icon

Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti

cloviecka
1. jún 2013

Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?

tslobik
30. jún 2016

@zalka A ak som na PN len jeden mesiac, koľko musím odpracovať, aby som mohla ísť na ďalšiu PN-ku?

kajamatus
30. jún 2016

@zalka ano na vyplatnej paske z prikaznej zmluvy ,je uvedene nezames.poistenie , podpora sa da navyšit? ze si budem dobrovolne platit nezam.poistne, ako dlho a kolko €? pretoze som pol roka mala minimalnu mzdu. z ktoreho obdobia sa rata podpora?

zalka
30. jún 2016

@tslobik no nič... ak ti iný lekár vypíšeš inú PN s inou diagnozou aj zajtra

@kajamatus no na n avyšenie by si nesmela mať prikaznú zmluvu ... ak z nej platia odvody v nezamestnanosti ... a ráta sa s posledných 2 rokov ku dnu evidencie...
ak pôjdeš na UP napr. 1.8.16 tak sa podpora vyráta z období od 1.8.14-31.7.16

tslobik
30. jún 2016

@zalka A keby som šla s tou istou dg.? Lebo ja sa dlhodobejšie liečim s konkrétnou diagn.

zalka
30. jún 2016

@tslobik hm...si mesiac na PN... tak prečo riešiš a čovlastne riešiš... na PN môžeš ostať rok ... ja nerozumiem tvojim otázkam

tslobik
30. jún 2016

@zalka Ja už som tú mesačnú PN-ku ukončila a zajtra nastupujem do práce....Len neviem, dokedy to tam po zdravot. stránke vydržím zase.

zalka
30. jún 2016

@tslobik na PN môžeš ísť vždy ak treba...
ak vydržíš týžden tak o týždenm pôjdeš... lento asi oprácu prídeš

tslobik
30. jún 2016

@zalka Ďakujem

kajamatus
1. júl 2016

@zalka Dakujem za rady . uz asi nic neporiesim ...... tak pojdem v pondelok na UP

zalka
1. júl 2016

@kajamatus prepustili ťa?
kedy?

kajamatus
2. júl 2016

@zalka ano k 30.06.2016

zalka
3. júl 2016

@kajamatus hm... no ak máš príkaznú zmluvu na sumu vyššiu ako 148e tak ťa ani nezaevidujú na UP .. lebo máš príjem vyšší ako je možný limit ...

kajamatus
4. júl 2016

@zalka na Prik.zmluve je uvedena narokovatelna zlozka odmeny na hod, brutto , takze by sa malo brat do uvahy kolko sa odpracovalo hod./mesiac ? nastastie ciastku 148€ v hrubom som neprekrocila,

zalka
4. júl 2016

@kajamatus nezabudni tú zmluvu kopiu dať na UP ... pri zaevidovaní ...

elenkataki1
4. júl 2016

Čaute baby, ak vás prepustili a myslíte si, že ste v práve, tak sa choďte súdiť, ja som mala poistenie ochrany práv a oni mi vysúdili finančnú kompenzáciu..ale zamestnávatelia sú svine, ak nemáte aspoň toto poistenie, tak si zisťujte veci okolo, nenechajte sa len tak zneužiť

majuska01234
6. júl 2016

Mna tiez prepustili.ale nvm ci som v prave.

mirka545
6. júl 2016

Chcela by som vás poprosiť o radu. 15.7.sa mi konci RD so zamestnavatelom som sa dohodla na výpovedi s tym ze budem jeden den čerpať dovolenku a ostatnému dám preplatiť. Zaujíma ma ci by som nemohla ist po skončení PP na PN ci je tam ochranná lehota a z čoho sa počíta a kedy by som sa mala istnahlasit na UP a ci mi po skončení PN vyjde maximálna podpora

zalka
6. júl 2016

@mirka545 OL bude 1 den kedže len 1 den budeš po RD robiť a skončí ti PP.

mirka545
6. júl 2016

Ďakujem a neviete z co sa počíta výška PN a budem mat potom max vyskupodpory

zalka
6. júl 2016

@mirka545 PN z predpokladaného príjmu,
výška podpory z platu za ten 1 den .. pokial nebolo počas RD pracované na dohodu to by sa rátala podpora aj z dohody

mirka545
6. júl 2016
mirka545
6. júl 2016

@zalka a co je ten predpokladaný prijem

zalka
6. júl 2016

@mirka545 to čo ti mzdárka potvrdí ... teda to čo by si zarobila keby si robila

mirka545
6. júl 2016

@zalka Ak tomu dobre rozumiem tak by som sa mohla dahodnut na vyššom plate aby som mala vyššiu PN

zalka
6. júl 2016

@mirka545 ak šli mzdy na firme hore a šla by aj tebe a mzdárka to obháji tak áno

dadulik
9. aug 2016

Baby prosim...v marci mi konci rodicovska...ba materskeh som bola od januara 2014...ak by som pi dohode so zamestnavatelom dohodla na vypovedi a necerpala ziadnu dovolenku...z coho sa mi bude pocitat podpora? Zo zarobku pred materskou? A v akych percentach a dlzke? Dakujem.

evittam
9. aug 2016

@dadulik Najlepšie spravíš ak vyčerpeš aspoň jeden deň dovolenky, ostatnú ti preplatí a budeš mať max.podporu.

dadulik
9. aug 2016

@evittam tomu celkom nerozumiem ako moze 1 den dovolenky zavazit? A max podpora je kolko prosim ? Jooj toto som nepotrebovala riesit 16 rokov tak som z toho jelen

evittam
9. aug 2016

@dadulik No, vysvetlím ti to jednoducho - napríklad máš 20 dní (tvoj priemer pre dovolenku na deň je napr. 20,- Eur) nevyčerpanej dovolenky, vyčerpeš 1 deň a ostatnú ti preplatia - čiže tvoja hrubá mzda-tvoj VZ na jeden deň bude cca 400,- Eur. Ak by si dovolenku vyčerpala a až potom by si dala výpoveď tak tvoj VZ by bol 400,- Eur ale na 20 dní - čiže tam by bol VZ pre podporu na deň cca 20,- Eur - z toho máš 50% 10,- Eur a podpora by ti vyšla 300,- Eur/310,- Eur (počet dní v mesiaci). Maxímálna podpora je 846,-Eur/874,50 Eur.

dadulik
9. aug 2016

@evittam dakujem pekne za vysvetlenie...len ci mam narok na nejaku dovolenku...pred odchodom na matersku som mala 0 dni a ak sa nemylim dovolenka nabieha aj pocas trvania materskej?