V práci mi každý vidí do monitora
Obraciam sa na vas s takym zvlastnym problemom lebo uz neviem co robit, ci som zrela na psychiatra alebo co.. ide o to, ze som nedavno nastupila do novej prace. Vsetko je fajn, praca zaujimava aj kolektiv super. Ide vsak o to ze vsetci sedime v spolocnej kancelarii a viaceri mame stoly otocene chrbtom k dveram. A tu je ten problem.. stale mi niekto beha za chrbtom a kazdy kto ide okolo mi vidi do monitoru. Po niekolkych hodinach mam z toho strasne neprijemny pocit az sa mi zle dycha, som nekludna a stale sa osivam. Vydychnem si az ked sa postavim z toho miesta prec a odidem. Domov chodim z prace kvoli tomu uplne psychicky vycerpana... je to normalne? Ja uz neviem co mam robit.. stale si opakujem ze ved aj ostatni tak sedia, snazim sa ukludnit dychanie ale nic nepomaha
Ja tvoje pocity uplne chapem, davnejsie som sa ocitla v podobnej situacii a nastastie som si zvykla ale bolo to neprijemne (v praci som pracovala, nic sukromne som neriesila ale aj tak sa clovek citi pozorovany). Existuju take ochranne folie (https://www.pcrevue.sk/a/Test--oplati-sa-nainst...), mozno aspon psychologicky efekt by to malo. Osobnu skusenost s tym nemam, mozno to je sprostost.
Ja mám pocit, že si dostala moje staré miesto 😀 Takto isto som sedela, boli sme 3 kolegyne v maličkej kancelárii a preložili nás do väčšej k iným ľuďom, kde sme samozrejme dostali tieto najhoršie miesta, lebo sme prišli posledné, moje 2 kolegyne si vyprosili miesto oproti a mne ostalo to chrbtom, lebo som bola tehotná a že ja aj tak odídem čoskoro ..ja som im samozrejme vyhovela, ale je to na nervy. Ja som síce z toho nemala psych. problémy, ale je to proste fest nepríjemné, že sa večne otvárajú a zatvárajú za tebou dvere, pri 15 člennom kolektíve chodí ozaj každé 3 minúty niekto na wc alebo po kávu, na cigu, telefonovať... a nie je to o tom, že človek sa fláka, ale je to reflex otočiť sa, že kto prišiel, každý sa zdraví a ty ani nevieš komu sa máš zdraviť a keď to je každé 3 minúty, tak je to na nervy.
Ja som už mala pred materskou na saláme, tak som často vyberala veci pre bábätko 😀 a raz došiel sám najväčší šéf a mňa už nebavilo otáčať sa, tak som mala na monitore koníkovský bazár 😂 A nič...len prešiel okolo.. no ale dlhodobo neviem či by ma to takto bavilo ozaj.
@misha666 ja to tiez neznasam, nezalezi vobec na tom ci robim nieco co nemam proste to neznesiem! nastastie uz tu situaciu nemam
@akinom0077 inak napríklad my sme mali net aj blokovaný, že som si nevedela nič pozrieť a aj tak šmírovali, že čo robíme, ešte aj postup, akým niečo robíme riešili....tabuľky atd...že či na to nie je rýchlejší program ...atd
Samozrejme, že to musí byť veľmi nepríjemné. Okrem toho, že neustále otváranie a zatváranie dverí ruší, tak isto ľudia, ktorí Vám chodia poza chrbát, môže Vás to odvádzať aj od dôležitých myšlienok a teda od odvedenia dobrého pracovného výkonu.
Napadlo mi len to, čo tu už bolo spomenuté: filter ochrany súkromia na monitor, ktorý zamedzuje priamemu pozorovaniu obsahu na vašej obrazovke ostatným osobám, stolička s vysokou opierkou a kvet.
Ak sa Vám práca páči a ináč ste spokojná, zainvestovala by som do všetkých 3 položiek. Po mesiaci v práci Vám šéf na to pravdepodobne neprispeje. O niečo také by som si dovolila požiadať možno po polroku, ak by som si bola vedomá, že odvádzam skvelú prácu a šéf je so mnou spokojný.
Možno by pomohli aj nejaké dychové cvičenia a relaxačné techniky. Veľmi držím palce🍀
@sovica dakujem pekne 🙂
Stolicku mam vysoku, no aj tak mam nutkanie si postavit za chrbtom mur, aby som mala aspon nejaku osobnu zonu, do ktorej mi nikto nechodi a nepozera. Ta folia by mi asi nepresla, resp. asi by mi bolo hlupe potom pocuvat komentare od kolegov. Nemam si ju ani kedy nalepit, lebo tu nikdy nie som sama. Kvietok urcite skusim, snad pomoze aspon trochu 🌱
Tiež to z časti chápem, ale napadá ma, do akej miery sa na to sústredíš? Vieš, príklad akvárium - máme doma akvárium. Z nejakého dôvodu mi niekedy vadí bzučanie, čím viac sa na to sústredím, tým viac mi vadí. Rovnako napríklad hluk z vonku, svetlo pouličných lámp, jednoducho čokoľvek, na čo sa moc sústredím. A čím väčšie problémy, tým viac sa sústredím na takéto kraviny. (Hádka s mužom, choré deti, skúškové v škole keď bolo a pod )
Byť tebou, tak sa snazim čo najviac odignorovať, nejakými postupnými krokmi. Pretože, zamyslime sa, či naozaj niekoho reálne ten tvoj monitor zaujíma. Alebo je to len pohľad zo zvyku. Automatický.
Tiež som mala miesto pri ulicke, denne okolo mňa prešlo plno ľudí aj z iných tímov, ľudia ktorých som nepoznala... otrasné miesto 🤔
skusila by som vydrzat skusobnu a na jej konci sa opytat, ci by sa to nedalo riesit nejakym jednoduchym paravanom, alebo kvetinovou stenou, alebo tak. uznavam, za niekto sedenie takto nezvlada. ja som tak isty cas sedela, nevadilo mi to, len mi fukalo na krize a mala som z toho fest problemy. inac robim v open space, takze ja som otrla. 🙂
jednoduche riesenie - kup si filter na monitor 🙂.
@ukulela ved u nas je tiez open space 🙂 paravan alebo kvetinova stena nehrozi, je to moderne zariadena kancelaria a kazdy ma presne stanovene svoje miesto. Hocico by som sem dotrepala (ak by sa aj dalo) by tu zavadzalo
@andreatytler kto nezazije nepochopi a preto si aj sef moze mysliet,ze sa flaka,ale ta energia,ktora prechadza cez tie dvere a prechadza aj cez teba,to sa neda opisat. Su ludia,ktori nie su citlivi na taketo veci. Tiez som myslela,ze znesiem vsetko,ale toto nedavam a netusila som,ze mozem byt citliva. A dalsia vec sedis v prievane a to sa odrazi na zdravy o par rokov. Cele zle,ale nenavyberame si bohuzial
@marca12 mas pravdu, sef je ten typ cloveka, co keby ho postavili pred tisicku ludi, tak da dokonaly prejav s usmevom na tvari. Ja by som sa tam ani nepostavila a uz by ma oblieval studeny pot 😅 proste som citliva na taketo veci a moje telo a mysel sa buria az tak, ze z toho neviem dychat
existuje taka folia na monitor, kedy ti nebudu vidiet ked pojdu okolo, je vidiet iba pod uhlom. Kupovali sme ju mzdarkam aj manazerom. Na bok monitoru sa nalpiantake drziaky a tam sa zasuva. Kupuje sa podla velkosti monitoru. Ak to je vlbe oslovit sefa, tak si ju proste kup 😉
no ak sa mozem opytat, co na tom pc robis? aku mas poziciu? pretoze veru..do monitora ti nema kto a preco vidiet. Dvere zatvorte. No na novom mieste asi vela nevyriesis, ja taketo sedenie neznasam, urcite by som riesila reorganizaciu sedenia... Inak aj mne by to vadilo, keby mi niekto behal za chrbtom.. strasne... neznasam to, preto mame na firme stoly tak ze sme vsetci chrbtom k stene alebo mimo priestor kde chodia ludia a pred sebou dvere...
@dee01 to sme my nemali, pretoze my sme vyuzivali aj FB napr v ramci prace
Neskusila by si navrhnut paravany (v kancloch to byva casto)my napr sedime kolmo na ulicku ale ma kraji je vzdy paravan, prave preto ze ked niekto tadial ide nech nemas ten zly pocit ze ide priamo okolo Teba, takto je aj (psychicky) take sukromie a je to prijemne..alebo sa zvyknu davat skrinky, nie vysoke, tak do vysky hrude ked stojis, ale ono to proste staci, na to aby sa clovek citil ovela oveeeelaaa komfortnejsie.
No, ludia sme rozni a je to o tolerancii a empatii. Mam podobne stavy,z otvorenych skrin. Ja neznesiem ani aby moje deti v inej miesnosti spali pri otvorenej skrini. Nie je to uchylka, ze poriadok. Ale nerobi mi to dobre, nemat zatvorene dvere na skrini alebo izbe, ked uz spim. Ja aj kebyze 2 hodiny uspavam dieta a zavretie dvier by dieta malo zobudit, aj tak by mi bolo prednejsie aby sa zavreli😂Skrz to, ze aj takato hovadina ma dokaze rozhodit, viem pochopit teba a okamzite by som ako tvoja sefka hladala pre teba riesenie. Lenze pre niekoho je toto cisto znak, ze si akasi cudna a mas divne maniere. Skus paravan, kvietky, alebo si sadni k stolu z boku. Alebo, ak mate niekde stolik taky pri ktorom popijate kavu, tak rob na stojaka. Je to lepsie aj na chrbticu. Aspon par x do dna sa tam presun. Ak mas teda laptop.
Prepac ale mna napadlo dat si na stolik nieco ako spatne zrkadlo aby si vedela, co sa za tebou deje 😀 ale vazne uplne ta chapem, ze to je neprijemne
dasa kupit specialna folia, ktrou ked si das nikto okrem teba n amonitor neuvidi. Ak ti to tak vadi tak by som si ju kupila aj za vlastne a mala by si pokoj.

@marijaani ono tu ani nejde o to, ze neviem kto mi chodi za chrbtom. Nemam tu s nikym problem, dokonca aj sef je uplny pohodak. Tam ide cisto o ten psychologicky efekt, ze mam za sebou dvere a vela volneho priestoru. Ak by za mnou bola stena, ten neprijemny pocit by sa urcite vytratil.. ja sa citim akoby zranitelna, az ma z toho striasa, ze za sebou nemam pevnu oporu