icon

Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti

cloviecka
1. jún 2013

Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?

luba28
28. apr 2015

@maria148 ano,urcite ,...kedze vsetko nova firma prebrala aj zamestnancov aj prava a povinnosti,..zmenil sa len nazov,...stale ti prac.pomer trva ,..vypoved ti nedali ked koncila prva firma ,...

maria148
30. apr 2015

@luba28 ďakujem za odpoveď🙂

maria148
30. apr 2015

@zalka ešte by som potreboval poradiť ,ak by som chcela čo najvyššiu podporu ako postupovať?Dovolenku mi zamestnavateľ preplatil pred nástupom na MD zostalo mi ešte 6 dní.Mohla by mi vyjsť aj tá najvyššia keď som mala len minimálnu mzdu.Budem mať len tých 6 dní dovolenky ,žiadne odstupné ani odmeny.RD mi končí 27.7.2015.Veľmi pekne ďakujem za radu.

luba28
30. apr 2015

@maria148 babam tu poradili zobrat si jeden den dovolenky a zvysok preplatit + v ten isty den dat aj rozviazanie prac.pomeru dohodou k danemu dnu ,...akus pozriet predosle rady v tejto diskusii,...🙂

zalka
30. apr 2015

@maria148 áno mohla ...
stále je to dosť penazí ... ak vezmeš za 1 hodinu je min. mzda 2,184 eur ... 1 den dovolenky 8 hodín ... 6 dní dovolenky 48 hodín
48 x 2,184 = 104,83 eur ... na max. podporu treba za 1 den minimálne mzdu 55e

jurdinka
1. máj 2015

Mohla by som sa aj ja poradit? Dcerka bude mat 2 rocky a ja som sa chcela vratit do zamestanania (zamestnavatela som aj poziadala o pokracovanie z MD na RD do dovrsenia 2 rockov dcerky), ale zamestnavatel mi oznamil ze momentalne nema vhodne miesto pre mna, a nevie ci aj bude mat,,,,,,,,,ale vraj ked si nieco najdem a budem chciet odist dohodneme sa na odstupnom......som tam zamestnana 11 rokov, ako mam pokracovat, hladat si novu pracu aj ked nemam ukonceny pomer, potrebujem zacat pracovat kvoli financnej situacii doma (uver), nemozem ostat do 3 rockov doma. Ked si najdem novu pracu, ako mam pokracovat v ukonceni povodnej aby som dostala aj to odstupne?? dakujem za radu

marta1984
1. máj 2015

@jurdinka ak ale nenájdete náhodou prácu, je tu ešte možnosť ak by ste že počas evidencie na úrade práce okrem podpory v nezamestnanosit môžete ešte poberať ďalšiu podporu tzv. komerčnú, ktorú môžete poberať až 12 mesiacov... v prípade záujmu o info ma kontaktujte.

natuska87
1. máj 2015

@cloviecka Mas...

luba28
1. máj 2015

@marta1984 mozem info?? aka to je komercna podpora??

marta1984
1. máj 2015

@luba28 cez pripoistenie nezamestnanosti

luba28
1. máj 2015

@marta1984 a ako to funguje?? resp. co treba urobit ??

marta1984
1. máj 2015

@luba28 v prípade straty zamestnania takto získa druhú polovicu svojho príjmu, na ktorý bol zvyknutý, tzn k podpore v nezamestnanosti ktorá je cca 50 % z príjmu pribudne ďalších 50 %

marta1984
1. máj 2015

@luba28 treba ma kontaktovať 🙂 venujem sa tomu a viem okolo toho veľa informácií

luba28
1. máj 2015

@marta1984 mozem ip?? alebo ako kontaktovat?? mna to caka od juna ,..☹ ale to sa moze aj pri max.podpore??

marta1984
1. máj 2015

@luba28 pravdaže môžete mi napísať aj správu

marta1984
1. máj 2015

@luba28 vy už viete že dostanete výpoveď alebo ako to u Vás je?

maria148
1. máj 2015

@zalka veľmi pekne ďakujem za odpoveď.Ak som si to tu správne naštudovala a dobre pochopila tak keď 27.7.0215 mi končí materská tak 28.7.2015 si mám zobrať 1 deň dovolenky a k tomuto dátumu si dať ukončenie pracovného pomeru dohodou(tu bi som sa chcela spýtať či existuje konkretne nejaké číslo paragrafu ktoré ma dať ekonomka) a dať si k tomuto dátumu aj preplatiť zvyšných 5 dní dovolenky ,toto všetko vlastne musí byť k dátumu 28.7.2015 a 29.7.2015 sa má ísť prihlásiť na úrad práce,pochopila som to správne alebo by som niekde spravila chybu?Ešte raz veľmi pekne ďakujem za odpoveď aj trpezlivosť.

zalka
1. máj 2015

@maria148 áno dobre si to pochopila,
skončenie PP dohodou §60 ZP ...

maria148
1. máj 2015

@zalka ďakujem

zalka
1. máj 2015

@maria148 rado sa stalo

liankaivanka
1. máj 2015

Ahoj mamicky. Urcite sa Vám asi ako kazdej mamicke na RD hodilo 120€. Ja viem ako sa k nim jednoducho v pohodli domova dostat. Ak chcete vediet ako ozvite sa andsiv@centrum.sk

ema_26
3. máj 2015

Základnou podmienkou nároku na dávku v nezamestnanosti je: "že poistenec v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní".

Poistné v nezamesntnanosti platia zamestnanci, dohodári a na základe dobrovoľného rozhodnutia aj živnostníci.

malemm
19. máj 2015

Z akej sumy sa mi bude počítať podpora v nezamestnanosti, ak som pred materskou pracovala za minimalku a počas materskej som opatrovala pani za 85 e.? Dakujem

barbyes
2. sep 2015

@zalka ahoj, môžem Ťa poprosiť o radu? Do konca septembra poberám podporu a k 9.9. by som mala nastúpiť do zamestnania, možno o pár dní neskôr...ako mi to pls ovplyvní podporu? alebo mi úplne zanikne? ďakujem

zalka
2. sep 2015

@barbyes ti ju ukončia dňom nástupu do zamestnania, podporu dostaneš za 8 dní v septembri ak od 9.9. nastúpiš do práce, zvyšok v yčerpeš do 2 rokov napr.alebo nie.. alebo si zvyšok dáš preplatiť 50% zo zozstatku

barbyes
5. sep 2015

@zalka ďakujem 🙂

ostap
7. sep 2015

Ahojte velmi pekne prosim o surnu radu! Maly ma 19 mesiacov, ale ja som sa vratila na plny uvazok do prace, kde som dnes dostala vypoved z organizacnych dovodov. Mam len hodinu, do 15:00 sa musim rozhodnut, ci ukoncim PP k 30.9., alebo az k 17.10. (pripadne skor v oktobri), pricom v oktobri budem uz len cerpat dovolenku. Odstupne samozrejme dostanem. Co je pre mna lepsie vzhladom na vypocet nezamestnaneckej davky z pracaku, ku ktoremu datumu mam ukoncit? Velka vdaka 🙂🙂

funtiacka
9. sep 2015

@zalka Môžem sa aj ja opýtať? Keďže teraz zákon umožňuje nastúpiť žene do práce skôr než jej skončí RD, tak som tak urobila. Lenže mi ponúkli inú prac. dobu, ktorá je pre mňa neakceptovateľná. V zmluve prac. dobu nemám uvedenú. Takže Odstupné neporiešim. Požiadala som o skorší nástup do práce o 6 mesiacov. Dcéra chodí do škôlky. Ja čerpem dovolenku. deň. Mám aj po 6-7 dňoch čerpania dovolenky nárok na max. podporu ? alebo koľko by mi vyšlo? A v prípade výpovede z mojej strany dohodou, mám ísť na úrad práce sa nahlásiť, keďže som ešte na RD, alebo až keď m i skončí RD ? Veľmi krásne ďakujem za odpoveď.

zalka
9. sep 2015

@funtiacka ak máš dostatok dní dovolenky na preplatenie tak aj po 6-7 dnoch ti výjde max. podpora ..
základ je plat 56,50 eur na kalendárny den v hrubom

snoffy
10. sep 2015

@zalka ahoj, vies aj mne poradit? Mala sa narodila 30.12 tak staci cerpat dovolenku len na ten 1 den 31.12 a k 1.1. dat vypoved aby som mohla dostat max podporu? Dakujem