy byt. A ci mesacne das na hypo 600 alebo 200e...
@lubkovaandrejka alebo nič… čiže aj na tom ušetrím a nepreplacam
@misana84 ano,s tym,ze nemas hypo si vyhrala. Ved to je nenormalny zrut penazi.
Ahoj. Tiež som podobne na tom, ako ty. Momentálne si robím kurz cez AjtyvIT.
@lubkovaandrejka
@zuzana76
baby bývam v krajskom meste na východe, učím už takmer 20 rokov a na byt pred 5 rokmi sme si brali hypo 🤷🏻♀️ ja len že sa mi nepáči to večné porovnávanie platov na rovnakej pozícii s dôrazom na miesto pôsobenia. Dovolím si tvrdiť, že svoju prácu robím kvalitne, neustále sa vzdelávam (za čo platím), hoc kariérne nerastiem, ale mám potrebu posúvať a inovovať moje postupy. Preto mi príde nefér, aby sa stále vyzdvihoval západ nad východom, keď ostatné životné náklady máme na celom Slovensku rovnaké. A vôbec, kvalitne a spokojne bývať môžem aj v byte za 150tis, nemusím mať dom za 400, či 500, že? rovnako tak nemusím mať Teslu. To je už o prioritách a konzume.. či skôr o mamone?
@nikaeli ale ja nic nevyzdvihujem, preto som ani neporovnavala zapad a vychod, ale napr dedinu a mesto, kym byt na dedine, ak zena napr aj pracuje v tej dedine, uci na tamojsej skole, nepotrebuje cestovat, byt ma davno splateny, lebo stal okolo 50 000 eur, alebo aj menej, ak ho kupovali davno, tak je jasne, ze takejto rodine ten plat bude postacujuci. Ak vsak rodina zije vo velkom meste, postavi dom v dnesnej dobe, dnes sa uz do 200 000 nezmesti, tolko stoja pomaly niekde uz len pozemky 8 arov, plus stavba dalsich 250 000 ak je to bezny mensi bungalov a uz sme na 450 000 tisickach
@nikaeli ale ja vobec nevyzdvihujem zapad nad vychodom. Ved ako ucitel zarobis na tej istej pozicii rovnako, nikto nepise,ze by to tak nemalo byt ani nic podobne.. ale rozumies,ze to,ze su tu ovela drahsie nehnutelnosti to je proste holy fakt? A nikto nepotrebuje byt za 400tisic, kde by clovek nam vzal. Jedine,ak by eurojackpot vyhral 😀. Ani hypoteku by ti nedali, ani keby si sa pokrajala. Ale ide o to,ze ak by sme robili my dve na tej istej pozicii v statnej sprave a ty si v PO a ja v BA tak mi kvoli nehnutelnosti alebo prenajmu ostane menej na zivobytie...
@zuzana76 bývam v treťom najväčšom meste na Slovensku, viem aké sú tu ceny za pozemky. Viem, aký je môj plat s 20 ročnou praxou. Viem, aké sú podmienky pre hypo na dom. Preto bývam v byte a využívam MHD alebo vlastné nohy. Život na východe nie je lacnejší ako na západe. Ak všetky učiteľky odídu kvôli platu inam,........ čakám, kedy niekto spomenie prázdniny 🥴
@nikaeli ja tiez neviem odkial si nabrala,ze ucitelka na dedine si zasluzi menej ako ta v meste. To si ako vydedukovala?
@nikaeli ale este sme obe zabudli spomenut,ze na zapade mas drahsie ceny sluzieb - kadernik, zubar, lekar,restiky, kaviarne, naklady na skolku ci jasle ci sa ti to paci ci nie, fakt su tu naklady na zivot vyssie.
Nikde nieje napísané že človek musí pracovať to čo vyštudoval,jednoducho si sa v tom nenašla a myslím že práve tvoj vek je ideálny začať niekde inde .
Učiteľku s odporom deti ozaj nepotrebujú.
@misana84 milá pani. Takto sa vás ešte ja opýtam. Tých 14 rokov máte odrobenych kedy? Lebo ak ste doučila v roku 2010 tak doba sa zmení aj v priebehu 3 rokov. Na moje otázky ste nijako nereagovala, takže pochybujem, že o tom máte nejakú aktuálnu predstavu. Ďalej si dovolím podotknúť, že 14 rokov nie je až taká dlhá doba, sú ľudia, ktorí sú pedagógmi aj 30 rokov a tí by nás už vedeli múdro poučiť, lebo to všetko vedia zhodnotiť. A áno, našla som sa v inom odbore, v ktorom som dosiahla kariérny rast a trikrát takú mzdu, než ste mala vy ako učiteľka ☺️ všetko dobré prajem.
@nikanika97 tak si to asi snáď viete vypočítať keď mám 39 a učím 14 rokov, mám 4 ročne dieťa čiže už 2 roky opäť pracujem 🤦🏼♀️ na príspevky už nereagujem, lebo nemám potrebu tu niekomu niečo vysvetľovať… som rada, že ste sa našli v inom odbore a prajem Vám aj zárobok. Mne stačí to čo dostanem. A keď nezarábate 4500€ tak nemate 3krat viac…

@zuzana76 🤦🏼♀️myslíš? Ja nie. Ja keď poviem, že si dokážem nakúpiť drahsie značkové veci, chodíme aj na lyžovačky, aj k moru( nie do penziónu do Chorvatska) aj bývame, aj mame drahsie auto, aj našetrené a predstavte že aj 4 ročná dcera na ha ucte možno viac ako niekto zeleznu rezervu..