icon

Zamestnávateľ mohol ukončiť pracovný pomer po rodičovskej dovolenke?

freeja
22. máj 2024

Dobry den, prosim, 19.jula mi konci rodicovska dovolenka s druhym dietatom, rodicak bol retazovy. Oznamila som veducej svoj zaujem vratit sa na pracovne miesto, no bolo mi oznamene, ze ziadne pre mna aktualne nema, ze ak sa do toho jula nic vo firme neuvolni, dojde k vypovedi s odstupnym. Je prosim toto koser postup? Bola som v tom, ze miesto by malo byt garantovane. Dakujem

Strana
z2
mamina7070
22. máj 2024

ano standardny postup, po tolkych rokoch ziadne prekvapenie

veronikaszabova
22. máj 2024

@freeja jasbe, ze ti moze dat vypoved.

pe_mi
22. máj 2024

@freeja povinnosť si splnil,že ti miesto držal.ale asi sa mu zapáčil za tie roky zástup za teba alebo si chce nasadiť niekoho zo svojich.radsej ti dá odstupné a papa
Není to príjemné,treba s tým rátať.uplne ťa chápem.
Na akej pozícii si ,ak to nie je tajomstvo alebo v akom odvetví robíš ?

viestta
22. máj 2024

@pe_mi miesto su povinni drzat len pocas materskej, pocas rodicaku je len zamestnanec, ale miesto jej nikto drzat nemusel, ak sa vracia po rodicovskej a zamestnavatel pre nu nema miesto moze jej dat vypoved pre nadbytocnost. Zamestnavatel nic neporusil.

pe_mi
22. máj 2024

@viestta ďakujem za usmernenie 👊

sheila121
Odpoveď bola odstránená
freeja
autor
Autor odpoveď zmazal
freeja
autor
Autor odpoveď zmazal
eva233
22. máj 2024

Áno je to štandard. Skúsila by som sa okrem odstupného dohodnúť aj na ukončení PP dohodou, vziať si po ukončení RD jeden deň dovolenky a zvyšok preplatiť a následne ukončiť PP dohodou aby vyšla najvyššia podpora.

tiika
22. máj 2024

@freeja je to bezne, avšak žena po návrate z MD ale i RD ma nárok vrátiť sa na svoje povodne miesto (neviem odkiaľ máte, že po RD nie). Tu nehrá rolu dĺžka,žiadne take obmedzenie v ZP nie je.
Avšak ak návrat na povodne miesto z dôvodu jeho zrušenia (v rozhodnutí o zmene org.štruktúry nie obsadenia inym zamestnancom) mozny nie je, zľ ta môže preradiť na iné miesto podľa PZ, čiže s rovnakou náplňou prace.
Ak ani toto nie je možné, môže ti dať výpoveď s odstupným či uzatvoriť s tebou dohodu s odstupným.

viestta
22. máj 2024

@freeja materska dovolenka, teda tych cca 6 mesiacov co si poberala matersku, tak su ti povinni drzat miesto a musia ta vratit na rovnake miesto. Ty sa vracias po rodicaku, vtedy ti miesto drzat nemusia, ak maju tak ti maju dat robotu podla zmluvy a kvalifikacie hocikde v ramci podniku.

hugigugin
22. máj 2024

@freeja to je materská dovolenka 34 týždne, potom už nie.

tiika
22. máj 2024

@viestta prosim ta, môžeš mi dať odkaz na zákon, v ktorom je toto uvedené, že po rodicaku ti miesto držať nemusia? Ja som si istá, že toto je nesprávna informácia. Prosím nešír ju.

ksebejka
22. máj 2024

@viestta nie je to pravda. Miesto je jej. Museli by ho zrušiť v štruktúre, aby sa naň nemala právo vrátiť

melanta
22. máj 2024

@tiika takže ešte raz:
§ 157
(1) Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení dôležitej osobnej prekážky v práci, ktorou je materská dovolenka, otcovská dovolenka, osobné a celodenné ošetrovanie chorého člena rodiny podľa osobitného predpisu alebo osobná a celodenná starostlivosť o fyzickú osobu podľa osobitného predpisu, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko.

Čítaš? Materská dovolenka. Iba materská dovolenka. Rodičovská nie.

melanta
22. máj 2024

@ksebejka miesto nie je jej. @viestta má pravdu, nárok na miesto je po návrate po materskej. Autorka sa vracia po rodičovskej.

melanta
22. máj 2024

@tiika zákonník práce, §157 viď vyššie vypísaný. Hovorí iba o nároku držať pracovné miesto po materskej dovolenke. Nie po rodičovskej dovolenke.

tiika
22. máj 2024

@melanta A ty čítaš aj nižšie či len prvé riadky? To ozaj je problém si pozrieť o bod viac? Ne tam sj rodičovská dovolenka!!!

lubka73
22. máj 2024

treba si precitat aj odsek 2 nie len 1
§ 157
(1)

(2) Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

freeja
autor
Autor odpoveď zmazal
melanta
22. máj 2024

@tiika viem čo je v zákonníku nižšie. Treba však vedieť nielen čítať, ale aj porozumieť textu zákona. Ja si nepotrebujem prečítať riadok nižšie, ja zákonník ovládam.
@freeja ak pre teba nemá pracovné miesto, ponúkne ti náhradné, ak nemá ani to, výpoveď s odstupným. Odporúčam radiť sa s ľuďmi, ktorý rozumejú zákonu, nielen vedia čítať. Takže ešte raz:

Ak pre teba nemá pracovné miesto, ponúkne ti náhradné, ak nemá ani to, výpoveď s odstupným.

freeja
autor
Autor odpoveď zmazal
nelca84
22. máj 2024

@freeja ano, to plati, ak to miesto este ma. Ale ak bolo medzicasom zrusene, tak dostanes vypoved z nadbytocnosti, bohuzial. Sama pises, ze ani za teba zastup nebol a len sa prepustalo.

mamina7070
22. máj 2024

@freeja ano po vrateni sa z RD mas byt zaradena na pracu a pracovisko ako pred RD
ale nepomozes si zamestnavatel urobil organizacnu zmenu a si nadbytocna
ak mas zaujem pracovat v BA by nemal byt problem s pracou najdes si inu

viestta
22. máj 2024

@freeja ak v organizacnej strukture za tych 6 rokov tvoje miesto zrusili, tak sa nemas kde vratit. Veduca ti to povedala. Ak pre teba ine miesto nemaju (to ti tiez povedala), tak dostanes vypoved pre nadbytocnost. Vsetko je v sulade so ZP.

mamina7070
22. máj 2024

@freeja ak podpises dohodu o skonceni z nadbytocnosti mas narok na 3 mesacne odstupne a bez vypovednej lehoty
ak to vude vypoved tak 3 mesacne odstupne a 2 mesiace vypovednu s najskor nariadenim cerpanim dovolenky

tiika
22. máj 2024

@melanta Napísala si, “Hovorí iba o nároku držať pracovné miesto po materskej dovolenke. Nie po rodičovskej dovolenke.” K tomu si vypichla bod 1).
Ďalej to nemá význam komentovať.

freeja
autor
Autor odpoveď zmazal
viestta
22. máj 2024

@freeja ked sa robi nova organizacna struktura rusia sa miesta pre mimoevidencne stavy. A ano, mas pravdu, zeny su v kariere "potrestane" za to, ze su matkami. Nie je to fer, ale je to fakt.

mamina7070
22. máj 2024

@freeja pozri ak mas lepsiu pracu kvalifikovanu tak nie je dobre byt tak dlho mimo nej patrokov suvisle je proste vela
tebe sa to moze zdat nespravodlive ale kolko si tam odrobila pred nastupom na prvu matersku?

Strana
z2