Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
@karolinka2010 no podla mňa ti RP končí 13.3.16 dovršením 6 rokov detí
ale RP je poskytovaný za celý mesiac preto ti to tak napísali.
dovolenku čerpaj 14.3. a skonč PP 14.3
@zalka ahoj,ak by si si nasla chvilku este by som potrebovala poradit,14.11.2015 mi skoncila predlzena rodicovska,15.11. som bola jeden den v praci (maximalny vymeriavaci zaklad tam mam),a od 16.11.do 12.2.2016 som PN ale uz do prace naspat nenastupmi,idem na urad prace kedze sa mi neda kvoli malej uz pracovat..len teraz neviem odkedy sa mam zaevidovat (zamestnavatelovi je jedno kedy si napisem vypoved) aby som si nepokazila nejaky priemer,ci tam mam dat hned od 14.2.2016 (je to nedela...? ) alebo staci od 15.2.2016 ? aby som to tym jednym dnom tou nedelou nepokazila,ci to nebude mat vplyv?
(pred materskou som bola zamestnana aj stale som vedena ako zamestnanec)aby mi bola ratana davka z toho 15.11.jaj,dufam ze som to ako tak zrozumitelne napisala😀 velmi moc vopred dakujem
@zalka prepac,mozem este jednu vec? Dnes poobede volala mzdarka,a doteraz sa neviem spamätat.. V juli 2009 som nastupila na pn,pocas ktorej som otehotnela po ivf,bolo to rizikove tehu,cely cas pn,z pn na matersku,z mater.rodicak doteraz. Na posl.vyplate som mala zostatok dov.11dni. Dnes mi vola mzdarka,ze ja mam dovolenku na nule!!! Menila sa uctovnicka v r. 2011. A paradox je,ze za ten svet neviem najst vyplatne pasky za 2009 rok! Vraj jej mam poslat kopiu pasok s tym zostatkom. To soi uctovnici nemusia archivovat mzdove listy? Porad prosim. Dakujem ti
@karolinka2010 áno musia a doživotne ... toto sú doklady kt. sa môžu skartovať tuším až po 50 rokoch
@karolinka2010 a dalšia vec za rok 2010 si bola na MD ... a za dni na MD ti patrí dovolenka ... dalšia okrem tej starej .. takže nedaj sa odbiť ..
a za rok 2010 žiadnu pásku mať nebudeš ... ak napíšeš od kedy do kedy si bola na MD v roku 2010 tak ti vyrátam koľko dovolenky ti patrí ešte aj za tento rok ..
@zalka zalka teraz som dosla od dr. Tak mam presne datumy,pn som mala nie od jula,ale od 18.5.2009 do 27.2.2010 a pn ukoncena nastupom na matersku dov. Ta trvala na dvojicky 43 tyzdnov. Mrknes mi to prosim? Si uzasna,dakujem
@karolinka2010 no ani nemám čo rátať, za rok 2010 ti patrí celoročná dovolenka nakoľko MD je výkon práce, z pohľadu nároku na dovolenku ...
@zalka dakujem ti. Ak nieco bude nove,ozvem sa. Dakujem ti z celeho srdca. Ahoj
@karolinka2010 rado sa stalo , držím palec a odbiť sa nedaj dovolenka neprepadla a nárok na nu máš
@zalka Ahoj zalka, chcem ťa poprosiť o radu. Manžel ma firmu, ktorej je konateľom a od 10/2015 je zamestnaný na TPP. Ak by ukončil pracovný pomer, dostal by podporu? Či by musel najprv zrušiť firmu a odrobiť min. 2 roky na TPP, aby mal nárok na podporu? Kedy by mal nárok na maxim.podp.? ďakujem
@zaba9 no o tom neviem nič, nemôžu sa poistiť zamestnané, alebo tie čo majú dohodu, alebo tie čo platia odvody ako szčo ...
ale nikde som nepostrehla že by bola podmienka, že nesmieš byť tehotná ... fasa ťa oklamali ..
kriste baby .... do budúcna, ak mi niekto niečo tvrdí, a nesom si istá čo mi tvrdia že je dobre tak sa pýtam na §§ .. podla akého zákona , podla akého paragrafu... nech mi to ukážu ... keby si im toto povedala , tak ti nič neukážu lebo blafovali ... oklamali ťa
a ďalšia vec, anechápem, prečo pracovníčkam na úradoch vešiate na nos prečo sa chcete poistiť... ich to zaujímať nemusí ...
Kto môže využiť dobrovoľné poistenie
Ktoré osoby sa môžu dobrovoľne poistiť.
Dobrovoľne dôchodkové poistenie, dobrovoľné nemocenské poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti v Sociálnej poisťovni môže využiť každá osoba, ktorá nie je v Sociálnej poisťovni povinne poistená (napr. študent alebo nezamestnaná osoba), musí však dovŕšiť vek 16 rokov a mať trvalý pobyt, povolenie na trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky. Výnimkou sú dôchodcovia, ktorí (podľa druhu priznaného dôchodku) si nemôžu vybrať zo všetkých kombinácií dobrovoľného poistenia. Všeobecne platí, že od 1. júla 2014 nie je možný súbeh dobrovoľného nemocenského poistenia a dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti s povinným nemocenským poistením. Uvedené sa nevzťahuje na povinne nemocensky a povinne dôchodkovo poistenú samostatne zárobkovo činnú osobu (SZČO), ktorá podľa § 19 ods. 2 písm. b) zákona o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov môže byť súčasne aj dobrovoľne poistená v nezamestnanosti. Možnosť dobrovoľného dôchodkového poistenia v súbehu s povinným poistením zostáva naďalej.
Obdobie dobrovoľného poistenia, keď si dobrovoľne poistená osoba riadne a včas platí poistné, sa zhodnocuje ako obdobie poistenia pri posudzovaní nároku na dávky zo Sociálnej poisťovne.
@zalka zalka prosim ta este o pomoc... byvala mzdarka mi poslala mzdovy list za 2009. Zostatok dov.bol 11 dni, tak ako som ti pisala,v maji,juni dom mala dov.priemer 3,5718 eur. Za ten rok sa mi dov krati o 2/12-teda dva dni (mame 11,5hod prac.dobu). Chápem správne? A v roku 2010 som bola vkuse do toho 27.2.pn,tak ako sme si písali pres styrmi dnami.odvtedy ten kolotoc md rd...nepretrzite. v 2010 som dovrsila 33rokov,mam za ten rok narok na 25 dni dov. Zalka,ak sa z toho vies vysomarit,lebo mne uz jemne hrabe,vies mi vyratat,kolko mi maju zaplatit,ak ten jeden den vycerpam a zvysok mi preplatia? Lebo toto je pre mna uz fakt ze zle,a nechcem aby ma odzubali. Vyjde mi potom vyssia podpora? Skus mi pomoct,uz ti potom dam pokoj 🙂 🙂 🙂. Dakujem ti. Ahoj
@karolinka2010
na PN v roku 2009 si bola viac ako 100 pracovných dní a sviatkov ...
bola si 164 dni na PN .. tj. dovolenka za rok 2009 sa ti kráti o 4/12tiny ... tj. zostatok a nárok si mala na 8/12tin dovolenky .. pri 20 dnovom ročnom nárkou je to 13,33 dňa
za rok 2010 si bola viac ako 60 dní na MD preto ti patrí celoročná dovolenka a na Pn a RD si nebola viac ako 100 dní preto sa ti dovolenka nekráti .. tj. máš nárok na 12/12tin .. tj. kedže si v roku 2010 mala 33 rokov tak máš nárok na 25 dní dovolenky,
dokopy 38,33 dňa dovolenky ... rátam s 8 hodinovým dnom ... čiže je to 38x8= 304 hodín dovolenky
s tým krátením neviem ... ale ak by sme dali 304/11,5 = 26,4 dňa po 11,5 hodiny dovolenky ... toto krátenie neviem ...
@zalka napisala som ti to odveci. Nam dov.pisu na pasky v style 20 dni po 8hod.= cca14 dni po 11,5 hod. V 2009 som do maja cerpala 3dni,zostalo mi 11dni. V 2010 uz mam narok na 25dni po 8 hod=cca 16dni po 11,5hod. Akym priemerom sa to plati? Mne matika nikdy velmi nesla,a tejto mzdarke zjavne tiez...
@karolinka2010 tj. ja ti píšem, že ti neostalo 11 dní dovolenky za rok 2009
lebo sa ti krátila si bola dlho na PN ... tj. ten údaj na páske nie je správny ... máš nárok na 9 dní dovolenky za rok 2009
a za rok 2010 na celú tj . 16 dní ..
a priemerom, no podla základu čo máš na zmluve , lebo nemáš mzdu .. takže ti nema z čoho vyrátať len podla zmluvy
@zalka zaklad mam 500,-hrube
@karolinka2010 tak z toho ti vyrátajú dovolenku .. 2,976 e na hodinu x 11,5 x 25 dní = hrubá mzda
@zalka dakujem ti. Uz ma chyta panika,ake cisla z tej ťavy vylezu. Dala mi otázku,ci ma muz opustil,ked tak nahanam peniaze. Mne ale ide o moje peniaze,nie o jej. Sefke som volala,povedala,ze mi vsetko vyplati,ze ma nechce oklamat,len neviem,co vyrata ta jej uchvatna pani ucetni.... dufam,ze dostamem normalnu podporu,lebo sa mozme ist past. Zalka,velmi dakujem
@karolinka2010 rado sa stalo ...

@zalka ahoj zalka,prosim ta o pomoc. Som na predlzenej rd zo zdrav.dôvodov u deti,mam dvojicky. Dovrsia 6rokov 13.3.2016,v sprave z aadmin.kontroly kontrolovanej osoby sa pise,ze som splnila vsetky podmienky poskytovaania rod.prispevku,ktory bude vyplacany mesacne vo vyske... do 31.3.2016. Prosim ta,kedy mi teda konci rodicak,k datumu narodenia deti,alebo k 31.3.2016? Lebo v praci bidem potom cerpat 1den dov,a zvysok preplatia,a idem na up. Prosim poraad mi,nech nepresvihnem cas. Dakujem