Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
@zalka chcela by som Vás poprosiť o rady, ak by som Vás nezaťažovala, viem, každý sa tu pýta skoro na to isté, ale každý prípad je ojedinelý, ak by ste bola taká dobrá a poradila mi, čo ma čaká... Dala som výpoveď v práci po rodičovskej dovolenke, výpovedná doba je 2 mesiace, končí 31.12.2015. 23.12.2015 som mala nastúpiť ešte do práce, ale keďže tam mám 20,5 dńa dovolenky, tak 5 dní budem čerpať, plus je tam sviatok 24 a 25.12. a zvyšok dovolenky 15,5 dňa mi majú preplatiť. Hrubu mzdu som mala v priemere 500,- EUR mesačne pred nástupom na materskú. Môžem v tomto prípade čakať maximálnu podporu? Či som tu zle pochopila písané informácie, dakujem vopred za odpoveď.
Ahojte, neviete mi nahodou povedat, ci sa podpora za mesiac december bude vyplacat v termine 15.12. alebo to bude skor? Dakujem🙂
@vcielkamaja No pokiaľ viem tak všetky dávky sa vyplácajú mesiac pozadu, čiže decembrovú podporu dostaneš v januári 2016.
@evittam tak teda novembrovu...som sa pomylila 🙂
@zalka Ahoj Zalka, pred pár dňami si písala @timea1510, že z hrubého príjmu vo výške 508, 50 eur bude poberať dávku v nezamestnanosti v maximálnej výške (čo je cez 800 eur v čistom) ? Neplatí, že DvNezamestnanosti sa vypláca 6 mesiacov vo výške 50% z denného vymeriavacieho základu x počet dní v konkrétnom kalendárnom mesiaci ? Mne to vychádza okolo 250 eur mesačne pre @timea1510 Kde robím pri výpočtoch chybu ?
@domi1220 ved sa neprihliada ak dohoda skončí počas RD, a aj PP skončí počas RD .. tj. ak máš dohodu tak max. podporu mať nebudeš ..
@rawmamka no robíš chybu ... lebo ja som písala 508,50 eur ale to je plat za 9 kalendárnych dní ... čiže ty nemôžeš deliť 508,50 počtom dní 30 ... tak samozrejme výjde ako rátaš ty ... ale delíš to 9 dnami ... a vtedy výjde maximum ...
@rawmamka pointa je v niečom inom ... v preplatenej dovolenke ...
funguje tok takto príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 56,5 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
@zalka Som z toho jeleň 🙂, skúsim napísať na úrad do BA, či to takto môže byť, lebo mňa čaká niečo podobné a nechce sa mi veriť, že by to takto fungovalo 🙂. Ten DVZ sa počíta z posledných dvoch rokov ? A je jedno, či bola žena na RD a potom iba pár dní čerpala dovolenku ? Naozaj stačí, ak vyjde trebárs iba jeden jediný deň okolo 56 eur v hrubom a mám max.podporu po celých 6 mesiacov ? Nebude vadiť, ak je zrejmé, že predtým bol príjem v hrubom 500 eur mesačne ? Nechce sa mi veriť, žeby boli zákony takto deravé 🙂.

@evittam ak v čase od 10.12.14 do 09.12.16 nebude iný VZ ako dovolenka tak nemá čo pokaziť ... ak budeš pracovať na dohodu tak pokazí, ak si budeš platiť v DNP aj poistenie vnezamestnanosti tak pokazí