Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
Uz som z toho debil fakt viacerim som to dala precitat kazdy je z toho debil ved logicky ked som to pochopila ak budem v evidenci zas budem mat zas davku ale tak asi sa pojdem osobne opytat lebo uz neviem
@ada510 Ale ved ano-ak budes znovu v evidencii a mas narok na davku alebo jej zvysnu cast tak ju dostanes.
Ja som pisala o pripade,ze po skonceni PP mas narok poziadat o davku do roka od jeho skoncenia. Napr.mne skoncil PP 31.12.2016,teraz som PN,o davku mozem poziadat max.do 31.12.2017...
@ada510 súhlasím s @evittam
ak sa nezaradíš do evidencie na UP do 1 roka od skončenia PP, a zaeviduješ sa tam napr. 370 den od skončenia PP, tak nesplníš zzákladnú podmienku ktorá znie, 730 dní poistenia v posledných 3 rokoch.
A 730 dní poistenia sú dva roky, tj. logicky vyplýva, že maximálne 1 rok môžeš byť bez poistenia, tj. 364 dní áno, nárok vzniká
370 dní n árok na podporu už nevznika.
A to čo si nakopčila ty, tak to je pri opätovnom nároku, napr. zaeviduješ sa na UP, po dvoch mesiacoch si nájdeš prácu, tak ťa odhlásia, ale z novej práce tťa prepustia po 1 roku napr. a ideš zase na UP, tak máš nárok na dočerpanie zvyšných 4 mesiacov podpory.
Zienky potrebujem poradiť. Po rodičovskej dov. som sa vrátila do zamestnania, ale po pol roku som nastúpila do nového - kde pracujem od 1. septembra 2015. Chcem odísť...neviem či dať výpoveď (tam asi bude musieť byť výpov. doba, alebo rozviazanie dohodou k nejakému dńu). Budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti? A ako sa to ráta? Som vydatá a muž pracuje. Ešte som nezamestnaná nebola, tak sa v tom neviem orientovať. Pracujem pod mestským úradom, resp. pod mestom. Ďakujem.
@pamag1805 No tak bud sa s nim dohodnut-podpisat dohodu o skonceni PP k 31.3. s tym,ze vycerpes den dovolenky a ostatnu ti preplatia. Ale ak si si nie ista,ci podpise zamestnavatel dohodu tak daj teraz vypoved-bude ti plynut 2-mesacna vyp.lehota t.j. od 1.3.-30.4., 3.4. sa daj na PN,prerusi sa ti cerpanie dovolenky,potiahni PN,PP skonci 30.4.a ty mozes do roka poziadat o podporu. PN uz potiahni kolko sa ti bude dat.😉
ahojte,
prosim o radu ohladne naroku na podporu v nezamestnanosti.
Momentalne som na RD
5.2.2015 som nastupila na MD
2.10.2015 som nastupila na RD - trva
k 30.11.2016 som musela podpisat vypoved, vzladom k tomu, ze firma zanikla - takze uz nemam status zamestnanec
na RD by som mala byt do 3/2018
- rada by som sa informovala, kedy je mi najvyhodnejsie ist na podporu, resp. do kedy mam narok na podporu. Dakujem za rady
@zalka
dakujem za rychlu odpoved, k takejto odpovedi som sa nejako dopatrala aj ja z roznych clankov, super ze si ma aj ty takto v tom uistila. Akurat neviem, ake musi manzel splnat podmienky na rodicak, on je riadny zamestnanec a ci mu to nejako neovplyvni pracovny pomer, danove priznanie, ci nebude jeho zamestnavatel cosi riesit, ci s tym jeho zamestnavatel moze mat problem....
@pamag1805 Aké body - veď sme ti to napísali - ak zamestnávateľ s tebou podpíše dohodu o skončení PP tak dohodu k 4.4.2017 - vyčerpeš 2 dni dovolenky ostatnú ti preplatia.
Ak nevieš či sa s ním dohodneš tak daj výpoveď teraz - vo februári - bude ti plynúť výpovedná doba od 1.3.-30.4.2017, 5.4.2017 sa daj na PN - znovu sa vyčerpeš pár dní dovolenky - dovolenka sa preruší a ty zostaň na PN minimálne do konca mesiaca (môžeš aj dlhšie-to už je na tebe). Tak ti znovu zvyšok dovolenky preplatia lebo tvoj PP skončí 30.4. tak musia. No a po PN čerpať podporu. Len neviem koľko máš ešte dovolenky. Zamestnávateľovi v druhom prípade nehovor, že pôjdeš na PN - povedz, že vyčerpeš dovolenku.
@majusqa77
@zalka
este baby prosba, ak nastupim na podporu 11/2017 - tym padom sa mi bude davka pocitat za obdobie posledne dva roky a zaroven musim byt 3 roky spatne aspon 2 roky poistena proti nezamestnanosti. TJ podpora sa bude pocitat za obdobie ked som bola na rodicovskej 11/2015 - 11/2017 a vymer sa bude brat z hrubej mzdy pred nastupom na matersku? Dakujem

@ada510 "narok na davku za zostavajucu cast..."