Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
@zalka Počuj, ešte mi tak napadlo, teraz, keď som bez práce a keď mi skončí PN, môžem sa aj teraz zahlásiť na ÚP, nie? Aby bol nejaký príjem..
@manzanillaa áno ale nárok na podporu máš len ak prepíšeš RP na manžela
NEMOZES poberať RP aj podporu ... ale po PN môžeš prepísať RP na mng. k prvému v mesiaci a ty sa evidovať na UP
@zalka Ďakujem veľmi pekne🙂
@zalka Prosím ťa, v záležitostiach podpory a nezamestnanosti nemám žiadne skúsenosti, preto by som ťa chcela poprosiť o radu. Chcem dať výpoveď v práci k 31.12.2015 s 2 mes. výp. lehotou. Zmluvu mám od 1.6.2013 na neurčito. Vznikne mi nárok na podporu? Predtým som bola 6 mes. samoplátca zdr. poistenia a ešte predtým som mala zahr. živnosť ca 3-4 roky. Po skončení PP chceme riešiť umelé oplodnenie. Tak je možné, ak všetko vyjde, šla by som potom na rizikové tehu. Ostať v práci už nechcem, nakoľko je to veľký nápor na psychiku a neviem, ako by som znášala ten nátlak, ak by som mala ísť na maródku, keďže nie je nikto, kto by ma zastúpil. Myslíš, že by to bolo dobré riešenie alebo si tým o dosť ponížim budúcu materskú?
@espritka29 nárok na podporu mať budeš,
ak otehotnieš po skončení PP tak nárok na MD mať nebudeš, ak ti nevznikne dalšie poistenie ... tj. další PP alebo dobrovolné poistenie.
@zalka ďakujem. Takže nie veľmi šťastná voľba.
@espritka29 prečo? ak by si otehotnela, vieš sa prihlásiť na DNP ... z maxima a ísť na PN .. tá bude z minima, ale MD po splnení podmienky 26t poistenia nepretržitého bude z maxima.
@zalka tzn. ak by som počas poberania podpory otehotnela mám sa nahlásiť na DNP a platiť z maxima? Vedela by i, koľko to asi vychádza?Ako dlho platiť? Alebo sa dnp pripoistiť ešte pred otehu? Prepáč za také otázky, no táto téma je mi cudzia.
@espritka29 hm.. platí sa veľmi veľa... to odporúčam prihlásiť sa a po pár dnoch ísť na PN ..
platí sa 35,15% z VZ ... max. VZ pre rok 2016 bude 1287 eur ...
chcem vás všetky, ktorých sa to týka upozorniť , aby ste nedoplatili na prácu popri rodičovskej , hlavne dohody na malé sumy tak ako ja, dobre si rozmyslite či si privyrobíte a hlavne 2roky pred skončením RD, ráta sa to potom do podpory v nezam. ak ju budete potrebovať, mne sa stalo to že z maxim.podpory mi vymerali taku sumu , že je to výsmech človeka a pani na sociálnej mi ešte povie, že viete koľko takých je a majú aj 0,90 € na deň...
@domi1220 Ako som ti už napísala v inej diskusii - ale nech to vedia kočky aj tu - môžeš pracovať popri RD na dohodu a neovplyvní ti to výšku podpory v nezamestnanosti, ak uzavrieš dohodu na nepravidelný príjem kde sa neplatí a neodvádza poistenie v nezamestnanosti, čiže to neovplyvní tú podporu. 😉
Ahojte, vedel by mi prosim niekto povedať z čoho sa mi bude vypocitavat podpora ak sa po skončení rodičovskej zamestnam na jeden,dva mesiace a potom odídem ? Mala by som mať 1100 hrubého.ďakujem #zalka
@bubuhlohovec a počas RD si bola zamestnancom? ... alebo si bola na RD ako nezamestnaná?
@zalka ahoj,áno stale som ich zamestnanec aj počas RD
@bubuhlohovec tak tvoja podpora bude 50% z hrubej mzdy .. tj. 550e
@zalka dakujem Ti veľmi pekne-))
@bubuhlohovec rado sa stalo
@zalka vopred dakujem za odpoved, snad nevadi, ze som sa tu takto priplichtila 🙂
u mojho zamestnavatela som zamestnana od 2.11.2009, 18.11.2013 som nastupila na MD, po nej som pokracovala na RD, akurat som si medzitym vycerpala dovolenku, ktora mi vznikla pocas MD. Pred asi 2 mesiacmi som riaditelovi odovzdala oznamenie o ukonceni RD ku 31.12.2015, takze by som mala od 1.1. nastupit. Riaditel uz kluckuje, ponuka mi nejake nizsie pozicie, 3 mesacne odstupne a tak. Asi to nakoniec skonci vypovedou, tak by som sa chcela opytat,, ci sa aj doba MD a RD berie ako doba trvania zamestnania pri posudzovani dlzky vypovednej dobu a vysky odstupneho?
Ahojte, len pre upresnenie veci...;) ak zene skonci pp den pred nastupom na MD tak po ukonceni RD nebude mat narok na podporu?pripadne ak jej RD konci v juni a isla by na podporu od januara s tym ze by rodicak napisala na muza tak ani tak by nestihla podporu vycerpat?
@etella01 to by som spravila tak, ze by som po MD isla na nezamestnanecku..... partner na rodicak.. vybrať podporu a rodicak toho pol roka naraz a potom mozes ist ty na RD...
inak tu podporu asi nemas ako vyuzit. takto by si ziskala, lebo by si mala naraz aj podporu aj RD, aspon nieco...
Ano ano ja som aj myslela ze uz po 2,5 roku od ukoncenia pp bude neskoro...dakujem za odpoved ;)
Ahojte kočky, má vplyv na výmer ku podpore odstupné?
Zalka, chcem sa opýtať, ak od roku 2015 platí žena DNP z maximálneho VZ 1236, 26 T platenia bude 23.2.2016, nástup na MD pravdepodobne 10.3.2016 a termín pôrodu 21.4.2016 , mala by mať maximánu MD /splňa 270 dní/. Teraz je maximálny VZ 1287, ak by chcela maximálnu materskú cca920 EUR, mala by si ešte po uplynutí 26 T platenia z m e n i ť VZ na 1287, alebo už to tak nechať na tých 1236, aby niečo sa nepokazilo? alebo keby aj zmenila, už by tých 900 EUR aj tak nedostala. Zmeniť to potom až po pôrode. Ďakujem za Tvoje odborné rady
@zalka Som na RD. Mám 50dní dovolenky, mala som čerpať dovolenku cca 2 dni a potom ukončenie pracovného pomeru, tak ako to vplýva? Lebo budem mať ukončenie pracovného pomeru, a teraz zvažujem, či je pre mňa lepšie ukončiť dohodou alebo aby oni mne dali výpoveď s odstupným. Lebo keby som dohodou skončila, tak mi mala výjsť tá max. podpora, lenže, teraz neviem, či keď mi oni ukončia prac. pomer, či mi tá podpora sa nezníži na základe odstupného. Poradíš mi, ako to pre mňa vychádza lepšie?

@manzanillaa rado sa stalo