Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
@nikita002 ja som z okresu Malacky
ahojte, idem si aj ja po radu 🙂
bola som 3 roky na MD-RD, nasledne som musela byt PN a este si zo zdravotnych dovodov docerpavam dovolenku.
V praci asi pred 2 rokmi nase financne odd. prevzala externa firma, takze moja pozicia uz neexistuje :(
Sef mi ponukol inu pracu, ale bohuzial spojena aj so sluzobkami, co bohuzial si teraz pri dietati uz nemozem dovolit...
Teraz som v rozpakoch, co mam robit po dovolenke a ako to funguje? kedze ja som neprijala nim ponukanu pozicii, ci ja mam dat vypoved, alebo oni mi daju vypoved? dakujem za info
@katkup nemusíš prijať ponúknutú prácu, ide o zrušenie pracovného miesta, čiže organizačnú zmenu, musí Ti dať výpoveď zamestnávateľ podľa § 63 Zákonníka práce alebo môžeš skončiť dohodou -
Dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec
uzatvárajú písomne. V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného
pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skonči
l dohodou z
dôvodov
uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) až c)
ak by toto nebolo v dohode uvedené, nedostala by si odstúpné, ktoré je podľda toho koľko rokov si odpracovala, nato daj pozor!!!!
@zalka a čo sa stane ak by som vyčerpala všetku dovolenku nie len jeden deň, Reagujem na tento príspevok (po skončení RD .. nastúpiť do zamestnania - fyzicky nemusíš stačí čerpať deň dovolenky a zvyšnú si nechať preplatiť ... podpora sa v takomto prípade bude počítať z toho 1 dňa .- takže podpora bude maximálna cca 800 e) dakujem
@ivanarobert funguje to takto
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 56,5 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
hádam ti je to jasnejšie ..
@zalka ďakujem, už som to pochopila. Robila som v štátnej správe /teda ešte akože robím je to stále môj zamestnávateľ/ majú ale existenčne problémy tak teraz mám obavy či mi budú chcieť preplatiť dovolenku. Je aj taká možnosť že mi ju nebudú chcieť preplatiť?
@ivanarobert tak dáš podnet na inšpektorát práce, na prokuratúru ... a povláčiš po sude ich ... zákonník hovorí jasne
@zalka dobreeeee 😀 budem si musieť teda naštudovať zákonník. 😨
@ivanarobert pri skončení PP je ich povinnosť zo ZP preplatiť dovolenku vid
§ 116
(3) Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru.
@zalka takže npr 1.5. Vyčerpať 1 deň dovolenky a od 2.5. Ukončiť pracovný pomer a dať si preplatiť dovolenku. Ukončiť dohodou predpokladám.
@ivanarobert tvoje dieťa je narodené 30.4?
1.5. ad 1 nemôžeš čerpať dovolenku lebo je to sviatok
ad 2 nemôžeš čerpať dovolenku lebo je to nedeľa ..
takže čerpať dovolenku potrebuješ 2.5. , a plat musí byť 113e v hrubom aby bola max. podpora
@zalka nie je narodené 30.4. to bol zlý príklad ☹
@ivanarobert tak načo sa ma pýtaš somariny ... ? ale defakto príklad som ti uviedla už predtým ... na presný dátum si to daj sama ...
@zalka Ďakujem vysvetlila si mi to super.
ahojte, poprosim o radu
.
mam narok na preplatenie dovolenky pocas RD u zamestnavatela?
dakujem
@zalka Dobry den, dufam, ze nebudem otravovat, ale ako citam, tak sa vyznate....Mozem sa opytat? Som od 30.01.2015 na PN. V praci som dala vcera vypoved dohodou k 31.01.2016. Mam prist, ked ukoncim PN. Mam ju ukoncit k 31. alebo k 28 a zobrat si den dovolenky? Ci ak som bola cely rok PN, tak je to jedno? Pytam sa kvoli podpore v nezamestnanosti. A este jedna otazka. Za ten rok 2015 som nemala narok na dovolenku, kedze mam odrobene len do 29.1.2015? Lebo ja som bola vtom, ze mi preplatia 26 dno dovolenky, ale pani na personalnom povedala, ze tam mam len 1 den starej, ktora sa mi preniesla z roku 2014. Budem velmi vdacna za odpoved. Dakujem
@littledevil no nárok na dovolenku nemáš lebo si neodpracovala 60 dní , a ani 21 dní v januári 2015 ..
takže máš ten den dovolenky ..
a v podstate sa ti podpora vyráta ak sa zaeviduješ 1.2. na UP tak sa ti podpora bude rátať z príjmov 1.2.14 do 31.1.2016 .. tj. máš tam cca 365 dní príjem .. a z toho sa ti vyráta podpora, tj. aj keby si mala kopec dovolenky tak by ti to ovplyvnilo podporu len minimálne.
A cez víkend si dovolenku vziať nemôžeš .. ukončila by som PN 31.1.
@zalka Dakujem velmi pekne 😉
@littledevil rado sa stalo
Ahojte, je prosím vas nejaká lehota kedy sa mám hlásiť či nastúpim do zamestania alebo skončím PP? Npr. mesiac pred skončením rodičovskej "dovolenky"? ďakujem.
@zalka ahoj, musim sa spytat konkretne, aby som mala jasno aj ja 🙂
28.12.2016 bude mat maly 3 roky - teraz so na RD
v praci mi zostane cca 60dni dovolenky
29.12.16 nastupim do prace - teda zoberem si dovolenku len na 1 den
30.12.16 dam vypoved + necham si preplatit ostatnu dovolenku
- takto by som mala dostat najvyssiu moznu davku v nezamestnanosti? dobre som to pochopila?
VOPRED VDAKA ZA ODPOVED
@sladkasue83
oki a čo bude 30.12. budeš pracovať?
lebo PP končí po šichte nie pred šichtou ... ale čiste teoreticky áno je to tak správne, len netuším skade si nabrala 60 dní dovolenky
@zalka tak kedy mam dat vypoved? sak 29.12. budem prvy a posledny den v praci, resp. na dovolenke
a k 30.12. davam vypoved. ci? sa pytam, lebo nechcem nieco zbytocne pokazit...
a k poctu dovolenky sa vyjadrim: 3 roky doma ako ucitelka🙂 mi to tak vychadzalo aj pri prvom, ked mi koncil rodicak, tak snad aj teraz 🙂
@sladkasue83 zaujímavé lebo dovolenka patrí len za MD ... nie za RD ..
a môžeš čerpať 2 dni dovolenky aj tri dni dovolenky ... a skončiť PP 31.12. a preplatiť zvyšok ... nepokazíš nič ak ti PP skončí v roku 2016 . A je jedno či budeš čerpať 1,2 alebo tri dni dovolenky

@zaba9 zamestnaj sa aspoň na dohodu na pár eur, nech ti trvá nemocenské poistenie..