Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
dobry den mamicky ja som14.10.2015 podala ziadost o podporu na socialnej poistovni za kolko mi asi pride vyrozumenie ...som evidovana na urade prace od 23.9.2015..........na socianej mi povedali ze to tra aj 60dni ale vacsinou to chodi do troch tyzdnov ...to by som mohla teda dostat aj v novembri podporu????
@nikita002 podporu budeš dostávať 6 mesiacov od priznania nároku (ak sa medzi tým nezamestnáš). Ak splníš všetky náležitosti na vyplácanie, teda v tvojom prípade si si už požiadala o to a stihne ti prísť vyrozumenie, okolo 15. dňa v mesiaci by ti mala dôjsť podpora - ak to dovtedy nestihnú, tak až v decembri (mne prišlo vyrozumenie cca za mesiac).
@gabrielaslivkova stava sa ze podpora pride skor ako rozhodnutie ,...
@luba28 ok, zle som sa vyjadrila - pravda je, že rozhodnutie môže prísť poštou neskôr ako príde podpora, skôr som to mala na mysli tak, že musí byť uzavreté to rozhodnutie, resp. musí byť nárok na podporu priznaný. Musí to byť v SP uzavreté, aj keď reálne papier môže prísť domov neskôr. 😉
@zalka dobrý deň, chcem sa opýtať, ako sa dá dosiahnuť maximálna dávka v nezamestnanosti, keď sa teraz platí DNP - celý balík pri vymeriavacom základe 1 260 EUR, čo je dosť pre materskú, ale malo pre dávku v nezamestnanosti. Po vyčerpaní materskej dovolenky, chce poistenkyňa ísť na úrad práce a čerpať dávku v nezamestnanosti z DNP, avšak chcela by tu najvyššiu. Bude to prichádzať do úvahy ak všetko dobre dopadne až koncom novembra 2016. Nie je zamestnanec, je SZČO na PN, počas MD pravdepodobne nebude maž príjem /nebude pracovať/. Prosím o odpoveď do súkromnej pošty , lebo ak sa mi ta téma stratí a nie je dostupná, ja to potom neviem nájsť. Môže to byť aj verejné, aby poslúžilo ostatným
@zalka neplatí odvody, nemá povinnosť ani za rok 2014 a pravdepodobne nevyjde ani za rok 2015, na zmluvu nemala vysoký príjem, na dohodu tiež nie, povinné odvody nemá, má iba DNP celý balík zo sumy 1260 /proste to maximum čo je pre MD/, počas materskej sa neplatí, ako by sa dalo prilepšiť, aby bola vyššia dávka v nezamestnanosti, kedy by bolo potrebné zvýšiť tu sumu 1 260 na vyššiu, keď bude končiť materská a potom zaplatiť aspoň 1 deň, či ako to funguje
@mijo53 no maximum nedosiahne ... a ráta sa to zo zaplatených dní ...
ak má zaplatené 10 dní z VZ 400e ... 5 dní z VZ 1300e .. a 1 den z VZ 1800e tak sa jej to vyráta ako 400/30*10 + 1300/30*5 + 1800/30*1 ) / ( 10+5+1 den) = ( 133,33 + 216,66 + 60) / ( 16 dní) = 25,623 Denný VZ .. a podpora z toho je 50% na den ...
@zalka, dobrý večer, chcela by som poprosiť o radu:
Môj syn bude mať 12.12. tri roky (vychádza to na sobotu), ja som bola na MD a RD spolu neprerušene 5 rokov pri dvoch deťoch. Predtým som ešte vo firme pracovala 5 rokov, čiže tam budem mať odrobených niečo máličko cez desať rokov spolu aj s MD a RD. Moja hrubá mzda bola 647,30 eur a dovolenka, ktorá sa mi doteraz nazbierala je 41,5 dňa. Nemala som nijaký iný príjem, žiadne dohody...
Môj zamestnávateľ so mnou nemá dlhodobé plány, má pre mňa ešte nejakú prácu, ale nie nadlho - možno 4 – 6 mesiacov. Tu by som chcela vedieť, ako si prípadne najrozumnejšie rozvrhnúť tú dovolenku ak to môže niečo ovplyvniť a koľko by mi to tam orientačne vychádzalo zo sociálky po skončení pracovného pomeru, keď budem evidovaná na ÚP, pokiaľ sa nič v zmluve meniť nebude.
V prípade výpovede na základe dohody by som ešte poprosila o info, koľko by som približne dostávala podpory toho pól roka a koľko dní dovolenky (1 alebo 2) by bolo lepšie vyčerpať? Ak by som chcela to 4 mesačné odstupné, tak sa musíme dohodnúť a ak trojmesačné tak to mi musí dať výpoveď len on - ja nemôžem dať ak chcem trojmesačné odstupné – súhlasí?
Vopred veľmi pekne ďakujem.
@kasurka ak dáš výpoved ty .. tak odstupné nebude,
ak dostaneš výpoved a bude ti plynúť výpovedná doba tak máš 3+3 tj. 3 mesiace výpovedná doba + 3 mesačné odstupné
ak sa dohodneš na skončení PP .. ale návrh pôjde z ich strany dohodou ... tak potom 4m odstupné bez výpovednej doby
Podpora sa ráta z priemerov hrubých miezd za posledné 2 roky . Tj, ak by si pracovala , tak by sa ti vyrátala podpora z tých mesiacov práce.
Ak by si sa dohodla na skončení PP dohodou a čerpala 1,2,3 dni dovolenky ... nepodstatné koľko dní by si čerpala tak dostaneš max. podporu
@zalka ďakujem za odpoveď. Ešte ak by som mohla poprosiť, vedela by si mi orientačne napísať, koľko by to potom bolo približne peňazí zo sociálky, ak by som odpracovala napr. 4 mesiace po RD a v tejto lehote aj čerpala tú zvyšnú dovolenku 41,5 dňa, dostala odstupné - stačí mi len nejaký orientačný vzorec (prepáč, že otravujem, ale tým skratkám a vymeriavacím základom nejako nerozumiem aj keď sa snažím to tu "lúskať") - iné by som si už podľa vysvetlenia odvodila až stále neotravujem. Pekne ešte raz ďakujem.
@zalka mozem vas poprosit o pomoc? Prosim Vas viete mi napisat odkaz na citat zakona, ako sa vypocitava DVZ pri preplateni dovolenky a ukonceni prac.pomeru dohodou? Myslim si, ze moja mzdarka to vypocitala zle, podla mojich vypoctov mi mal vyst max VZ, no podpora mi bola vyratana na 600E za 31 dni.
@zalka prerusila som RD, 6.10. som nastupila do prace a tento den som cerpala dov, PP som ukoncila k 7.10., celkovo som mala narok 19 dni dovolenky, kedze 2 dni som cerpala, 17 dni mi preplatili. Od 1.11. som evidovana na UP, rodic.prispevok pobera manzel, kedze dieta ma len 2 roky.
@zalka Ahojky, a myslíš, že mi môže "pokaziť" podporu aj nasledovné:
3.11.2013 som nastúpila na MD - zo zamestnania mi zaplatili čo bolo treba + 5 dní zostávajúcej dovolenky. No a ak budúci rok mi končí RD 9.12.2016 - 10.12.2016 budem čerpať dovolenku, ostatnú si nechám preplatiť a od 10.12.2016 ukončím prac.pomer....-bude to tak dobre na max.podporu - samozrejme ak nezmenia zákony? A ešte som mala tento rok od 19.1.-31.3.2015 dohodu na nepravidelný príjem (tam by myslím nemal byť problém, nakoľko sa neplatia odvody PvN) Vďaka. 😉

@nikita002 50% z hrubej mzdy ... z čistej ti nič nevyráta nikto
@mianc2701 rado sa stalo