icon

Vyhadzov z práce - ako to vysvetliť na pohovore?

konik789
18. aug 2023

Ahojte!
chcela by som Vás požiadať o radu ako by ste pristupovali k nasledovnej situácii. Žiaľ, po 3 mesiacoch skusobnej doby so mnou zamestnávateľ ukončil pracovný pomer. Sef toto svoje rozhodnutie nijako nechcel bližšie konkretizovať, mozem sa len domnievať, ze som mu nezapadla do jeho “dream teamu”. Aj napriek krátkemu pôsobeniu vo firme to bola pre mna cenná skúsenosť, ktorú som si uviedla do životopisu a tu teraz nastáva kamen úrazu. Ako pri pohovoroch tuto informáciu odvôvodniť recruiterovi, aby som si nenasypala popol na hlavu a mala šancu uspieť? Klamať nechcem, ze som z práce odisla v skúšobnej dobe dobrovoľne, obávam sa, ze by si tuto informáciu mohli u predošlého zamestnávateľa sami telefonicky overiť.
Dakujem vam za názory!

Strana
z2
zaba21
18. aug 2023

Ešte pre autorku: ja som sa snažila vždy na pohovoroch držať skutočnosti, ani životopis príliš neprikrášlovať. Na pohovor som sa snažila vždy pripraviť a odhadnúť, aké otázky by mohli zamestnávateľa zaujímať. Pokiaľ sú v životopise nejaké zvláštnosti, treba si premyslieť diplomatickú odpoveď. úplne presne ti to pre tvoj prípad napísala
petamich

babulkomale
18. aug 2023

@petamich bezny personalista sa strati uz po druhom riadku 😃

petamich
18. aug 2023

@babulkomale to si nemyslim 🙂 skor ten co tam nema co robit na tych vyberkach, lebo ak ma nezaujima odpoved, na co sa pytam a na co robim pohovory ale to je moj osobny nazor (a to som uz viac nez zopar pohovorov absolvovala na oboch stranach)

ja osobne mam zopar skusenosti, ze ak by som hodnotila spolocnost, podla ludi, ktori robili so mnou pohovor alebo boli drzitelmi titulu recruiter/personalista/HR partner, tak by som tam v zivote pracovat nesla, lebo otras

melanta
18. aug 2023

"Neviem". Úplne jednoducho a výstižne. Nevieš prečo, tak aj odpoveď nech je že nevieš. Prípadne môžeš doplniť, že do ukončenia si dostávala poztiívne spätné väzby, preto to pre teba bolo prekvapenie. A finito. POkiaľ kandidát za 5 rokov nevystriedal 5 a viac zamestnaní, tak ma nie pri každom zamestnaní zaujíma dôvod jeho odchodu.

melanta
18. aug 2023

@jj298 vôbec to nie je rozkazovačné, čo písala Alenka. Tak ako si vyberá zamestnávateľ, koho prijme, tak si predsa vyberá aj kandidát, či daného zamestnávateľa chce. Kandidát má napríklad úplne plné právo informovať sa na všetko, vďaka ťomu získa prehľad, či v zamestnaní dostane to, čo očakáva. A to, že niekde ľudí na pohovore zaujíma len to, či je človek ochotný robiť nonstop, áno, aj také sú, žiaľ. Hoci aj nekvalifikovaná fyzická práca sa má robiť na ľudskej úrovni a s úctou k človeku. Je žiaľ na ľuďoch, že často ostávajú v podmienkach, kde sú ich práva porušované, nedávajú podnety na IP či iné kontrolné orgány. A potom takéto firmy v podstate nemajú dôvod meniť niečo, keď ľudia sú ochotní muklovať za almužnu a s teroristom nad sebou.

tanyan
18. aug 2023

Pomerne neutrálne znie aj odpoveď: Nedohodli sme sa na pokračovaní spolupráce po skúšobnej lehote.
Často aj personalisti medzi sebou komunikujú a poznajú zvyky jednotlivých firiem navzájom. Taktiež sledujú aj konkurenčné ponuky a všímajú si, ktoré pozície v ktorých firmách sa objavujú častejšie. Neoplatí sa prikrášľovať alebo zatĺkať. Niekedy sa to stáva aj pri zmluvách na dobu určitú, že jednoducho uplynie čas a ďalej sa v spolupráci nepokračuje. Niektorí zamestnávatelia využívajú takto aj skúšobnú lehotu na využitie aktívneho zamestnanca na 3 mesiace v cene nástupného platu a potom si radšej nájdu ďalšieho akoby sa mali dlhodobo zaväzovať.

melanta
18. aug 2023

@tanyan Nedohodli sme sa na pokračovaní spolupráce po skúšobnej lehote - to práveže absolútne neznie neutrálne. To znie akože ukončili to s človekom pre problém, tak to pekne nazvem. A hlavne to v tomto prípade ani nie je pravda. Keďže autorka nevie dôvod, ona sa s nikým nedohodla. Čiže lepšie povedať "neviem", ako vravieť niečo, kde hneď zbystrím.

tanyan
18. aug 2023

@melanta Vždy je to uhol pohľadu, ktorý je ovplyvnený osobnými skúsenosťami. Ja som napríklad ukončila jedno moje zamestnanie počas skúšobnej lehoty, lebo ja ako zamestnanec som už nemala záujem tam pracovať. Pokiaľ nie sú aktuálne podmienky akceptované oboma stranami alebo sa nezmenia k spokojnosti oboch strán, tak nie je dohoda...

rebrambora
18. aug 2023

Tie rady, ze nedavat si to do zivotopisu prosim ta vymaz z pamate. Patri to medzi pracovne skusenosti a ako by si vysvetlila chybajuce mesiace? Klamstvom? To nieje pristup hodny zodpovedneho zamestnanca.
Odpoved od HR slecny tu uz mas. Ak by prisla otazka, tak jednoducho sa nedaj rozhadzat a kludne odpovedz.

babulkomale
18. aug 2023

@petamich ale napisala si to velmi pekne

pribinak
18. aug 2023

@rebrambora nemáš pravdu. V CV nemusíš mat prácu deň za dnom. Kopec ľudí si užije volno, oddýchne si, urobí si prieskum trhu, cestuje, študuje, venuje sa rodine, ….

Ide o to, že tu medzeru vie vysvetlit a obhájiť
A sú pozície kde sa na pohovore pýtame len na najdôležitejšie pracovne pozície či projekty
Mna nezaujíma kde robil pred 10 rokmi ak to nemá súvis s terajšou pozíciou

rebrambora
18. aug 2023

@pribinak stale je to ale klamstvo.

pribinak
18. aug 2023

@rebrambora nie nie je, veľa ľudí to tak naozaj má
A naozaj nie si povinná uvádzať do CV doslova každý prd
Ja by som 3 mesačnú prácu do CV nedávala najmä ak skončila takto

oriesocek
18. aug 2023

@alenah31 pozeram tvoje odpovede a teda na pohovorch sa takto nepýtam a ani by som neocakavala odpovede, ake dávas. Za mna su trosku drze tie odpovede a áno, na to preco ukoncil pracovný pomer za pár mesiacov sa na pohovore pýtam (čo ich k tomu vedie - ak mu nesadne práca - lebo je iná ako bola uvedená pracovná nápln, prípadne kolektív, atd. Dá sa slušne odpovedat bez toho, aby to bolo drzé. Pokial viem otazka preco niekto skoncil v predchadzajucej práci nie je ani mimo, ani diskriminačná a je uplne prirodzená. Pohovory robím rovnako uz dlho, nie z hladiska HR, ale z hladiska odborníka (mám na to aj patricné vzdelanie aj z oblasti personalistiky - rozumej VS).. Ja sa zase nepýtam otazky, ktoré si kandidát dopredu pripraví s personalkou, ktoré su vsade uvedené ako typicke otazky na pohovore - naucené odpovede ma nezaujimaju... a ani kde sa vidi za 5 rokov, aké má 3 dobre a zlé vlastnosti, atd. a odpoved od
@petamich je super, to je za mna správny pristup kandidáta....

petamich
18. aug 2023

@babulkomale ale pravdu mas, ze aj dvomi vetami by sa dalo 😂 to uz je moja osobna (aj pracovna) deformacia 😀

cessy01
18. aug 2023

@konik789 ja teraz tiež chodím po pohovoroch, poviem ti ze ja som po 9rokoch nastúpila do novej prace a po 3mesiacoch dala výpoveď posledný týždeň skúšobnej doby. Pýtali sa ma na to raz a povedala som pravdu. Viem že je to iné že ja som dala výpoveď ale neklam nieje to správna cesta. Mne dokonca na jednom pohovore šéf firmy povedal že je rád že som nezostala na mieste kde sa mi nepáčilo urobil to veľakrát aj on . A to sa ma na to nepýtal sama som mu to nadhodila že tá posledná pozícia bola...

taminka1986
18. aug 2023

@alenah31 naco tam ma davat nieco, kde sa zdrzala necele 3mesiace a skoncila? A zvlast ked to nechce rozmazavat u buduceho potencialneho zamestnavatela

Strana
z2