Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
@renata1973 no škoda ale aj tak by to malo byť v pohode
@zalka ďakujem ti ešte raz veľmi pekne 😉 😉 😉
@renata1973 rado sa stalo
Ahoj zalka, poprosila by som ťa o radu . Som 7rokov zamestnaná, z toho 5r. na RD. RD mi končí 22.11.2013 / piatok / . Zamestnavateľ mi dáva výpoveď . PP skončím dohodou , dostanem odstupné 6 platov + mi preplatia dovolenku . Ostalo mi 32 dní. So zamestnávateľom som sa predbežne dohodla , že vyčerpám 5 dní dovolenky , t.j.do konca novembra a k 1.12.2013 ukončím PP.Budem mať v tomto prípade max .podporu ?
@dunajcikova áno budeš.
@zalka ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň
@dunajcikova rado sa stalo ...
@zalka prosim Ta,z coho vlastne vypocitavaju podporu,ked som 15r zamestnana, z toho 6r RD,potom 1 den dovolena a vypoved dohodou s odstupnym?
ked som bola v uctarni s papierom zo SP,tak mi uctovnicka povedala,ze aj tak nemam narok na podporu,lebo som bola na rodicaku a pred tym som marodila(ryzikovo tehotna)....?? DAKUJEM
@zalka ahoj Zalka chcela by som sa ťa na niečo opýtať ak môžem 🙂
18.februára mi končí RD, moja pozícia neexistovala posledný rok čo som robila (bola som už aj tak navyše), celé odd.zaniklo rok po mojom odchode, presunulo sa do Prešova. Pokúšali sme sa o druhé bábo, ale vyšlo nám to až teraz, čo sa mi neprekrýva.
Moja otázka je takáto - mám zamestnávateľovi doručiť najskôr list v ktorom oznamujem že mám záujem sa vrátiť do práce, alebo mu rovno poslať list s oznámením že nastupujem na druhú materskú (s prefotenou tehu knižkou). terajšia rodičovská mi končí vo februári, na materskú by som potom mala nastúpiť až v máji.
A je možné si vyčerpať medzitým napr. dovolenku? za tie tri roky doma by som jej mala mať 60 dní? - či dovolenka počas MD a RD nebýva v plnom rozsahu?
ďakujem krásne za odpoveď, Alena
@alcahelca no dovolenku v rozsahu 60 dní určite mať nebudeš, lebo dovolenka patrí len za dni na MD, a za dni v tom roku čo si na RD sa kráti ... a ak si celý rok na RD tak nárok na dovolenku nemáš.
Doruč zamestnávateľovi oznámenie o tehotnosti, o predpokladanom nástupe do práce a tiež žiadosť o čerpanie dovolenky.
A bud sa dohodni na predlženej neplatenej RD, teda že ťa zamestnávateľ do nástupu na MD bude viesť stále ako na RD. Alebo nastúp do práce, čerpaj dovolenku a po jej skončení môžeš ísť napr. na PN do nástupu na MD.
@zalka ďakujem krásne za odpoveď, len by som sa ešte chcela opýtať, čo znamená neplatená RD? myslím v tom zmysle, či si zdravotné odvody budem musieť platiť sama a budem mať potom nárok na materskú? lebo oddelenie zaniklo, prepúšťajú aj na ostatných oddeleniach, a neviem či budú mať ochotu zamestnať ma na 3-4 mesiace s tým že by ma museli zaúčať na tak krátku dobu ☹
@zalka prepáč/te že takto ešte otravujem....ale predsa len mám otázku. Dnes som sa dopátrala k svojej personálnej, som sa jej opýtala kedy môžem prísť a do mailu mi napísala, že kedže sa bude jednať o návrat z RD bude potrebná účasť aj HR generalistky.
Mám im to oznámenie o tehu poslať poštou predtým, alebo počkať na to stretnutie, a dať im papier priamo tam ? poradíte? 🙂
Ahojte taktiez chcem poprosit o radu popripade nazor.moj syn bude mat 16.dec. 3 roky a zamestnavatel somnou ukonci 13.dec.pracovny pomer dohodou.Preto sa chcem spytat ci mam z jeho strany na nieco narok..Dakujem
@barbora258 Záleží koľko si tam pracovala a z akého dôvodu končí pracovný pomer. Pri skončení PP dohodou z dôvodu zrušenia podniku, nadbytočnosti zamestnanca alebo strate schopnosti zamestnanca vykonávať prácu podľa lekárskeho posudku máš nárok na 1 až 5 mesačné odstupné, v závislosti od dĺžky prac. pomeru.
@havana_frost Pred tehotenstvom som tam pracovala 6 rokov a pracovny pomer somnou ukoncia pretoze moj syn nejde do skolky pre plny pocet deti a teda nemam ho kam dat a ani sa mi nema on kto starat.
@barbora258 budeš čerpať aspon 1 den dovolenky? zvyšnú ti preplatia? a dávaš výpoved ty? alebo ti ju dáva on.
Mne sa zdá, že výpoved dávaš ty, kvôli tomu, že ti dieťa nevzali do škôlky. Tak nárok na odstupné mať nebudeš. A či máš na niečo nárok, no ak máš nevyčerpanú dovolenku za dni na MD tak tú ti musia preplatiť.
Pre max. podporu v nezamestnanosti cca 800e potrebuješ čerpať 1 den dovolenku a nechať si zvyšok preplatiť ... ak ti len preplatia dovolenku tak podpora sa vyráta ako 50% z priemernej hrubej mzdy pred MD:
@zalka Lenze moj zamestnavatel mi pred odchodom na MD prikazal ze si mam vycerpat vsetku dovolenku...takze v podstate z jeho strany nenan narok na nic ze?

@zalka nie, lebo špekulovali, naprv na moje miesto, potom 4 hod. potom niečo iné, a bola som rada, že to tak dopadlo. :( Podľa vzorca mi vyšlo723, ale asi blbosť.