icon

Výpoveď, podpora a materská

lelocka
7. feb 2013

ahojte znienky, velmi pekne by som Vas chcela poprosit o informaciu, ako je to v pripade davok ohladom materskej dovolenky. Jedna sa o to, ze moj pracovny pomer bude koncit k dnu 28.2 2013, kde som odpracovala 4 roky. Pokial si nenajdem pracu, viem ze mam narok na davku v nezamestnanosti na pol roka. Moja otazka ale znie. Pokial by som otehotnela v priebehu marca, neviem potom, ci mam narok na matersku dovolenku,ktora by bola vypocitana z priemeru mojej mzdy, alebo kedze budem pol roka poberat davky v nezamestnanosti, alebo to bude potom uz len rodicovky prispevok, co je v sucastnosti cca 199 e. Dakujem pekne za odpoved. 🙂 Moc mi s tym pomozete

Strana
z3
amalinda
3. sep 2015

@zalka
to budem vedieť za týždeň...

zalka
3. sep 2015

@amalinda tak držím palec a potom sa ozvi .. a pre boha nepýtaj sa na SP ... tam klamú

amalinda
3. sep 2015

@zalka
určito sa ozvem 🙂 a ešte raz ďakujem... 🙂

gapa
3. sep 2015

@amalinda ešte tolko, že nebudeš platiť z maxima, lebo maxim. vym.základ je myslím 4120eur a platiť z toho 35,15% mesiačne, to sa mi ani rátať nechce!!!! lebo matesrké nerátajú z maxima pre odvod ale je to iná suma a predpokladám, že zalka to pozerala (nechce sa mi pozerať), tam je určené, kolko je maximálny denný vym.základ (vyráta sa z priemernej mzdy dva roky dozadu a je to niekolkonásobok toho na mesiac, myslím 1,4násobok , z toho denný vyráajú x12mesiacov :365dni, ale to len tak pomimo)

zalka
3. sep 2015

@gapa@amalinda spomenutú sumu VZ pre max. MD pre tento rok ...1236 eur na viac sa neoplatí poisťovať.
V roku 2016 bude táto suma na max. MD a PN vo výške 1287 eur.

mbea
26. dec 2015

Mám otazku mám pracovnú dobu na dobu učitú zīde mi 31.8.2016.mám ju na 2 roky.akeby som zostala tehotná teraz .Na čo mám nárok.? Na nezamestnanecké alebo metersku.podla čoho sa to počita?a koľko by to bolo.Ďakujem za odpoveď

25daniela
4. jan 2016

@zalka Vsetko dobre do noveho roku. Chcela by som sa opytat, ak som nastupila do prace 1.9.2014 po RD (normalne 3 roky) a dala by som vypoved teraz, mala by som narok na podporu? Pracovny pomer mam na dobu neurcitu.

25daniela
4. jan 2016

Ako je to s tymi 730 dni a prerusenim poistenia pocas MD a RD. Mne to tak vychadza,ze nemam narok na podporu, lebo nesplnam podmienku 730dni?

gapa
4. jan 2016

@25daniela ak trval pp aj počas RD, tak v pohode nárok máš. Aj dni prerušenia poistenia v nezam. počas čerpania RD v zamestnaní sa počítajú do potrebných 730dní, ved inak by mamičky po ukočnení rd nemali nárok na podporu a oni majú (platí to od tuším 1.2.2011, dovtedy by si nárok nemala)

25daniela
5. jan 2016

@gapa dakujem pekne. Nikde som nenasla, to ze tie dni prerusenia tam patria. Asi som necitala cely zakon.

25daniela
5. jan 2016

@gapa a ako by to bolo ,keby som teraz dala vypoved a zamestnala sa na dobu urcitu ale tam by ma prepustili v skusobnej dobe alebo ukoncili pracovny pomer po uplynuti doby. Vadi neako ta zmena poistenia, ako to ovplyvni narok na podporu?

zalka
5. jan 2016

@25daniela podporu by ti defakto vyrátali z nového zamestnania .. resp. zo všetkých zamestnaní za posledné dva roky pred evidenciou na UP.

gapa
5. jan 2016

@25daniela tu je ešte priamo v zákone, čo som písala:
Zákon o sociálnom poistení § 104a
Do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa započítava obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa osobitného predpisu.45a)

zdroj: http://www.porada.sk/t16136-zakon-o-socialnom-p...
-------------
podpora sa bude rátať z obdobia 2roky pred zaevidovaním, tj. tak to ovplyvní, že mzda na ten nový pp ovplyvní výšku tvojej podpory

25daniela
6. jan 2016

@gapa @zalka dakujem za odpovede

kapri
29. júl 2016

ahoj, 14.11.2016 mi konci RD. Prac.pomer mam na dobu neurcitu. Co treba urobit s nevycerpanou dovolenkou, pokial sa uz nechcem vratit do povodneho zamestnania. Pocula som o nejakych 6.mesiacoch poberania podpory (davky), neviem presne ako sa to nazyva. Aku suslednost krokov treba dodrzat? dakujem za odpoved.

gabiii22
31. mar 2017

ahojte, prosím vás viete mi niekto poradiť? ak som od min. roka pn a pn teraz stale trvá a ja nastupim do prace, dajú mi výpoveď a išla by som na podporu a medzitým otehotniem, ta z čoho sa mi bude rátať materská ak by som na materskú nastúpila až v roku 2018? poprípade ak by som si našla inú prácu a bola som tam zamestnaná menej ako 90 dní, tak z čoho mi rátajú materskú? Ďakujem vám pekne

evittam
31. mar 2017

@gabiii22 Nebudes mat narok na MD pokial nebudes mat aktivne NP t.j. zamestnanie alebo DNP.

gabiii22
31. mar 2017

Takze sa možem dobrovoľne poistiť a potom mi to z toho vyrataju?

Strana
z3