Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
Ahojte. Od 1. januára som evidovaný na úrade práce ako nezamestnaný. Predtým som pracoval viac ako dva roky a teda mám nárok na 6-mesačnú dávku v nezamestnanosti. Dnes mi volala pani z úradu práce s tým že budúci týžden mám prísť podpísať akúsi zmluvu . Pýtal som som sa o čo ide ale povedala mi len že mi to vysvetlí podrobne osobne. Že sa to týka akéhosi nového projektu ministerstva na zníženie nezamestnanosti do 29 rokov a že keď to odmietnem podpísať tak že ma vyradia z evidencie. Majú na to právo? Môžem to odmietnuť aby ma nevyradili? a navyše budem musieť chodiť niekde 1 alebo 2x týždenne. Nechápem tomu. Čo ak mi dajú nejaký plat dajme tomu vyšší ako je to minimum 148,57 EUR ale stále nižší ako mi vypočítali dávku v nezamestnanosti? tým pádom ma vlastne oberú o peniaze a ešte si to aj odpracujem. Ďakujem za odpoveď
@dellw teraz sa snažia pred voľbami čo najviac znížiť počet nezamestnaných , zo svojho okolia mám s tým skúsenosti, sama som nezamestnaná a popri podpore -kedže som si ju nevedomky pokazila malinkou brigádou čiže prácou minulý rok - teraz zase brigádujem do toho limitu 148 €, ale neoplatí sa takto dlhšie robiť ... Na úrade nemôžeš akože odmietnuť ponuku práce , treba hovoriť, že nevieš či by si tú prácu zvládol , nemáš potrebné skúsenosti .
Ahojte,baby a neviete mi poradit ci moze brat podporu aj vydata zena?diki
@zzuzulinka samozrejme, podpora sa neviaze na rodinny stav, iba na dobu platenia poistenia
Ahojte. Pisala som nedavno,ale teraz sa chcem opytat uz konkretne. Od r.2011 do 11/2015 som bola zamestnana. Popri zamestanani som este mala dohodu v inej praci,len na par hodin v mesiaci. Od 12/2015 som registrovana na UP,poberam davku na tych 6 mesiacov. Tento mesiac som zistila ze som tehotna. Co mam teraz dalej na uradoch vybavovat,pripadne na co sa popytat? Dohoda na par hodin mi pokracuje aj tento rok. Mam sa dat u Dr.vypisat na PN,alebo mam vycerpat tu polrocnu davku a potom az vypisat PN? Dostanem neaku matersku? Dakujem za odpovede.
@zaba9 no mýliš sa nie z každej dohody sa platí nemocenské poistenie,
a nie každému lebo ak si na invalidnom tak zo žiadnej dohody sa nemocenské invalidnému neplatí
alebo ak si na nepravidelný príjem ...
no a kedže nie je možné mať súbeh dohoda + DNP .. tak si musíš rozmyslieť čo chceš
či chceš mať MD 35 eur
alebo chceš mať max. MD 900 e alebo MD 300e , a ešte záleží v ktorom týždni tehu si
@zalka ahoj zalka, možem Ťa aj ja poprosiť o radu? Som si myslela, že v tom mám úplne jasno a viem presne čo mám urobiť aby som získala max. podporu, ale.. 27.3.2016 bude mať môj syn 3 roky, čiže koniec rodičovskej dovolenky. Z práce mi dnes volali, že už so mnou nepočítajú, že mi preplatia dovolenku (cca 30 dní, odstupné atd.) No ale teraz som zistila, že 28.3.2016 je veľkonočný pondelok, čiže sviatok. Ako mám teraz postupovať aby som dosiahla max. podporu? Môžem čerpať toho 28.3.2016 dovolenku a aj k tomu dátumu bude výpoveď dohodou? Alebo ako to mám urobiť? Ďakujem Ti veľmi pekne!
@zalka ahoj,prosim ta,vedela by si mi este v niecom poradit?teraz som na druhej rodicovskej,prac.pomer mi stale trva.ak by som sa stala konatelkou inej firmy a po skonceni RD by som dala ako zamestnanec vypoved,mala by som narok na podporu,aj keby som bola stale konatelkou?dakujem
Dakujem,myslela som si 😊

@paradis27 už viem. Zamestnávateľ mi musí preplatiť dovolenku za obdobie materskej čiže 34tyzdnov zo zákona.