icon

Vyčleňovanie z kolektívu kvôli veku

2. jan 2026

Pekný večer, pracujem v školstve, mám 42 rokov. Posledné dva roky riaditeľka prijala veľa absolventiek alebo mladých žien do 30 rokov. Sú to fajn kočky, snažím sa byť každej nápomocná. Problém je v tom, že sa skupinkujú, čo je prirodzené ale poviem tak, že ženy nad 40 neberú veľmi do kolektívu. Aj keď v práci sa rozprávame, smejeme, radíme si. Mrzí ma to lebo si o sebe myslím, že som ešte duchom mladá, vtipná, aktívna. Myslíte, že je to problém, keď je medzi nami 12 - 15 rokov na nejaké priateĺské vzťahy? Moja naj kamarátka má 32 rokov a vôbec necítime nejaký vekový problém. Veľa mojich rovesníčok v práci nemám. Máte kamarátky staršie od seba aj o 10 a viac rokov? Beriete kolegyne o 15 rokov staršie ako tety? Ďakujem za názory.

biba_18
Včera o 00:02

ja som mala dobrý vzťah s kolegyňou vo veku mojej mamy a moja mama sa doteraz stretáva s kolegyňou ktorá je od nej mladšia o 30 rokov 😏

autor
Včera o 00:07
@biba_18

ja som mala dobrý vzťah s kolegyňou vo veku mojej mamy a moja mama sa doteraz stretáva s kolegyňou ktorá je od nej mladšia o 30 rokov 😏

@biba_18 ja mám kamarátky aj o 15 rokov mladšie aj o 15 rokov staršie. Nikdy som nepozerala na vek ale na to ako sa s daným človekom cítim. Len tu vidím, že sa skupinkujú ženy tak do 30 rokov. Niekedy mám pocit, že ma berú ako svoju mamu. Aj keď tým 23 ročným teoreticky byť môžem.

zitaje
Včera o 00:13

Ja asi celkom nerozumiem, v čom je problém. Ste len kolegyne, nemusíte byť aj kamošky. Ak sú vzťahy korektné a viete normálne spolupracovať, keď je to potrebné, neriešila by som.

ninuska36
Včera o 00:15

@anonym_autor Tiež som pracovala v skolstve 6 rokov. V mojom kolektíve boli takmer samé dôchodkyne a boli to najviac super ženy. mám 32 a najviac som si rozumela so staršími aj o 20 rokov 😇

maranta_leuconeura
Včera o 00:31

A co ti pomozu nase skusenosti? Ved zalezi od konkretnych ludi, ked ta medzi seba neprijmu, tak s tym nic neurobis. Ja z 20 kolegyn v praci povazujem za kamaratky 2 (v zmysle, ze sa stretneme aj mimo prace) a to vychadzam so vsetkymi 20, hoci par ich nemusim. Vekovo su mi podobne, jednoducho mame o com, rovnake problemy mladych ludi. Ako temy o dochodku, ufrflanom muzovi alebo vnucatach ci rylovania na zahrade ma nebavia, cim samozrejme nechcem starsie zeny nejak skatulkovat, ale o brani hypo, svadbe a ci aktualnych trendoch vo vychove deti (nie spred 20 rokov) sa s nimi moc bavit neda 🤷🏻‍♀️

vkatush
Včera o 02:23

Veľmi záleží na ľuďoch. My sme v kabinete kombo od 20 do 60. A všetky sme si sadli ako mladé pubertiačky 😂 ale zato sú vedľa v iných kabinetoch baby a ženy, s ktorými dokážem okomentovať maximálne počasie 🤷

anonym_68ea8b
Včera o 05:46

@anonym_autor Pracujem v školstve. Mám tiež okolo 40-ky a berem všetky kolegyne. Selektujem len 1 či 2,čo si o nich myslím svoje a robia zlobu. Prečo Ťa to vôbec trápi? Venuj sa kolegyniam,ktoré stoja za to. Čudujem sa, že sa vôbec máš čas v školstve týmto zaoberať. Lebo ja mám toľko roboty, keď som na pracovisku, že som rada, keď stihnem ísť na WC.

anonym_b34df5
Včera o 06:48

@anonym_autor moja kolegyňa je mladšia o 16 rokov, rozumieme si perfektne, stretávame sa aj mimo práce, to aj s ostatnými kolegyňami, tie sú okrem jednej všetky mladšie o vyše 10 rokov. Tiež mám dve kamarátky staršie o 9 a 10 rokov, myslím, že je to ľuďmi, nie vekom. Aj tým, či ste na rovnakej vlnovej dĺžke ako sa hovorí, či máte spoločné témy na rozhovor. A v škole predsa nepotrebuješ mať z kolegýň kamarátky, rob si svoje, mňa by vôbev netrápilo, že sa skupinkujú a mňa medzi seba neberú. Možno by som bola aj rada, ja veľmi nie som na rozhovory typu čo budeš variť, čo hovoríš na posledný diel seriálu a ktorá robí najlepšie nechty v meste

4stanka4
Včera o 07:06

Keď som nastúpila do prace tak som bola mladá 24 ročná žaba a kolegyne som mala o 30 rokov staršie. Zo začiatku to bol masaker lebo ma neprijali k sebe ale postupom času sa to upravilo a zobrali ma k sebe pod ochranné krídla. Najskôr ma brali tak ze mlada=sprostá co ona môže vedieť ale potom videli ze viem a nasli sme si k sebe cestu.
Teraz si piseme/voláme často aj keď už spolu nepracujeme (každá sme z iného kúta SR) takže by som na ten vek až tak nepozerala.
Ako bolo spomenuté vyššie kamarátky byť nemusíte, stačí ze sa rešpektujete

mimikarol
Včera o 07:20

Podľa mňa je to o ľuďoch. V práci som si rozumela s 20 ročnou aj 53 ročnou kolegyňou, ja som mala krátko pred 40tkou.

muchotrafka298
Včera o 07:31

To nie je o veku, to je mentalnom nastaveni. Ja sa do prace nechodim kamaratit, chodim tam zarabat peniaze. Snazim sa vychadzat s kazdym, aj ked je pravda, ze s o 20 rokov mladsimi si nemam velmi co povedat. ja sa nepohybujem vo svete party, klubov, diskotek, co je ich svet.

anonym_3f55e8
Včera o 07:44

Prepáč ak to niesi Ty, ale načo riešiš kamarátky a skupinkovanie sa v práci? A ešte učiteľka … veď prídem do práce, odrobím si a idem domov - v Tvojom prípade za kamoškami o 15 rokov staršími alebo mladšími. Potrebuješ súrne ďalšie kamarátske vzťahy v práci? Ja toto nechápem … na mna presne takto veľa ľudí v práci tlačilo a pôsobí to úplne opačne, od takých ľudí sa kamarátsky dištancujem, sú to kolegovia … silou mocou nemusíš v práci sa s každým kamarátiť ľudia sú rôzni a možno to vôbec nieje o veku ..

anonym_165006
Včera o 07:59

Moja naj kamoska oslavuje tento rok 40. Ja mam 27. Takže možno im nesedíš len ako človek alebo majú pocit, že máš iné záujmy vo svojom živote.

anonym_a8b5b5
Včera o 08:02

@anonym_autor podľa toho čo si napísala vôbec nemám pocit, že by ťa vyclenovali z kolektívu. Sama si napísala, že v práci sa rozprávate, smejete, radíte si. Nechápem v čom je problém, ste kolegyne a vychádzate spolu dobre. Nemusíte byť naj kamošky, tie máš inde. Uber z očakávaní, lebo budeš z toho frustrovaná.

dskjhfdlkdjhl
Včera o 08:33

@anonym_autor Ako si prisla na to, ze Ta vyclenuju kvoli veku?

anonym_744fe1
Včera o 08:42

mozno trochu uber z toho "snazim sa byt napomocna"
ak nechces aby ta tak brali ako popisujes a daj im priestor

anonym_9feab5
Včera o 08:46

Urcite to nie kvoli veku. Robim v skole,mam kolegyne aj o 20r.mladsie a bavime sa ako rovesnicky. Naopak mam aj kolegyne/kolegov po 60-tke a tiez sa bavime ako rovesnici. Problem nebude vo veku.

anonym_eef57d
Včera o 16:43

podla mna to vekom nebude... ak mas ten pocit hladaj chybu niekde inde.. ale ako pises v praci sa bavite etc tak co este ocakavas? mlade ak su slobodne a bezdetne maju ine starosti ako ty a je normalne ze skor pojdu spolu von ako s tebou -tetou od rodiny ... ak sa aj ta prejavujes v praci .. mozno ak ti ide o ten kontakt mimo prace-skus urobit ty prvy krok a pozvi ich na kavu ci neaku akciu v meste

petrahl
Včera o 16:50

@anonym_autor v predoslej praci patrila medzi moje naj kamky kolegyna o 15 rokov starsia a dvaja kolegovia starsi o 30 rokov.

Absolutne toto neriesim, ci je niekto mladsi, ci starsi. Bud to ladi, alebo to neladi.