Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
Ahoj kočky vedeli by ste mi poradit prosim?
V decembri 2015 mi skoncil rodicak ...zacala som poberat podporu cca 150eur kedze som popri rodicaku pracovala na dohodu ratali mi to z nej. V marci 2016 som si nasla pracu. Bohuzoal mam teraz obrovske zdravotne problemy vyhlad na dlhodobu PN a zmluvu len na rok. Ak mi ju nepredlzia budem mat narok na podporu a z coho sa bude ratat?
@zalka ahoj prosím ťa,chcem sa spýtať,ze ak po 2.matetskych+rodičovských dam výpoveď v práci,ale zamestnávateľ mi nechce vyplatiť dovolenku,ze si ju musím vyčerpať,z čoho sa mi potom vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ? Z toho jedného mesiaca?ci z platu,ktory som mala pred materskou?dakujem moc
ahojte mamičky.mam otazku... v praci som dala po rodičovskej dovolenke vystup,lenže išla som na neplatenu rodičovsku kym mi dieťa nenastupilo do školky.na urade mi povedala že mam narok na podporu,len by som chcela vedieť podla čoho mi ju vyrataju. dakujem 🙂
@zalka ahoj, poprosím o radu, u zamestnávateľa som zamestnaná od 5.2014, od 10.2015 som na PN, ktorá mi bude 22.10. končiť-štvrtok, bola som za šéfom, čo a ako s prácou, no bolo mi vysvetlené, máme dobrý vzťah, že naozaj sa nedá nič robiť, moje miesto bolo zrušené, odišiel najväčší zákazník, zvládne to iba jedna zamestnankyňa. Chcem sa spýtať na čo mám nárok-odstupné, zostáva mi 7 dní dovolenky ako je najlepšie ukončiť PP, aby mi vyšla čo najvyššia podpora, ďakujem.
@merik hm...kedže podpora sa ráta z priemerov platov za posledné dva roky, tak to že ti preplatí dovolenku pár dn í ti moc podporu n enevýši..o pár eur možno.
@vertyeux to s dovolenkou je hlúposť, pretože, tá dovolenka sa ti presúvala na koniec RD, a pri skončení PP sa musí dovolenka preplatiť. Ak by si nečerpala, a len by ti preplatili dovolenku,t ak by sa podpora vyrátala z platu pred MD .
@zalka dakujem,lebo zamestnávateľ mi asi nebude chcieť preplatiť dovcu,budem si ju musieť vyčerpať a teda asi bude najvyhodnejsie ju nechať prepadnúť.ako zistim,ze koľko E dostanem za 1den dovolenky?hrubú mzdu som mala 950e.ak by boli ochotní preplatiť,je lepšie 1den robiť a od druhého dňa si nechat preplatiť,alebo hneď si všetko dať preplatiť?dakujem ozaj veľmi za rady!!
Ahojte. Uz som sa tu informovala, ale pre istotu si chcem overiť ci som vsetko dohodla spravne. 30.12.2016 mala dovrsi 3. vek, takze som sa dohodla so zamestnavatelom, ze vypoved bude k 31.12, 31.ho cerpam dovolenku. Do žiadosti mam uviest, ze vypoved je podla paragrafu 60? A aj to, ze ziadam aby zvysok dovolenky preplatili? Teda staci aj jej cast? Kolko dni maju min preplatit aby vyšla max podpora? Dakujem
@zalka Ale ja som robila na zmeny, robili sme aj cez vikendy aj sviatky, len 31ho sme mali kratsie otvorene. Takze teoreticky mozem cerpat dovolenku nie? Hruby plat v zmluve mam 410€ (pred MD som mala aj funkciu tak som mala priplatok, ale tu zmluvu mi vypovedali akoze pred nastupom na MD, takze teraz plati iba povodna zmluva) a na 31.ho sme robili 6,5hodin.
Takto vyjde?
@zalka ahoj, prosím ťa, ako sa dopátrať k presnému výpočtu očr? viem, že za 10 dní z môjho platu 730e dostanem nemocenské cca 110e.
ale ako spočítať to ostatné? koľko prídem na výplate?
isto sa viac potom oplatí pn celý mesiac.
ďakujem za odpoveď
@karinkaeich Ahoj, viem, že si neoslovila mňa ale ak môžem odpoviem:
Vymeriavací základ či pre PN tak aj pre OČR je vždy hrubý príjem za predchádzajúci kalendárny rok (ak si ho celý odpracovala) - no a pri PN platí, že prvé 3 dni je to 25% z VZ, ostatné dni je to 55% z VZ. Pri OČR je to hneď 55% z VZ - ale len 10 dní - potom treba inú diagnózu. No a či sa ti viac oplatí celý mesiac PN alebo OČR - to je ťažko povedať. Ber to aj tak, že PN aj OČR je platená kalendárne dni, ak máš prácu, že pracuješ len pondelok-piatok, tak sa ti to vlastne "vykompenzuje" aj cez víkendy - trochu. 😉
@karinkaeich Takže cca ak počítame pre 30dňový kalendárny mesiac a tvoj VZ 730Eur, tak pri celomesačnej PN by si dostala cca 379,58 Eur, a pri 10 dňovej OČR 133,83Eur.
@evittam ďakujem moc. v tejto práci som len od 6/2015, aj to som mala nižši príjem. do konca r.2015 som brala aj rod.príspevok.
teda som fakt zmätená.
nechcem vybabrávať so systémom, navyše mám doma prváčika, ten do školy musí chodiť čo najviac. no chcem byť pripravená a vedieť, koľko asi stratím (teraz mám cca 570e na páske). vieš mi to aspoň odhadnúť?
ďakujem ešte raz
@karinkaeich Tak ak pracuješ od 6/2015 tak tvoj VZ pre výpočet PN a OČR je od 6/2015-6/2016 - zrátaj si hrubé mzdy za toto obdobie, vydeľ 365 a to máš denný vymeriavací základ - no a z tohto denného vymeriavacieho základu si vypočítaj tie percentá čo som ti napísala.
@evittam takto sa toneráta ...
ak ide na ocr v 10/2016 tak sa VZ ráta od 6/15 po 30.9.16
k ide na ocr abo PN napr 11/2016 tak sa VZráta z obdobia 6/15-31.10.16 @karinkaeich pcr je lepšie mať od piatka po nedelu je to 10 dní .. pričom len 6 je pracovných a preplácajú sa kalendárne dni .. čiže tie 2 víkendy čo tam mať budeš ti až tak nepokazia výplatu skôr pomôžu
@zalka Aha, tak som zase múdrejšia. Ďakujem za opravu a ospravedlňujem sa za zle podanú informáciu. 🙂
@karinkaeich

@dadulik Áno, nárok na MD máš aj počas MD, počas RD už nie.