Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
zalka ahojky prosim ta este ja o jednu radu teraz 11.10 v utorok ma moj maly tri roky cize koncim rodicovsku dovolenku pred matrrskou som bola zamestnana len par mesiacov na dobu neurcitu teraz mi je zanestnavatel ochotny preplatit dovolenku len neviem ako to urobit toho 12 teho si mam cerpat dovolenku a az toho 13 ist na urad prace sa zaevidovat ci ako? a vypoved zo strany mojej ci jeho? aby som aspon nieco dostala
@zalkazalka ahojky prosim ta este ja o jednu radu teraz 11.10 v utorok ma moj maly tri roky cize koncim rodicovsku dovolenku pred matrrskou som bola zamestnana len par mesiacov na dobu neurcitu teraz mi je zanestnavatel ochotny preplatit dovolenku len neviem ako to urobit toho 12 teho si mam cerpat dovolenku a az toho 13 ist na urad prace sa zaevidovat ci ako? a vypoved zo strany mojej ci jeho? aby som aspon nieco dostala
@zalka môžem ťa poprosiť o radu? dieťa má tri roky 11.11.2016, čo je piatok.ktorý deň ukončiť rodičovskú dovolenku, ktorý čerpať dovolenku a ktorý ukončiť pracovný pomer? pred nástupom na MD a RD dotyčná pracovala na dve smeny /sobotu iba výnimočne podľa požiadavky zamestnávateľa/. medzitým sa u zamestnávateľa zmenili pomery a pracuje sa na tri smeny. ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
@zalka a nebude náhodou soc. poisťovňa rozratávať vymeriavací základ na 3 dni /sobotu, nedeľu a pondelok/? stačí dovolenka iba v pondelok a hneď aj ukončenie PP v pondelok /neviem, ako bude zamestnávateľ ochotný sa dohodnúť/? o preplatenie dovolenky treba zamestnávateľa žiadať, či to robí automaticky pri ukončení PP?
Ahojte babulky,vie mi to niektora z vas poradit, momentalne mam zivnost ale predtym som bola zamestnana a vyzera to tak ze budem musiet byt dlhodobo pn mam narok na nemocenske davky pocas pn?neplatim si socialnu podotykam este
@monikaarobo nie, nemas
@monikaarobo Súhlas s @majusqa77. Ak si nič neplatíš tak nemôžeš mať ani nárok. 😉
Dakujem za radu baby ;)
@zalka uz si mi raz poradila, preto sa obraciam na teba znova...dieta dovrsilo 3 roky 11.11.2016 /bol to piatok/, dňa 14.11.2016 /pondelok/ čerpaná dovolenka a súčasne ukončený pracovný pomer /vraj bude preplatená dovolenka a vyplatené odstupné/, ale nastal problém, že dotyčnú dnes odmietli zaevidovať na úrade práce, nakoľko poberá opatrovateľský príspevok na staršie dieťa /má 6rokov/.tak išla zrušiť opatrovateľský príspevok /vraj ho zrušia až k 30.11.2016/ a na úrad práce sa má ísť zaevidovať až potom do 7 dní...ako sa potom bude počítať podpora? bude mať aj v tom prípade nárok na maximálnu podporu?nemali ju zaevidovať na úrade práce dnes a až následne rušiť opatrovateľský príspevok? ak by si mi vedela poradiť, alebo aspoň nasmerovať, kde si zistiť možné riešenie, bola by som ti vďačná 🙂
@sariana môj názor kedže jej RP končil v piatok .. tak čerpala málo dní dovolenky a max. nebude mať. ja mám za to, že v takom prípade sú potrebné dva dni čerpanej dovolenky.
A ak sa nezamestna v priebehu novembra tak podpora sa jej bude rátať z toho platu ... čiže tá evidencia to nijako neovplyvní .
Dievčatá, prosím vás o radu...toho času som na RD, som stále vedená ako zamestnanec,
30.6.2011 sa mi narodil jeden synček a 30.12.2013 druhý synček...to znamená, že v piatok 30.12.2016 mi končí RD .
Chcela by som dať v práci výpoveď nakoľko sme sa presťahovali a teraz by som to mala ďaleko dochádzať.
1, ...k akému dátumu treba dať výpoveď ?
2, ...mám nárok na podporu ?
3, ...mám nárok na nejakú dovolenku za obdobie MD a RD ? ...keď sa vrátila z RD pred rokom do práce kolegyňa, šéf jej povedal, že jej nič nepatrí, nakoľko nič neodpracovala
Vopred vám veľmi pekne dakujem.
@jeannnye Nárok na podporu máš. Nárok na dovolenku taktiež - ale len počas trvania MD, počas RD nárok na dovolenku nevzniká - čiže zamestnávateľ tvoju kolegyňu oklamal. Čo sa týka skončenia pracovného pomeru - no ak chceš mať najvyššiu podporu tak je dobré sa so zamestnávateľom dohodnúť - čiže dohodu o skončení pracovného pomeru - tak aby si čerpala aspoň jeden deň dovolenky a ostatnú ti musia preplatiť - takto ti vznikne nárok na max.podporu.
@jeannnye Žiadne krátenie z dôvodu RD neexistuje - buď so zamestnávateľom podpíšeš dohodu o skončení pracovného pomeru - najlepšie k 31.12.2016 - 1 deň čerpeš dovolenku a ostatné ti musí preplatiť - ak nebude s tým súhlasiť tak ti musí umožniť vyčerpať dovolenku - čiže napríklad ak máš 20 dní dovolenky - tak dohoda o skončení PP k 19.1.2017 - tam ju vlastne vyčerpeš - zaplatí ti to a hotovo - len v tom druhom prípade je horšie to, že nevznikne nárok na max.podporu.
@evittam nesúhlasím,
najlacnejšie je pre zamestnávateľa preplatiť celú dovolenku - nevznikne nárok na max. podporu ušetrí na odvodoch do SP
druhá najlacnejšia možnosť pre zamestnávateľa je čerpanie 1-2dní dovolenky a preplatiť zvyšok ušetrí na odvodoch do SP
najdrahšou možnosťou pre zamestnávateľ je čerpanie dovolenky, lebo po 21 dnoch vzniká nárok na dalšiu dovolenku napr.

@zalka dakujem, tak este zistim ci ma robit moja zmena ak nie urobim tak ako si pisala. A na socialku tiez treba ist tak ako ste tu pisali odhlasit sa a prihlasit sa kedze nastupujem do prace a potom zas idem na úrad prace?