icon

Výpoveď po rodičovskej dovolenke

maria898
2. júl 2021

Ahojte. Potrebujem poradit. Do roboty po rodicovskej by som sa rada vradila na stary flek ale bohuziql to z mojej strany nie je mozne casovo sklbit salym dietatom. A tal som navrhla zamestanavatelovi nasledovne od 7 do 15 a od 11 do 19.pracuke sa tam na 2 zmeny. V minulosti dovolil slobodnym matkam ako som aj ja aby pracovali len na jednu zmenu. Moju otazku som mu polozila uz pred 3 tyzdnami stale vyvolavam do prace a on sa stale nerozhodol. Uz ma to nebavi sa doprosovat. A preto sa pytam, som povinna podat vypoved alebo ak nenastupim do prace tak automaticky sa pracovny pomer ukonci? Isto mi ostalo dost dovolenky je povinny mi tuto dovolenku preplatit? Alebo ako to funguje? Mam potom narok na podporu alebo nie?

nafka0483
2. júl 2021

@maria898 Pracovny pomer sa samozrejme neukonci len tak. Ak sa nechces do prace vratit, tak to treba riadne oznamit - bud podat vypoved, alebo navrhnut dohodu. Pri skonceni PP sa nevycerpana dovolenka musi peplatit.
Je ale mozne, ze ti ju nariadi cerpat napr. pocas vypovednej doby.

Boli by ti vyhodne navrhnut vycerpat 1 den dovolenky a skoncit PP dohodou a mohla by si mat aj maximalnu podporu. Ak by zametsnavatel suhlasil s takou dohodou aty si nemala pocas RD ziadny iny prijem.

maria898
autor
2. júl 2021

@nafka0483 nie iny prijem som nemala, dakujem za radu skusim mu to navrhnut. Teda ale dobru podporu by som mala aj po vypovednej lehote je tak?

nafka0483
2. júl 2021

@maria898 Ak das vypoved az ked ti skonci RD a tym padom vypovednu lehotu napr. odpracujes, alebo budes cerpat dovolenku, tak sa ti podpora vypocita podla VZ, cize cca z tvojho platu.
Ak vycerpas len jeden den a PP ukoncite dohodou a zvysnu dovolenku ti preplati, tak budes maximalnu podporu.

maria898
autor
2. júl 2021

@nafka0483 aha dakujem za objasnenie

ofzuza
2. júl 2021

On je povinny zo zakona ti vyhoviet s pracovnou dobou.

nafka0483
2. júl 2021

@ofzuza Ak tomu nebrania prevadzkove dovody. A to ci tomu brania urcuje vylucne zamestnavatel. Cize na toto sa vie odvolat.

ofzuza
2. júl 2021

@nafka0483 vazne prevadzkove dovody. Napr by nieco prestalo fungovat a nie, ze sa mu nechce zmenit rozpis sluzieb.

nafka0483
2. júl 2021

@ofzuza Ano, vazne prevadzkove dovody. Ak ma smeny rozplanovane, tak kvoli jednej nevie rozhodit cely rozpis, musel by mozno poposuvat smeny vsetkym. To nevieme. Len som opravila tvoje tvrdenie, ze jej musi vyhoviet.
Ak zamestnavatel urci, ze tomu brania vazne prevadzkove dovody, tak nemusi. A toto rozhodnutie je vylucne na nom.

ofzuza
2. júl 2021

@nafka0483 je a nie je. Ked to da na sud, je velka sanca, ze to vyhra. Zamestnavatel musi preukazat, ze tam tie vazne dovody su. Take si viem prestavit v malom obchode, ktory by musel zavriet skor a pod. Nie niekde vo viaczmennej prevadzke ked chce robit len jednu zmenu.

nafka0483
2. júl 2021

@ofzuza Nevies hodnotit aka je sanca, netusim kde pracuje a ake tam maju podmienky.
Ak by ona bola na len na rannej, tak kto pokryje tu druhu smenu? Niekto bude robit stale len nocne?

ofzuza
2. júl 2021

@nafka0483 to ti pride ako vazny prevadzkovy dovod? Mne teda nie.

draik
2. júl 2021

@ofzuza
Ak by nemal ako pokryť poobedné smeny, tak to vážny dôvod je. Nemôže niekto robiť iba poobede/večer, ak bol prijatý do smennej prevádzky.

maria898
autor
2. júl 2021

@nafka0483 ono ja neziadam len rannu zmenu len proste nemoz3m tam byt na poobednej do 22.ono viem ze slobodne matky maju urcite vyhody v tomto aj vela zien u nas tak pracovalo ze chodili len rano no uz je toho proste moc a nechve to uz dovolovat. Bohuzial ja to chapem, len cakam uz dlhsiu dobu a stale som sa nedozvedwla verdikt. Tak neviem ci este cakat ako sa rozhodne alebo dat vypoved. Nastupit by som mala 22.7.tqkze uz vela casu nie je

nafka0483
2. júl 2021

@ofzuza Ano, je to vazny prevazdkovy dovod. Potvrdil ti to aj pravnik.

@maria898 Ja ta chapem, ale pochop ze ked ide napr. 5 liniek a na kazdej musia byt 2 operatori a smena je do 22 a ty potrebujes odist o 19tej, tak niekto pride namiesto teba od 19tej do 22hej na 3 hodiny? Alebo odstavia jeden stroj po tvojom odchode?
Mozno este vedel zladit zopar zien, ale ked ich je uz vela, tak proste to viac nedokaze. A to su prave tie vazne prevadzkove dovody.

Poslala si pisomne o skonceni RD a ziadost o upravu pracovnych podmienok? Ci si len telefonovala a len to povedala?

maria898
autor
2. júl 2021

@nafka0483 u nas v praci su neni linky kazdy den sa robi praca aka proste je, je to velmi rozmanite, za den clovek spravi niekolko roznych objednavok. Nie je to pasova vyroba. Takze v tom by problem nebol. Ja som len slusne telefonicky sa spytala ze ci by to bolo mozne a bolo mi povedane ze si to musia prwmysliet. A prwmyslaju uz 3 tyzdne. Proste mne staci povedat ze nie. Ja to beriem. Bohuzial tak skusim najst inu pracu pojdem na urad a hotovo svet sa nezruti, no bolo by to pre mna najjednoduchsie keby mi to tak umoznil.

nafka0483
2. júl 2021

@maria898 Vzdy treba riesit pisomne. Aj ohlasenie konca RD, aspon mesiac vopred. Posli hned ziadost o upravu podmienok - pisomne. Uvidis co odpisu.

maria898
autor
2. júl 2021

@nafka0483 skusim teda este pisomne

ofzuza
2. júl 2021

@draik
@nafka0483 ked sa nechce, tak sa neda, no. Su ludia co im viac vyhovuju iba poobedne. Inym zas iba ranne atd. Niekedy staci trocha ochoty a porozpravat sa so zamestnancami.

draik
2. júl 2021

@maria898
Váš návrh je z pohľadu zamestnávateľa ešte horší ako iba ranné.

maria898
autor
3. júl 2021

@draik jasne ak by pristupil len na ranne bolo by najlepsie, lenze uz to nedovoluje takze asi z toho nic nebude.