icon

V práci sa cítim ako čierna ovca

2. nov 2025

Ahojte. Chcela by som od vás vedieť, či je normálne že sa nesnažím zapadnúť alebo nie.
Jednoducho tam chodím len kvôli peniazom. Nerobim nič navyše - jednak sú to v našej práci dobrovoľné aktivity a vždy má kto komu pomôcť. Čo je dobrovoľne, to proste nerobím. V práci sa bavím len so "svojimi" ľuďmi. Nepchám sa nikomu do zadku, ani vedeniu, ako to tam robí väčšina. S každým sa snažím riešiť len pracovné veci, akonáhle niekto chce riešiť niečo osobnejšie, utnem to. Odbijú dve hodiny a ja som prvá, čo odchádzam. Medzitým, čo tam ostatní ešte náruživo kecajú medzi sebou s každým, koho stretnú pri odchádzaní. Pritom je to práca, kde sa to dá úplne v pohode v pracovnom čase. Taktiež sa vyhýbam všetkým akciám, posedeniam, výletom. Býva to tak zhruba štyrikrát za rok.
Len mi príde, že sa tam všetci idú roztrhať len preto, aby sa zapáčili. A pritom to platené samozrejme nie je.
Len som človek, ako každý iný, ktorý trávi veľa času v práci. A chcem tráviť veľa času aj so svojimi zalubami, rodinou, ... Zarábam čosi nad 800€ a jednoducho sa tam nechcem roztrhať pre toľko málo peňazí, ak nemusím. Lebo zaplatené za to nemám. Čo si o tom myslíte?

bielasovicka
2. nov 2025

No zbohom 🤦🏻‍♀️. S tebou to teda musia mať ťažké... A nie len v práci.

denithestrange1993
2. nov 2025

@anonym_autor ako to ze medzi kolegami nemas kamosov a nejdes sa roztrhnut aby si sa im zapacila chapem. Ale tak sem tam je fajn aj mimopracovne veci rozoberat, resp. nebranit sa tomu. Ja to mam tiez cca tak ze nepretrhnem sa kvoli kolektivu,jednak sa meni extremne casto a po druhe nie som ten typ co sa musi kazdemu zapacit. Ale tak ked pride rec co som robila cez vikend,ako dovolenka,co deti a podobne smalltalkove temy tak preco nie. Samozrejme prilis osobne veci a rodinne problemy nerozoberam.

dorizzz
2. nov 2025

Ak ti to vyhovuje nie je o čom debatovať. Sú ľudia, ktorí sú utiahnutejší, a je to v poriadku. V poriadku nie je ohŕňať nad druhými nosom, a domýšľať si, že sa pchajú každému do zadku a že tým sledujú svoje výhody. Predstav si, že existujú aj ľudia, ktorých teší kontakt s ľuďmi, s kolegami, kľudne aj s nadriadenými, radi si budujú dobré vzťahy, napĺňa ich to radosťou, pozitivitou, úsmev druhého je pre nich balzamom pre dušu. Normálne takí ľudia existujú a nie je to pchanie sa do zadku.

autor
2. nov 2025

@anonym_autor áno, asi máte o mne pravdu a viem že to nie je odomna pekné. Ale nikdy som ešte nemala takú prácu, na ktorej by mi záležalo. Keď ma vyhodia, beriem to ok, idem do druhej. Len nie som moc šikovný človek, nemôžem si vyberať lepšie platené práce, ani dobré vzdelanie nemám. Nikdy som nebola spoločenský typ. Aj v škole aj všade som vždy vyhľadávala miesta kde môžem byť aspoň chvíľu sama.

anonym_846d08
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor áno, asi máte o mne pravdu a viem že to nie je odomna pekné. Ale nikdy som ešte nemala takú prácu, na ktorej by mi záležalo. Keď ma vyhodia, beriem to ok, idem do druhej. Len nie som moc šikovný človek, nemôžem si vyberať lepšie platené práce, ani dobré vzdelanie nemám. Nikdy som nebola spoločenský typ. Aj v škole aj všade som vždy vyhľadávala miesta kde môžem byť aspoň chvíľu sama.

@anonym_autor ja som introvert, nemám rada firemné akcie, ani sa ich nezúčastňujem. Ja, ale nemám rada ani veľké rodinné oslavy. Ale s kolegyňami som sa vždy bavila. Oni predsa nemôžu za tvoj plat. Teraz som na MD a úprimne, aj ma potešilo, keď prišli na návštevu, napíšu, zavolajú. 😊 Ja tiež nesúhlasím, zo všetkým čo robia a ako sa správajú. No každý z nás je iný a nikto nie je dokonalý. A tiež má nie vždy tá práca bavila. A ešte niečo, nikdy som nikomu do zadku neliezla, no ak som mohla, tak som pomohla. Nikdy som z toho nič nemala a, ani som tým nič nesledovala. Paradox je, že väčšina si to uvedomila, až keď som odišla na MD. 🙈V každej práci sa nájdu takí čo to robia, no mi to nezmeníme.😊

bosorkabb
3. nov 2025

S kolektívu si sa sama vyčlenila.
Tiež sme kedysi mali takú kolegyňu. Keď sa prepúšťalo išla prvá.
Viac by ma však hneval plat. Ale všade budeš musieť zapadnúť do kolektívu. Inak sa nikam nikdy neposunieš.

autor
Autor odpoveď zmazal
tiika
3. nov 2025

@anonym_autor V práci sa dobre medziľudské vzťahy neudržiavajú preto, že nám za ne platia, ale preto lebo je to prirodzene a spolupracuje sa nám tak lepšie. Ak to tak robiť nechceš, v poriadku. No nesprávajú sa tak len kvôli nízkemu platu. Ten s tým zrejme nemá nič spoločné.

alica110
3. nov 2025

Je to úplne v poriadku.

derdia
3. nov 2025

@anonym_autor ani ja nezapadam...al3 ani sa necudujem a ani medzi nich zapadnut nehccem. Takze sa necudujem... Nie kazdy sa vyziva v rieseni klebiet a ohovarani...ja si zijem svoje. A tiez ma v praci zaujimaju len dve osoby. To je vsetko.

rebeka25
3. nov 2025

Že darmo odvadzas dobre svoju prácu, aj vzťahy na pracovisku sú dôležité. Necuduj sa keď sa bude prepúšťať a pôjdeš prvá aj napriek tomu ze budeš robiť svoju prácu lepšie ako iný co tam ostanu.

marca12
3. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ja som podobna,mam rada samotu,nepotrebujem sa kamosit s kazdym. Ale v praci si pomahame a rozpravame sa. Beriem to z ludskeho hladiska. Ono to nie je o pchani sa niekomu,ale lepsie ti cas prejde a aj sa budes lepsie citit,ked obcas s niekym prehovoris,zavtipkujes. Utuzuje to kolektiv a hlavne tie volnocasove aktivity utuzuju kolektiv. Ja tiez neznasam teambuildingy a strasne nerada na ne chodim. Ale po kazdom zhodnotim,ze ako dobre bolo. A aj ty sa budes citit lepsie,potrebnejsie,naberies skusenosti s ludmi,bude sa ti lepsie darit v praci. Je skoda,ze sa zbytocne odstrihavas od kolektivu.

rommie
3. nov 2025

Mala som takých kolegov. Poväčšinou boli starší a jednoducho sa dlhodobo nezucastňovali aktivít netýkajúcich sa priamo pracovnej náplne. Každý to vedel a rešpektoval. Nikomu sa pchať nemuseli. Lenže to sa nemusíme ani my ostatní. Proste sa chceme 2x za rok niekde stretnúť aj mimo práce. Vôbec to nemusia robiť preto aby sa zapáčili, ale preto, že kolegovia sú významná časť nášho života a my sa k sebe správame priateľsky. Rada ich stretnem aj v neformálnej atmosfére. Keby som nechcela, tak proste nejdem. Keď kecaju tak ich nechaj. Tiež máme kolegu čo padnú 2 a už je preč a pritom sa zúčastní všetkých aktivít. Každý nech si žije ako chce. Keby som mala pocit že sa musím pchať vedeniu tak by som prácu vymenila.

anonym_a4a799
3. nov 2025

@anonym_autor Úplne v pohode, akurát občas ísť na akciu je dobré. Keď budem robiť po RD, budem to robiť presne takto, predtým som v práci skoro spávala ...

sharpay
3. nov 2025

citis sa ako cierna ovca..lebo sa tak doprdele spravas..co chces pocut?

anonym_0f12af
3. nov 2025

Vsetci chodime do prace kvoli peniazom. Nikto to nema ako hobby. Ale pride mi ze s tym nie si az tak ok kedze existuje tato tema. Mna ked nieco nepali nepytam si nazor.

janulka1802
3. nov 2025

Hm... u nás v práci je ozaj zlý kolektív (prevažne mužský), ale napriek tomu mám zopár kolegov ozaj rada. S tými, ktorých nemusím sa okrem pracovných vecí nebavím. Na spoločné akcie som zvykla chodiť, no tento rok som úplne vypustila a absolútne mi to nechýba. Nemyslím si o Tebe nič zlé. Nepoznalm Ťa. Možno si viac introvertná osoba.

anonym_561dd3
3. nov 2025

Ja som kedysi robila v jednej fabrike, tiež som odchádzala medzi prvými a aj firemným akciám som sa vyhýbala,nejak ectra som konverzácie s ľuďmi nezačínala, ale keď sa ku mne niekto ozval,občas sa rozprúdila debata. Inokedy zas nie. Také tie divné nútené konverzácie nemusím... 🤣 Ale zas ja milujem byť sama. Neviem aká si ty. 🙂 Ale ak sa ty tak cítiš dobre, tak je to potom fajn. 🙂

anonym_1aba6c
3. nov 2025

V každom kolektíve sa vždy nájde nejaký rušivý element.
V tom vašom si ním ty....

V práci človek trávy takmer viac času ako doma a mne osobne teda veľmi záleží na dobrych vzťahoch na pracovisku.
Nie nepchám sa nikomu,ani neostávam dlhšie,spoločenských akcií firemných sa taktiež nezúčastňuje ale......
Prídem,odrobím čo treba,kde môžem pomôžem,keď je o čom pokecám či s upratovačku alebo vedúcou, riaditeľom alebo šoférom a idem spokojná domov.
Na toto správanie raz môžeš trpko doplatiť.

anonym_440112
3. nov 2025

Autorka precitaj si niekde, co je to quiet quitting - to je tvoj postoj, to je pren odborny pojem z HR oblasti. A ja ho zdielam. Ja uz mam 50 a mne sa nechce na vseliake firemne akcie chodit, nie je to pre mna benefit, ale otrava 🙂 Som introvertna, vzdy som vsade len ludi pozorovala, mna nikto aktivne neoslovil, kym sme boli mlady, tak sa chodilo na rafty, lyzovacky, chatovacky, neznasam opitych ludi a nikdy to tam nebolo neopite... mala som vacsinou 1 kolegynu kamosku, v kancli a to mi stacilo...

anonym_c40164
3. nov 2025

@anonym_autor nikto presne nevie ako to máš, hoci si to opísala, ale nie sme s tebou v práci a nepoznáme ani kolegov. Píšeš, že sa bavis so svojimi ľuďmi, čiže úplne izolovaná nie si. Tí druhí, s ktorými si menej rozumieš, nuž čo. Ja sa napríklad tiež nikdy nevnucujem, zatiaľ som napriek tomu mala dobré vzťahy a dokonca má ľudia sami vyhľadávali, keď potrebovali poradiť. Keďže mi to v práci išlo. Takže k rade. Ohľadom bežnej komunikácie v práci by som veľa nemenila, vyzerá podľa mňa v poriadku, že sa nevykecavas po pracovnej dobe. Ľudia musia pochopiť, že máš rodinu a záľuby. Avšak, z tých 4 team buildings by som sa obetovala aspoň 1x ročne. Nie je to síce tvoja povinnosť, ale pokiaľ máš aspoň trochu normálnych kolegov, mohlo by to byť ok. Ak sa ti nebude páčit, tak tam už neprídeš a hotovo. Neviem ani, ake mas iné pracovné možnosti, ale do budúcna by som tiež rozmýšľala aj o lepšie platenej práci, ak je taká možnosť. I keď, ten odchod o 14.00 znie celkom zaujímavo a mnohí môžu o tom iba snívať.

katka0905
4. nov 2025

@anonym_autor
@anonym_autor máš pravdu a plné právo to takto robiť, kam dáš svoju energiu, to podporuješ, načo povrchné styky a klebety? Ja to mám rovnako, ale zároveň pozorujem a som bdelá. Keď niekto niečo do mňa chce, tak vnímam, aký má zámer. Ja sama nič navyše neiniciujem.

evkatk
4. nov 2025

Roztrhať preto, aby sa zapáčili? Čo je to za primitívny nezmysel? Predsa prvoradé pre človeka je to, čo robí. Prácou sa nielen prezentuje, ale vytvára seba, svoje kvality, využíva svoje schopnosti. Preto celú mladosť študuje, aby sa neskôr uplatnil a nebol iba priživujúcou sa príťažou ostatným. Tak sme boli vedení od malička. Práca je to najdôležitejšie, čo človek vykonáva, ak nie je zaostalým príživníkom. Vždy na prvom mieste v živote človeka musí byť jeho práca, potom deti a tak všetci ostatní. Práci musí podriadiť všetko a až vtedy môže byť spokojný so sebou. Prácou sa zapáčiť je totálna hlúposť. Prácou sa sám realizuje, seba a svoje schopnosti ak nie je tupec.

blackcat8885
4. nov 2025

Ja by som nevedela byť taká že nepomôžem alebo nepokecam trochu. Ale mam rada keď mam dobré vzťahy a cítim sa v práci dobre a tiež chodím do práce iba kvôli peniazom.

jana_eyre_2
4. nov 2025

my sme v práci veľký kolektív a sú medzi nami aj takí, ktorí sú ako ty.. a ja neviem či som divná, ale mne to príde úplne normálne.. každý je iný - niekto je druznejsi, niekto zase nie.. v živote by ma nenapadlo toto niekomu vyčítať.. ja som rada, že sme dobry kolektív ale podľa mňa sme ním preto, lebo neriesime a nesudime ľudí ktorí o ten kolektív až tak nestoja.. do práce primárne všetci chodíme najmä kvôli peniazom a dobré vzťahy sú bonus.. ak ten bonus niekto nechce je to úplne jeho vec a fakt sa čudujem aj príspevkom v diskusii.. asi som fakt divná, že v tomto nevidím nič čo by mohlo kolektívu prekážať..

autor
4. nov 2025
@anonym_561dd3

Ja som kedysi robila v jednej fabrike, tiež som odchádzala medzi prvými a aj firemným akciám som sa vyhýbala,nejak ectra som konverzácie s ľuďmi nezačínala, ale keď sa ku mne niekto ozval,občas sa rozprúdila debata. Inokedy zas nie. Také tie divné nútené konverzácie nemusím... 🤣 Ale zas ja milujem byť sama. Neviem aká si ty. 🙂 Ale ak sa ty tak cítiš dobre, tak je to potom fajn. 🙂

@anonym_561dd3 veď toto 🙂 ja milujem byť sama. Vtedy mi je najlepšie. Najradšej by som si našla prácu kde by som bola sama

autor
4. nov 2025
@anonym_c40164

@anonym_autor nikto presne nevie ako to máš, hoci si to opísala, ale nie sme s tebou v práci a nepoznáme ani kolegov. Píšeš, že sa bavis so svojimi ľuďmi, čiže úplne izolovaná nie si. Tí druhí, s ktorými si menej rozumieš, nuž čo. Ja sa napríklad tiež nikdy nevnucujem, zatiaľ som napriek tomu mala dobré vzťahy a dokonca má ľudia sami vyhľadávali, keď potrebovali poradiť. Keďže mi to v práci išlo. Takže k rade. Ohľadom bežnej komunikácie v práci by som veľa nemenila, vyzerá podľa mňa v poriadku, že sa nevykecavas po pracovnej dobe. Ľudia musia pochopiť, že máš rodinu a záľuby. Avšak, z tých 4 team buildings by som sa obetovala aspoň 1x ročne. Nie je to síce tvoja povinnosť, ale pokiaľ máš aspoň trochu normálnych kolegov, mohlo by to byť ok. Ak sa ti nebude páčit, tak tam už neprídeš a hotovo. Neviem ani, ake mas iné pracovné možnosti, ale do budúcna by som tiež rozmýšľala aj o lepšie platenej práci, ak je taká možnosť. I keď, ten odchod o 14.00 znie celkom zaujímavo a mnohí môžu o tom iba snívať.

@anonym_c40164 ďakujem🙂

autor
4. nov 2025
@jana_eyre_2

my sme v práci veľký kolektív a sú medzi nami aj takí, ktorí sú ako ty.. a ja neviem či som divná, ale mne to príde úplne normálne.. každý je iný - niekto je druznejsi, niekto zase nie.. v živote by ma nenapadlo toto niekomu vyčítať.. ja som rada, že sme dobry kolektív ale podľa mňa sme ním preto, lebo neriesime a nesudime ľudí ktorí o ten kolektív až tak nestoja.. do práce primárne všetci chodíme najmä kvôli peniazom a dobré vzťahy sú bonus.. ak ten bonus niekto nechce je to úplne jeho vec a fakt sa čudujem aj príspevkom v diskusii.. asi som fakt divná, že v tomto nevidím nič čo by mohlo kolektívu prekážať..

@jana_eyre_2 radosť pracovať s človekom ako ty 🙂

sono2
4. nov 2025

Pokiaľ k tomu nemá čo povedať šéf a je s tebou spokojný, je to v poriadku. Ja by som to viac neriešila.

sono2
4. nov 2025
@anonym_4fe15e

poznám to. tiež sa mi nechce kecať keď vidím akí sú ľudia závistliví a hlavne falošní. do oči pekne a poza chrbát osiera s kým sa pred chvíľou bavil. Neznášam .
radšej menej kámošov, ale nie falošných.
len pozor, aby si pri znižovaní miest nešla von medzi prvými. Nie si kámoška s nikým - nikomu nebudeš chýbať.

@anonym_4fe15e tak, ja myslím, ak je kvalitná pracovníčka tak sa nemusí ničoho báť. Určite nepôjde pri vyhadzovani šéf medzi zamestnancov a bude sa s nimi radiť, koho vyhodiť a koho nie. Tiež nemusím to debatovanie, Nemá na to nikto čas a ani u nás nikto nezostáva po pracovnej dobe debatovať. U nás závisia výsledky a presnosť práce. Či sa bavím s kolegami mimo prácu nikoho nezaujíma.