icon

Výpoveď zo zamestnania

4. nov 2022

Ahojte, je tu niekto kto v tejto dobe prišiel o prácu? Dnes mi zamestnávateľ oznámil že už mu nevychádzajú peniaze na môj plat a tým pádom, už nebudem mať prácu. Robím tu na tpp od januára 2021, predtým som tu bola na dohodu od novembra. Som z toho ešte stále v šoku, hlavne preto že v tomto meste nie je skoro žiadna práca a ani v okolitých aj keby som dochádzala. Ešte k tomu sme plánovali dieťa takže aj materská by bola zrejme v prdeli.. je tu niekto taký čo to má podobne? Potrebujem asi podporiť. Mužovi to ešte nechcem hovoriť lebo ho porazí. Mame hypotéku na dom, ešte aj podnájom platíme do konca roka.. je to katastrofa

alenah31
4. nov 2022

tak v prvom rade - to, že nemá na tvoju výplatu nie je dôvod na výpoveď. Musí postupovať podľa ZP. Keďže si tam pracovala viac ako 1 rok, ale menej ako 5 rokov - máš 2-mesačnú výpovednú dobu. To znamená, že ak ti dá výpoveď do konca novembra - tvoja výpovedná doba plynie od 1.12.2022 a končí 31.1.2023 - to buď normálne pracuješ + patrí ti klasická mzda, alebo ak nemá prácu - ostávaš doma s náhradou mzdy vo výške 80% tvojej priemernej mzdy.
Ešte je možné uzavrieť Dohodu o ukončení PP napr. k 30.11.2022 a vtedy nemáš výpovednú dobu, ale patrí ti odstupné vo výške 1 priemerného mesačného platu. S dohodou musíte obaja súhlasiť. V žiadnom prípade nepodpisuj nič bez toho, aby si si to riadne prečítala - obabreš tak hlavne samú seba.
Ak nie je nádej násť v dohľadnej dobe prácu - je tu možnosť ísť v OL (7 dní od ukončenia PP ) na PN s tým, že ti bude vyplácané nemocenské - je to síce "bezohľadné" a nerada to radím ak si v podstate zdravá, ale pokiaľ nemáš nárok na podporu - aj toto je riešenie. Držím palce, verím, že to nie je ľahké🍀

zobaka
4. nov 2022

skus sa dohodnut so zamestnavatelom, nech ta necha do januara, aby si mala narok na podporu, takto doba je fakt strasna

autor
4. nov 2022

@alenah31 v prípade že teda výpovedná doba plynie fajme tomu do konca januára tak vtedy nie je nárok na odstupné? Jedine ak by bola výpoveď dohodou? Nikdy som toto nemusela riešiť tak neviem absolútne ako to chodí.. ísť na PN je naozaj že posledná možnosť kedy už by to bolo všetko naprd. A keby čisto náhodou sa do decembra zamestnám tak to nebude problém v aktuálnej práci?

alenah31
4. nov 2022

Aj pri vypovednej lehote ak da vypoved zamestnavatel je narok na odstupne....no ty tam robis kratko, narok je az ked odpracujes ku dnu vypovede viac ako 2 roky..toto zalezi na pocte odpracovanych rokoch. V tvojom pripade to k 30.11. 2 roky nebudu. Pocas vypovednej doby ty normalne pracujes....ak si najdes pracu od decembra....ako to budes stihat? Mozes mat aj viac PP...no nesmu sa ti casovo krizit. Keby si odisla nestandardne (nedodrzis podmienky vyp. doby) .... kukni si zmluvu....zamestnavatel ma vtedy totiz narok na odskodnenie - nemusi ti vyplatit poslednu mzdu. Ale len ak mas tuto klauzulu zakona v zmluve...dodatocne si to uplatnit nemoze.

alenah31
4. nov 2022

Ale zasa aby som nezabudla...ak tvoj PP skonci k 31.1.2023 - vznikne ti narok na davku v nezamestnanosti. Ak vycerpas aspon 3 mesiace a najdes si trebars pracu...zvysne 3 mesiace podpory si nechas bud jednorazovo vyplatit - aj ked to bude len 50% z celkovej sumy alebo ju docerpas neskor keby sa dalsia praca zvrtla. Vycerpat ju musis do 2 rokov od podania ziadosti - inak narok "prepada".

cacianka
5. nov 2022

Dám ti radu : nič nepodpisuje, kým si to dobre neprečítaš, porozmýšľaš. Papier si zober a daj si overiť správnosť textu a všetkých podmienok. Dátumy, odstupné - výšku a termín vyplatenia. Kým nebudeš mať papier v ruke, nič nepodpisuj. Nedaj sa donútiť, oblbnuta, manipulovať