V práci to nezvládam
Ahojte dievčatá. Musím sa vyrozprávať pretože to nikde inde nemôžem povedať. Na začiatku tohto roku som chytila silnú infekciu na pľúcach čo zapríčinilo že som musela ostať dva týždne doma. Nevedela som rozprávať, ani poriadne jesť. Všetko ma bolelo. Avšak každé ráno som vstávala k počítaču a pracovala pretože som na svojej pozícií sama (technický odbor) a oddychovať sa mi nedalo pretože mi kolegovia volali každú hodinu.
Odmietla som ďalšie vyšetrenia pretože som sa bála že ma vedúca vyhodí hneď ako sa vrátim z PN.
Stalo sa horšie. Odkedy som sa vrátila, je na mňa neustále nahnevaná, neustále ma kontroluje, vo všetkom čo robím nachádza chybu, kričí, poučuje, spýta sa ma tú istú otázku 5x až ma totálne "domotá" a potom ma vykričí ešte raz.
Nemám zatiaľ ešte kam ísť, ale aktívne si hľadám nové zamestnanie.
Písala som aj na UPSVaR ale tam mi bolo povedané že majú iné veci na práci než riešiť "komplexy" mladej ženy. Nechala som to teda tak.
Je apríl, a vedúca nepoľavuje. Môj zdravotný stav sa medzitým zhoršil, rapídne som schudla - i keď už predtým som mala problémy s jedlom - a teraz sa ťahám od doktora k doktorovi, samé zlé výsledky snáď všade. "Vypracovala" som sa až k arytmii. Bojím sa jej čokoľvek nahlásiť pretože viem že ma "vyzjape".
Na mojej pozícií sa vystriedalo už sedem ľudí, a ja som chcela dokázať aj sama sebe že to zvládnem. Vyprosila som si teda posilu, no po tom sa ku mne začala správať ešte horšie. Všetci ostatný kolegovia vidia ako sa ku mne správa, no nik sa ma nezastane, aj so strachu že by mohli prísť o svoju prácu.
Ja už neviem ako ďalej. Každé ráno pred tým než idem do práce vraciam, v práci som nesvoja, mám silné úzkosti, ba dokonca už badám sama na sebe že nedávam pozor keď prechádzam popri ceste.
Lekár mi navrhol dlhšiu PN. Myslíte že by ma počas PN mohla prepustiť?
@kristinaanna keď som potom komunikovala s pani na inšpektoráte po telefóne - zhodou okolností teta mojej spolužiačky so strednej školy - povedala mi že takéto telefonáty/sťažnosti denne riešia a vraj mala asi kolegyňa zlý deň.... odvtedy som neskúšala, pretože som sa bála že budem odbita zasa.
@littleblueflower dievca zlate, 27 rocne.. chod na PN, neries nahlasovanie na upsvar (tam nic nefunguje) a po par mesiacoch PN nastup do novej prace. Ja mam 31, po 5 rokoch som odisla z idealnej prace, lebo som chcela zmenu. Moj inak mily ocko stale opakoval, ze on sa "nikdy nevzdal", vydrzal v prvej praci vsetko za 36 rokov.. v druhej praci bolo dobre prvych 6 mesiacov, potom na mna zasadol sef, ktoreho som upozornila na chybu v programoch. Hovorila som si, ze to vydrzim, ze to nevzdam.. zacala som mat stresy a bola som nervozna mimo pracovnej doby.. potom som si povedala, ze co tam chcem akoze vydrzovat? Ze som "nikto" za almuznu? Ja, co dobre viem aka som skusena v odbore..dala som vypoved po 8 mesiacoch "vydrzovania".. teraz mam novu pracu, plat mi tiez robi radost..neboj sa zmeny, nic nemusis vydrzovat!
@littleblueflower neviem akú máš zmluvu, ak máš na dobu neurčitú a bude ta chcieť prepustiť, musí ti dať trojmesačné odstupné.
.. ty si uvedomujes, ze to niesu len tvoje pocity ale realne ta sikanuje ?? nic nestoji za znicene zdravie.. a nik nema pravo sikanovat..ved sa spamataj a uvedom si co sa to deje.. normalne si zapni nahravanie na svoj mobil ked pojdes tej nadhere oznamit, ze koncis a jej vysup si nahraj a potom ju postras , ze to posunies aj na najvyssie sefstvo popripade podas trestne ..uvidis ako sklapne ..ja by som si to kludne nahrala aj inokedy a poriadne jej to osolila kym by som odisla ..
@littleblueflower v prvom rade by som si zacala odkladat mailovu komunikaciu s nadriadenou kde je zjavne ako sa po tebe vozi, nahrala by som si na telefon ako po tebe ziape, ponizune ta atd., ak je tam medzi kolegami aspon jedna normalna dusa, poziadaj ju ci by v pripade nutnosti pred personalnym svedcila…, akonahle dostanes od lekara potvrdenie o PN, tresni dvermi v robote a zacni mysliet vylucne na seba - svoje psychicke a fyzicke zdravie, ak by mala nahodou sefka potrebu vyvolavat oznam jej pokojnym hlasom, ze komunikujes o jej bossingu so svojim pravnikom a pripravujes dalsiu staznost na personalne a pre jej nadriadeneho…
@littleblueflower Zažila som to isté, akurát od kolegýň. Tiež som ochorela, korona, nález na pľúcach. Keď som sa po 2 týždňoch vrátila, hneď po mne začali vrieskať ako som si dovolila byť 2 týždne doma. Pritom nikto za mňa prácu nerobil. Odvtedy niekoľkokrát denne ma zneisťovali, vysmievali, kričali, no proste presne to isté, čo píšeš. Akurát kolegyne, ktoré sedeli so mnou v jednej kancelárii. Ja si po hlave skákať nenechám, tak som im povedala, že si neprajem aby sa so mnou týmto tónom bavili. Chvíľu bol kľud, o pár dní to isté znova. Skúšala som to riešiť s vedúcou nech ma posadí inam. Tiež ma vysmiala, že to sú žabomyšie vojny. Ja som už to neustále napätie nezvládla. Tiež ma sledovali čo presne kedy robím a všetko kritizovali. Schudla som, nespávala som, v noci mi búšilo srdce. Rozhodla som sa odísť. A poviem Ti ešte veľmi dlho som sa spamätávala. Dlho ma vytláčali blbé poznámky ľudí, či som to nemohla nejako prekonať, prehliadať... Nie nemohla. To sa nedá keď sa to deje takto dlhodobo.
Inak to čo na tom UPSVaR je nejaký poradca, alebo čo? A prečo to takto debilne riešil. Ja teda nie som mladučká 15 rokov som mala skvelých kolegov, vždy som s každým vychádzala až v tejto práci a tiež po PN -ke som zažila takúto doslova šikanu. Určite nie som mladunká a preto sa to stalo. Proste som naďabila na sliepky a nedokázala som znášať ich ďobanie. To sa nikdy nezmení aj keď čo spravíš. Keď s tým vedenie nič nespraví, nepreloží Ťa pod inú vedúcu, tak sama si s tým neporadiš.
@littleblueflower Inak viem presne o čom píšeš, keď píšeš, že máš strach. Aj ja som cítila ten tlak: Z jednej strany, že čo teraz bude, čo keď si nenájdem hneď prácu a z druhej strany stavy, že som ani nevnímala kadiaľ idem, aj pri šoférovaní, to už bolo až nezodpovedné, že v takomto stave chodím do práce, až keď som odišla som si uvedomila, že som vôbec nežila. Ja som potrebovala skolabovať v práci, prišiel pre mňa manžel a povedal mi, že už tam viac nepôjdem. Človek v tom stave nedokáže sebakriticky uvažovať.
Ale bolo mi smutno, keď ja som to brala ako svoju prehru a ešte mi nejaká "mudraňa" povedala: To si nemohla vydržať? A dokedy? Kým ma neodvezú nohami napred?
Ist na PN pocas toho ta nemoze vyhodit a hladat si pracu, ked si najdes daj vypoved.
Ufffffffffff, tak toto si vazne neviem predstavit :D ty si chora pracovala a nesla na PNku? Pocas PN ta zamestnavatel nemoze vyhodit a absolutne mu nemusis dvihat telefon, ked to zneuziva a nerespektuje, ze si praceneschopna. Vazne by som si nenechala takto srat a hlavu a uz vobec nie a ukor svojho zdravia. Pekne daj vypoved a zaroven si hladaj pracu... ak mas odpracovane 2 roky na TPP tak dostanes aj podporu z uradu, ale keby aj nie, vsetko je lepsie ako toto. Ty mas strach, ze prides o pracu, ale ona by mala mat strach, ze tam nikto nebude chciet robit. Ver mi, ze si najdes ovela lepsie.
@power_of_now Ja som tiež mala takú prácu a ešte potom so mňa robili debila, že to sa takto nerobí, že ostanem na PN a nerobím, že tu sa robí aj počas PN a počas dovolenky sa treba tiež pripnúť keď aj na hodinu. Podotýkam, že ani jedna nebola manažérka za 2000€, všetky pod 1000€ zarábali a išli sa zodrať a keď to niekto nechcel, tak bol nezodpovedný a neschopný. Tiež som odišla. A uvažujem kam sme sa to dopracovali, že človek nesmie ochorieť ani ísť na dovolenku bez toho aby vkuse nemusel byť pripnutý na pracovnom počítači?
@power_of_now Ďakujem krásne... máš pravdu, len ja mám v hlave akýsi blok, proste toto sa mi nikdy nestalo, nikdy mi takto ľudia nerobili zle, napriek, ale som dnes u lekára tak mu vysvetlím situáciu a spýtam sa či by mi nemohol dať PN...
@anetka34 presne... včera keď som sa pripomenula s lekárom dnes, tak na mňa vyletela opäť že ona mi priepustku neuzná, aj keď zo zákona musí... uvidím ako to dopadne dnes, ale mám dobrého obvodného lekára, takže verím že to bude fajn
@littleblueflower Nemala si ísť na priepustku ale na PN , keď je až takáto situácia a si v takom zlom stave. Treba zmeniť prácu. Zaniesť PN, hneď aj výpoveď a oznámiť jej, že počas PN už nepracuješ. Ak bude chcieť vedieť prečo, povedať dôvod: pretože sa necítim ocenená a nebudem pracovať niekde kde ma zhadzujú a kričia po mne. Nech nájde niekoho kto Ťa zastúpi.
Dufam,ze zajtra tam uz nejdes a si na pn.Daj si do poriadku zdravie a potom sa v kludr rozhodni co dalej.Rodicom nepomoze ked niekde skolabujes alebo skoncis v nemocnici.Drzim palce.
@littleblueflower dievča zlate sledujem túto komunikáciu uz dlhsie teda moc sen nechodím len som bola zvedavá ako to s tebou dopadne držím ti palce fakt musíš urobiť rázny krok neboj sa bed ti nikto hlavu neodtrhne nemôžeš si nechať donekonečna skajat po hlave oni vidia ze môžu tak neprestanú stopnúť môžeš len a len ty. Z duše neznášam nespravodlivosť a to čo sa tebe deje je horšie to je šikana len je smutne ze sa nikto nezaujíma a nezastara do ten tvojej šéfky ze je to takto všetko prechádza uz dlhsiu dobu...ale to je jedno hlavne sa ty musíš zastať sama seba a uvedomiť si ze každý ma svoje hranice a tie tvoje uz daaaavno prekročili len si ich nezastavila držím ti palce naber silu a ukončiť tam raz a navždy a ver mi ze to rozhodnutie ta potom posilní 🤗💪💪💪

@littleblueflower Ked nadriadeny neriesi sikanu, treba ist na HR. Ked ani oni nic, treba to nahlasit priamo na inspektorat prace. Ale naozaj chod na PN, zdravie je dolezitejsie ako zakomplexovani manazeri