icon

Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti

cloviecka
1. jún 2013

Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?

zalka
14. okt 2015

@vertyeux dať môžeš,
ale PP ti skončí v posledný den mesiaci ..
tj. ak dáš výpoved 15.10. .. tak PP ti skončí 31.12.15 lebo až 1.11. ti začne plynúť výpovedná lehota

ak dáš výpoved 1.11. tak PP ti skončí 31.01.2016 .. uplynutím výpovednej lehoty

lenkoponka
14. okt 2015

@worker_falcon ospravedlnujem sa, vidim, ze pomahas s informaciamii, mohla by som aj ja velmi pekne poprosit o radu? Mne konci RD januari 2016, pracovala som v sukromnom zdravotnickom zariadeni ako zdravotna sestra, zamestnavatel po mne pozadoval, aby som pracovala na licenciu (v podstate zivnost), co znamenalo, ze nemusel za mna odvadzat odvody. Samozrejme sme mali podpisanu pracovnu zmluvu na dobu neurcitu v vyp.lehotou 3 mesiace. Ozvala som sa zamestnavatelovi, ze budem mat postupne snahu nastupit do prace, avsak on udajne miesto pre mna nema...moje miesto obsadil novou silou, avsak nie na zastupovanie pocas MD a RD. Prosim ako mam postupovat? Nemal by mi on dat riadnu vypoved z organizacnych dovodov? a odstupne? dakujem velmi pekne za kazdu radu.

worker_falcon
14. okt 2015

@lenkoponka tak máš živnosť, alebo nemáš? Akú zmluvu máš uzavretú? Ak by to bola pracovná zmluva, tak máš nárok na na výpoveď s výpovednou lehotou a odstupným.

Ale lepšie by bolo, keby si si toto pozisťovala na špecializovanom fóre, napr. porada.sk. Tam sú takéto otázky na dennom poriadku.

luba28
14. okt 2015

@lenkoponka ano,..on je povinny ti dat ukoncenie PP z dovodu nadbytocnosti+odstupne +preplatenie dovolenky ak mas este ,..ty sama nic nerob ,...

lenkoponka
14. okt 2015

@worker_falcon dakujem pekne , ...no, mam licenciu na vykon zdravotnickeho povolania vydany komorou sestier, na zaklade ktoreho mi bolo udelene ICO a DICo, som SZCO, u zdravotnikov sa to riesi tak, avsak nieje to klasicka zivnost lebo som bola viazana touto licenciou len na vykon povolania iba v danom zariadeni v ktorom som pracovala. Podpisanu mame pracovnu zmluvu zamestnavatel-zamestnanec. Ibaze pre zamestnavatela to bolo vyhodnejsie, nemusel za mna odvadzat nic a ja som si riesila vsetko, odvody i uctovnictvo. Neviem ci som to dostatocne a pochopitelne napisala.

lenkoponka
14. okt 2015

@luba28 dakujem pekne, tiez si to myslim, teda domnievam sa, no sama som zvedava ci bude mat na to "gule"

worker_falcon
14. okt 2015

@lenkoponka ak nebude mať "gule", tak ti bude musieť zabezpečiť prácu podľa pracovnej zmluvy. To nie je o guliach, ale o zmluve...

lenkoponka
14. okt 2015

@worker_falcon ved to sa mi uz vyjadril, ze pre mna taku pracu nema, takze teraz je to nielen o zmluve ale hlavne o nom 😢

worker_falcon
14. okt 2015

@lenkoponka je to stále o zmluve. Vyplýva z nej, že buď ti dá prácu a bude ťa platiť, alebo ti dá výpoveď s náležitosťami. Tam nie je o čom. Gule by potreboval, keby ťa chcel dotlačiť do dohody o ukončení PP, ale na to predsa nepristúpiš. Jeho problém, že pre teba nemá prácu.

lenkoponka
14. okt 2015

@worker_falcon dakujem este raz za info aj za tvoj cas zapodievat sa mojim problemikom 😉 , zamestnavatel ma este do januara cas ... a ja tiez, idem na to nemysliet, pekny den

vcielkamaja
14. okt 2015

ahojte, chcela by som vediet...teda neviem, co mam ocakavat a ci mam vobec ocakavat...ukoncila som pracovny pomer dohodu v auguste, nahlasila som sa do SP a tam mi pani vravela, ze mam narok na davku v nezamestnanosti a ze peniaze pridu v oktobri...ale ziadne vyjadrenie mi doteraz neposlali a to mi vravela, ze vyjadrenie pride do 30 dni...

nikita002
14. okt 2015

@vcielkamaja ahoj ja som zaevidovana od 23.9.2015 dnes som bola na socialnej zaniest este len oznamenie teda ze som zaevidovana na UP pytala som sa ze za kolko mi pride rozhodnutie a povedali mi ze socialna poistovna ma 60dni na to ale ze vacsinou to chodi do dvoch tyzdnov do mesiaca ale myslim si ze by som mohla dostat uz v novembri.....

zalka
14. okt 2015

@vcielkamaja evidovala si sa na UP, a s papierom z UP si šla na SP?
nechcem podceňovať ale poznám ľudí čo sa zaevidovali na UP a čakali na podporu a tá nechodila a nechodila a po pár týždňoch sa obačili a šli požiadať o podporu na SP....

vcielkamaja
14. okt 2015

@zalka ano, zaevidovala som sa, papierovo je to vybavene...aj na UP aj v SP.

zalka
14. okt 2015

@vcielkamaja no môže sa stať že skôr budeš mať peniaze na účte ako papier ...

luba28
14. okt 2015

@vcielkamaja myslim,ze zajtra cakaj sms o pohybe na ucte ,...🙂 aj ked rozhodnutie este nebudes mat ,...

vcielkamaja
14. okt 2015

@zalka a kedy prichadzaju peniaze na ucet prosim? Prepac za blbe otazky...

luba28
14. okt 2015

@vcielkamaja zajtra ,...🙂 ale bolo aj 13 teho uz.

vcielkamaja
14. okt 2015

@luba28 no zvedava som...dam vediet🙂

timea1510
15. okt 2015

Zdravím vás,poprosila by som vás tiež o radu. Pred nástupom na MD som pracovala 5 rokov, mesiac pred nástupom na MD som bola PN (na rizikovom) a chcela by som vedieť to, či mám nárok na podporu v nezamestnanosti, nakoľko sa k bývalému zamestnávateľovi nechcem vrátiť, napriek tomu, že mi drží pracovné miesto. Chcem sa s ním dohodnúť na výpovedi, nakoľko keby som ju podávala ja, tak výpovedná doba sú 3 mesiace. A ešte by ma zaujímalo, že ako je to s dovolenkou, ktorá by mi mala prináležať počas čerpania MD, lebo ked som sa informovala o nej ohľadne tohto, tak mi povedala, že o takomto niečom ešte nepočula. Vopred ďakujem za rady.

paradis27
15. okt 2015

@worker_falcon dakujem

vcielkamaja
16. okt 2015

@luba28 tak vyjadrenie zo SP a peniaze prisli naraz...s 10 min rozdielom 😀

luba28
16. okt 2015

@vcielkamaja no vidis ,..super,..🙂 som dobra vestica,... 😀

domi1220
20. okt 2015

ahojte, ešte sa chcem opýtať - 22.10. mi končí RD, ak skončím PP ku 31.10., bude sa vymeriavací základ ohľadom podpory v nezam. deliť 9 dňami spolu s víkendami ? Mám 14 dní dovolenky, časť by som vyčerpala a časť mi preplatia, ale nezarabala som veľa . ďakujem vám.

timea1510
20. okt 2015

@domi1220 podobný prípad mám aj ja, aj mna by to zaujímalo....

zalka
20. okt 2015

@domi1220 áno presne tak ... bude sa VZ .. mzda čo dosiahneš deliť kalendárnymi dnami tj. aj víkendami. Tj. na max. podporu by si potrebovala plat v hrubom 9x 56,5 = 508,50 eur

mianc2701
20. okt 2015

Ahojte, prosím Vás chápem to dobre? Môj prípad: som na MD+RD 5rokov od r2011 (pri dvoch deťoch), RD mi končí v januári 2016, mám cca 50dní dovolenky. U svojho zamestnávateľa pravdepodobne už miesto nemám, čo som z poslednej komunikácie s ním vyrozumela, ak sa nič nezmení do vtedy. Takže ak by som sa s ním dohodla, že odpracujem po ukončení RD u neho 2-3dni alebo budem čerpať dovolenku, tak by mi vyšla max. podpora? (cca 800eur)? Ďakujem za radu!

zalka
20. okt 2015

@mianc2701 áno presne tak, odpracovať ( oddovolenkovať ) a zostatok dovolenku preplatiť

nikita002
20. okt 2015

@zalka a kolko je prosim vas minimalna podpora ked som mavala okolo 420 v cistom???

mianc2701
20. okt 2015

@zalka Ďakujem kráááásne!!!! 😀