icon

Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti

cloviecka
1. jún 2013

Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?

zalka
20. apr 2016

@hoki88 by simusela živnosť pozastaviť na čas evidencie na UP aby si mohla vyčerpať podporu, ako podnikateľ nemôžeš byť evidovaná na UP

hoki88
20. apr 2016

@zalka velmi pekne dakujem za odpoved!

zalka
20. apr 2016

@hoki88 rado sa stalo

zaba9
25. apr 2016

@zalka Ahoj Zalka. my sme spolu nedavno pisali. Som vedena na UP/3mesiace/,davala som si DNP,nakolko som bola v zaciatku tehu. Po par dnoch som isla na PN. Dnes mi volali zo Soc.pois.,ze davku v nezamestnanosti mi pozastavili,nakolko nemozem poberat oboje. Trochu ma to zaskocilo. Ze ked poslem papier o ukonceni PN,znova mi spustia davky. To len take info. 🙂

zalka
25. apr 2016

@zaba9 no samozrejme, že nemôžeš mať podporu aj PN .. len jednu dávku ... a ak ti PN skončí tak budeš mať nárok na podporu,
ak budeš na MD tak tiež nemáš nárok na podporu .. ale po skončení MD, mužn ech požiada o RP a ty si vyčerpaj podporu ...

zaba9
25. apr 2016

@zalka No,som nevedela. Neva. Tak teraz sa mi Pn ukonci,a budem dalej poberat podporu.

zalka
25. apr 2016

@zaba9 nezabudni platiť odvody DNP po skončení PN

zaba9
25. apr 2016

@zalka A nevies ako to je,ked by som si nasla pracu,alebo brigadu na dohodu,mozem zrusit DNP? Lebo viem ze subezne to nejde. A da sa potom,ze napr.o 3 mesiace znova poziadam o DNP? Ze pocas tej brigady by som to zrusila. Alebo je to vsetko neako casovo ohranicene?

zalka
25. apr 2016

@zaba9 si tehotná? ak áno a zrušíš DNP tak sa ti bude rátať MD zo zamestnania
alebo ak sa nanovo prihlásiš tak MD sa bude rátať z minima. tj. bude 300e MD
Ak tehotná nie si tak DNP zrušiť môžeš ... ale ty si tehu ne?

zaba9
25. apr 2016

@zalka
@zalka nie,nie som tehu,skoncilo to problemamy ☹ . teraz sa mi rysuje neaka brigada. tak by som to chcela zobrat. Len neviem,ze ked to teraz zrusim,ci to o take 3 mesiace znova mozem prihlasit.

zalka
25. apr 2016

@zaba9 áno môžeš sa prihlásiť o tri mesiace ...

zaba9
25. apr 2016

@zalka Dakujem.

zaba9
25. apr 2016

@zalka ...lebo som myslela,ci tam nie je nieco,ze dalsie DNP moze byt az o 6 mesiacov.

zalka
25. apr 2016

@zaba9 nie nie ... :D DNP založíš kedykoľvek .. a nezabudni zrušiť DNP ... nespoliehaj sa že sa zruší samo bo sa zruší len nemocenské a dôchodkové ostane

zaba9
25. apr 2016

@zalka ano,ano,chcem tam ist hned od lekara,ked mi ukonci PN. Takze da sa DNP zakladat a zrusit kedykolvek? Dobre tomu rozumiem? Nie je tam ze dalsie zmeny az o 6 mesiacov?

zalka
25. apr 2016

@zaba9 založenie a zrušenie ... je niečo iné ako zmena ... založiť zrušiť kedykoľvek ... zmeny na aktívnom poistení raz za 6 mesiacov

zaba9
25. apr 2016

@zalka aha.ok

parker36
1. máj 2016

@zalka Potrebovala by som poradit. Mam ukonceny pracovny pomer k 30.4.2016, z dovodu doby urcitej. Momentalne by som mala ist nablasit sa na UP. Som vsak dost chora - angina. Mam otazku, ma pre mna nejaky vyznam dat sa na PN, trebars uz od 29.4. ? Alebo to nema vyznam a ist sa hlasit, ked sa mi ulavy, lehota je do 7 dni myslim. Dakujem velmi pekne. Este info, pracovny pomer trval presne 2 roky, takze narok na podporu by som mala mat.

zalka
1. máj 2016

@parker36 do 7dní sa treba evidovať na UP, ak sa zaeviduješ zajtra, a utorok pôjdeš na PN tak dostaneš ešte aj platenú PN ...

parker36
1. máj 2016

@zalka dakujem velmi pekne

zalka
1. máj 2016

@parker36 rado sa stalo .. do 7 dní si aj v OL zo zamestnania ...

parker36
1. máj 2016

@zalka cize, ak by som sa zajtra citila mizerne, kludne mozem ist najprv na pn a az nasledne sa nahlasit na up? V pripade pn datovat uz od piatka 29.4.? Alebo je to uplne jedno? PP mam ukonceny k 30.4. Este raz velka vdaka za rady 🙂

zalka
1. máj 2016

@parker36 no lekár ti asi PN spätne nevypíše .. a ak ti ju vypíše od zajtra ... tak do ZP si zaplatíš za dnešok sama odvody ..
aak zajtra pôjdeš na UP
a na PN od utorka tak v ZP nič platiť nebudeš ...

parker36
1. máj 2016

@zalka dakujem velmi pekne, ako vzdy uzasny prehlad a ako vzdy veeeelmi pekne dakujem 🙂

zalka
1. máj 2016

@parker36 rado sa stalo

monikamm
2. máj 2016

Ahoj, potrebovala by som poradiť. V auguste mi končí materská dovolenka. Syn sa narodil 6.8.2013 A v ten to deň by som mala nastúpiť do práce? Ale vychádza to na víkend. Ale do práce sa nechcem už vrátiť chcem si dať výpoveď a dohodnut sa so zamestnávateľom na 1 dni dovolenky kvôli lepšej podpore. neviem k akému dátumu ju mám podať. Ďakujem za radu

salmas
3. máj 2016

@zalka Ahoj, chcem sa spýtať, bola mi priznaná podpora, dnes mi prišlo pozastavenie, kvôli tomu, že v marci som mala ešte rodičovský. Prekrýva sa mi tam 8 dní. Bude mi podpora vyplatená za celých 6 mesiacov alebo mi bude krátená o tých 8 dní? Ďakujem za objasnenie

zalka
3. máj 2016

@salmas bude vyplatená celá ..

monikamm
4. máj 2016

@zalka Ahoj, potrebovala by som poradiť. V auguste mi končí materská dovolenka. Syn sa narodil 6.8.2013 A v ten to deň by som mala nastúpiť do práce? Ale vychádza to na víkend. Ale do práce sa nechcem už vrátiť chcem si dať výpoveď a dohodnut sa so zamestnávateľom na 1 dni dovolenky kvôli lepšej podpore. neviem k akému dátumu ju mám podať. Ďakujem za radu

zalka
4. máj 2016

@monikamm 6.8.16 si na RD
nástup do zamestnania 7.8.16 nedela
8.8. čerpať dovolenku
8.8. skončiť PP